Africká kuchyňa je neuveriteľne rozmanitá a plná intenzívnych chutí. Spája tradičné koreninové zmesi s jednoduchými surovinami, ako je mäso, strukoviny, obilniny a zelenina. Hoci má každá časť Afriky svoje špecifické chute, jedno je spoločné – jedlá sú plné vôní a korenie hrá kľúčovú úlohu. Táto zmes je inšpirovaná práve týmto bohatstvom chutí a pomôže vám jednoducho vytvoriť exotické jedlá aj vo vašej kuchyni.
Ako použiť africké korenie?
Táto zmes je skvelá nielen na mäso, ale aj na vegetariánske jedlá a exotické prílohy. Vyskúšajte ju napríklad takto:
- Grilované a pečené mäso: Skvele sa hodí na kurča, jahňacinu alebo ryby.
- Dusené jedlá: Pridajte do pomaly varených mäsových ragú alebo strukovinových zmesí.
- Kuskus a ryža: Zmiešajte s kuskusom alebo ryžou a doplňte sušeným ovocím alebo orechmi pre autentickú chuť.
- Pečená zelenina: Osoľte bataty, tekvicu alebo mrkvu a upečte dozlatista.
Tip na africkú špecialitu
Ak chcete zažiť pravú chuť západoafrickej kuchyne, skúste pripraviť senegalské kurča Yassa – pomaly dusené kurča v pikantnej cibuľovej omáčke s citrónom a horčicou.
Recept na kurča Yassa (4 porcie)
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná (alebo celé kurča rozdelené na časti)
- 4 veľké cibule (nakrájané na tenké plátky)
- 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 citrón (šťava)
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 lyžička afrického korenia
- 1/2 lyžičky nového korenia alebo muškátového orieška
- 2 lyžice oleja
- 1/2 šálky vody alebo kuracieho vývaru
- Mleté chilli na dochutenie
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Marinovanie: Zmiešajte citrónovú šťavu, horčicu, korenie a trochu oleja. Pridajte kurča, premiešajte a nechajte marinovať aspoň 1 hodinu (ideálne cez noc).
- Opekanie: Rozohrievajte olej na panvici a opečte kurča dozlatista. Potom ho odložte nabok.
- Cibuľová omáčka: Do tej istej panvice pridajte cibuľu a cesnak, restujte dozlatista (cca 10–15 minút).
- Dusenie: Pridajte marinádu, kurací vývar a vložte späť opečené kurča. Prikryte a nechajte dusiť 30–40 minút, kým nie je mäso mäkké a šťava krásne zredukovaná.
- Podávanie: Tradične sa servíruje s ryžou alebo kuskusom.