Čierne korenie Lampong

Lampong je čierne korenie z indonézskej Sumatry, ktoré má všetko, čo od poriadneho korenia očakávate – ostrú, suchú pálivosť, výraznú korenistú chuť a v pozadí jemné tóny čerstvého dreva a živice, akoby voňalo po tropickom pralese, odkiaľ pochádza.

Jeho guľôčky sú o niečo menšie a ľahšie než bežné odrody korení, vďaka čomu skvele fungujú vo všetkých typoch mlynčekov, či už máte keramický alebo kovový. V kuchyni sa hodí tam, kde chcete jasnú, korenistú chuť bez zbytočných ozdôb. Pridajte ho k hovädziemu, jahňaciemu, ale aj k rybám s výraznejšou chuťou. Lampong nie je žiadne kompromisné korenie, je to poctivá ostrá chuť, ktorá dodá jedlu hĺbku a silu.

Ako používať korenie Lampong

Toto korenie najlepšie vynikne čerstvo namleté priamo na hotové jedlo, ale môžete ho použiť aj počas varenia, kde sa jeho chuť zjemní a prepojí s ostatnými surovinami. Kam všade môžeme Lampong pridať?

  • Na hovädzie steaky – korenie nameľte tesne pred pečením alebo grilovaním. Ostrá, suchá pálivosť krásne doplní šťavnaté mäso a podčiarkne jeho výraznú chuť.
  • K pečenému jahňaciemu – posypte lampongské korenie na jahňaciu kýtu spolu s rozmarínom a cesnakom. Korenie vytvorí výraznú, ale vyváženú chuťovú kombináciu, ktorá ladí s jemnosťou mäsa.
  • K rybám s výraznou chuťou – použite čerstvo namleté korenie na pečeného lososa alebo tuniaka. Suchá ostrosť krásne kontrastuje s tukom ryby a dodá jej šmrnc.
  • Do tmavých omáčok – pridajte korenie už pri restovaní cibule a cesnaku. Tak získa omáčka hlbšiu a komplexnejšiu chuť, ktorá perfektne doplní pečené mäso.
  • Na pečenú zeleninu – posypte nahrubo drveným korením bataty, mrkvu alebo tekvicu a upečte dozlatista. Korenie dodá zelenine zaujímavú suchú ostrosť, ktorá pekne vyváži sladkosť zeleniny.

Indonézska inšpirácia

Vyskúšajte lampongské korenie v rendangu, tradičnom sumatranskom jedle, ktoré sa varí pomaly a s láskou. Je to hovädzie mäso dusené v kokosovom mlieku a zmesi korenín, kde práve čierne korenie hrá kľúčovú úlohu. Dodáva rendangu suchú, zemistú ostrosť, ktorá krásne vyvažuje sladkosť kokosu a voňavé bylinky.

Ako na to? Na začiatku orestujte cibuľu, cesnak, zázvor, galangal a chilli spolu s čiernym korením Lampong. Pridajte hovädzie mäso na kocky, kokosové mlieko, citrónovú trávu, kurkumu a nechajte pomaly dusiť, kým omáčka nezhustne a mäso nie je krásne mäkké. Výsledkom je voňavé, korenisté jedlo, ktoré chutí skvele napríklad s ryžou alebo plackami. A čo je najlepšie? Čím dlhšie sa varí, tým lepšiu chuť má, takže sa nikam neponáhľajte.

Indonézsky rendang s lampongským korením

Míša z Kráľovstva chuti odporúča
Michaela Schneedorferová Keď robím vývary, dusené jedlá a polievky, rada pridávam korenie celé. Na grilované alebo restované mäso skôr používam čerstvo pomleté korenie z mlynčeka.
 
Dátum minimálnej trvanlivosti 20. 8. 2029
Krajina pôvodu Indonézia
Korenie je dostupná v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa korenie s obľubou používa
 
Na čo sa korenie väčšinou používa