Plody kubébového korenia sú malé zelené bobule, ktoré sa, podobne ako pri čiernom korení, po zbere sušia na slnku, až ich šupka sčernie. Na rozdiel od čierneho korenia má však kubébové korenie malú stopku, podľa ktorej ho ľahko spoznáte.
V porovnaní s bežným korením kubébové korenie nie je také ostré, pretože vôbec neobsahuje piperín, ktorému vďačíme za typickú chuť čierneho korenia. Jeho chuť je jemne pikantná a nahorklá, mierne pálivá s citrusovými tónmi a príjemne hrejivým gáfrovým arómou s jemnou príchuťou eukalyptového dreva.
Kubébové korenie sa pri varení používa podobne ako klasické korenie. Teda napríklad do marinád, vývarov alebo polievok. Okrem varenia môžeme kubébové korenie kombinovať s inými druhmi korenia, napríklad malabarským alebo dlhým. Spojením tak dosiahnete výborný mix klasickej ostrej koreninovej štipľavosti zjemnenej a doplnenej o citrónovú a gáfrovú sviežosť.
Aj keď sa toto korenie dá používať celé, predsa len je lepšie ho tesne pred použitím podrviť alebo pomlieť. Odporúčame teda zmes týchto korení nasypať do mlynčeka a podrviť pred podávaním napríklad na grilovaný steak alebo lososa. Okrem červeného mäsa a rýb je toto korenie výborné na jahňacie mäso, kačicu a ďalšiu hydinu.
Kubébové korenie sa skvele hodí nielen na mäso, ale aj k syrom a sladkým jedlám ako sú zmrzliny alebo sorbet. Keďže jeho chuť je podobná ako nové korenie a muškátový oriešok, jeho sviežou arómou môžete obohatiť perník a ďalšie cukrárske výrobky.
Ak máte radi varené víno, pripravte si chuťovo luxusnú verziu, keď do litra červeného vína pridáte celú škoricu, plátok pomaranča a šesť guľôčok kubébového korenia.