Korenie na pečené kura

 Korenie na pečené kura
 

Aj keď kuracie mäso patrí k najobľúbenejším a najbežnejším pokrmom, jeho chuť nie je príliš výrazná a preto nám dáva skvelý priestor skúšať rôzne korenia a experimentovať s novými chuťami. Existuje mnoho rôznych druhov korenia, ktoré sa skvele hodia na pečené kuriatko, a ktoré nám pomôže pripraviť skutočnú kulinársku lahôdku.

Klasika na kura je základ

Jedným z najčastejšie používaných korenie na kura a ďalšie hydinu je bezpochyby tymián. Jeho výrazná a aromatická chuť si výborne s kuracím mäsom rozumie a dodáva mu pikantný nádych. Tymian môžeme použiť buď čerstvý, alebo sušený. Obe varianty fungujú veľmi dobre, len pamätajte, že sušená forma byliniek je chuťovo intenzívnejšia a preto dávajte približne tretinu množstva, než čerstvých rastliniek. Zo zelených byliniek môžeme okrem tymiánu na kura použiť tiež napríklad rozmarín. Aj ten dodá pečenému kurčaťu svoju osobitú výraznú vôňu a chuť.

Ďalším klasickým korením na pečené kurča je rozhodne paprika. Môžeme si vybrať medzi sladkou paprikou, ktorá dodá kurčaťu jemnú chuť, alebo pálivou paprikou, ktorá nám nachystá pikantný nádych. Na pečené kurča voľte skôr maďarskú papriku, ktorá je intenzívnejšia a lepšie znáša vyššie teploty. Aby sme docielili ideálnu pálivosť, namiešame si sladkú a pálivú papriku v pomere, ktorý nám vyhovuje. Okrem klasickej papriky možno na kurča použiť aj papriku zaúdenú, vďaka ktorej pečené kurča bude chutiť ako pripravené na ohni alebo grile.

Paprika sa dá veľmi dobre kombinovať so sušeným cesnakom a cibuľou. Toto korenie vytvára skvelú chuťovú harmóniu a vzájomne sa dopĺňa.

Čierne korenie a soľ

A čo by to bolo za zoznam korenia na pečené kura bez klasickej kombinácie čierneho korenia a soli? Čierne korenie a soľ sú základným korením, ktoré nechýba prakticky v žiadnej kuchyni. Ale napriek tomu by bola chyba nevenovať výberu týchto ingrediencií väčšiu pozornosť. Na svete totiž existuje široká ponuka fantastických korenie, ktoré na tanier prináša roztodivné chute. Preto vyskúšajte napríklad indické čierne korenie Lampong, ktoré k ostrej pikantnosti pridáva guľatú a hlbokú chuť s tónmi čerstvého dreva a živicovým pozadím. Ochutnať musíte aj tigrie čierne korenie z Malabaru s jeho veľmi aromatickou príjemnou ostrosťou a jemnou ovocnou arómou a samozrejme kampotské čierne korenie, ktoré je považované za jedno z najkvalitnejších korenie sveta. Tieto a ďalšie výnimočná čierná korenia posunú jemné pečené kuracie mäso na úplne novú úroveň.

Korenie Kurča na bylinkách

Tradičné korenie na kurča

Okrem základného jednodruhového korenia je možné pečené kura pripraviť pomocou mnohých špeciálne namiešaných zmesí korenia, vďaka ktorým môžeme kura upiecť zakaždým s inou chuťou.

Základom je samozrejme tradičná zmes korenie na kura Klasik. V jeho zložení nenájdeme žiadne ostré korenie a preto je táto zmes veľmi vhodná ako pre deti, tak aj pri pečeňových a žalúdočných diétach. Podobne jemná je aj zmes korenia Kura na bylinkách alebo Adamovo medové korenie, ktoré tiež ocenia stravníci vyhýbajúci sa ostrým chutiam.

Ak ešte chvíľu zostaneme v našej domácej kuchyni, určite by sme mali vyskúšať kura na Staročeskom korení, v ktorom majorán, paprika, rasca a ďalšie ingrediencie spoločne vytvára chuť tejto národnej kuchyne.

Exotické korenie na kura

Kuracie mäso samozrejme nájdeme aj za našimi hranicami a tak si môžeme pripraviť pečené kurča napríklad s jemne pikantným Parížskym korením alebo legendárne ostré portugalské kurča Piri-piri. Z európskeho kontinentu sa cez Gruzínsko, kde si pripravíme kura s Adžikou pomaly vydáme do vzdialených exotických miest, kde farby a vône korenia sú národným symbolom. Áno, hovoríme o Indii, kde pri prechádzke miestnym trhoviskom ľahko získame inšpiráciu na prípravu vynikajúcej večere. Pripraviť si tak môžeme kurča na rôznych druhoch karí, vyhlásené kurča tandoori masála alebo pekelne pálivé kurča na sambalu.

Z pestrofarebnej Indie sa mávnutím varešky môžeme presunúť do Afriky, kde nás na obed privítajú s pečeným kuraťom na Juhoafrickom korení, a keď sa trochu poponáhľame, tak stihneme v Tunise na neskorú večeru kura s ostrou Harrisou.

V našom cestovaní by sme nemali vynechať ani Ameriku, kde si môžeme dať kurča pripravené v  barbecue marináde alebo kura ochutené Cajunským korením nachystaným potomkami francúzskych emigrantov.

Experimentujte!

Kuracie mäso môžeme ochutiť buď marinovaním v marináde z oleja a korenia alebo korenie rovnomerne posypte po celom mäse a nezabudnite ani na vnútorné časti kuriatka. Korenie pridajte aspoň hodinu pred pečením, aby sa pekne vstrebalo do mäsa.

Ako vidíte, aj jedno z najbežnejších jedál sa dá vďaka koreniu pripraviť na mnoho spôsobov. Buďte kreatívni a experimentujte s rôznymi kombináciami korenia, aby ste našli novú zábavu pre vaše chuťové poháriky.