Korenie tasmánske

Tasmánske horské korenie je austrálska špecialita pochádzajúca z divoko rastúcej rastliny. V dávnych dobách sa v Austrálii používal ako náhrada klasického korenia, ktoré v ďalekej kolónii nebolo dostupné.

Tasmánske korenie chutí najskôr ovocne sladko a potom zrazu prekvapí intenzívnou korenitosťou. To vedie k mierne opojnému pocitu. Hodí sa predovšetkým k červenému mäsu, pokrmom zo zveriny alebo napríklad steaku z tuniaka. Pretože obsahuje červené farbivo, dodáva farbu nevýrazným bledým omáčkam. V Japonsku ním s obľubou aromatizujú Wasabi. Okrem jedla sa používa aj na ochutenie alkoholických nápojov.

Bobula tasmánskeho korenia obsahuje polygodial, ktorý ponúka jedinečný zážitok z korenenosti, ale aj eugenol, vitamíny A a C a rôzne minerály. 

Ak chcete z tasmánskeho korenia vyťažiť maximum, odporúčame korenie pomlieť alebo podrviť až tesne pred použitím. Je lepšie korenie nevariť, aby sa nestratila jeho aróma. Je menej vhodný na použitie v mlynčeku na korenie, pretože guličky majú tendenciu mlecí mechanizmus upchať, radšej teda použite mažiar.

Honza z Království doporučuje
Jan Schneedorfer Pri použití tohto korenia majte ľahkú ruku, pretože jeho sila je asi 10x väčšia, než u klasického korenia.
 
Krajina pôvodu Austrália
Druh kuchyne, v ktorej sa tasmánske korenie s obľubou používa
 
Na čo sa tasmánske korenie väčšinou používa