Africké korenie

Africká kuchyňa je neuveriteľne rozmanitá a plná intenzívnych chutí. Spája tradičné koreninové zmesi s jednoduchými surovinami, ako je mäso, strukoviny, obilniny a zelenina. Hoci má každá časť Afriky svoje špecifické chute, jedno je spoločné – jedlá sú plné vôní a korenie hrá kľúčovú úlohu. Táto zmes je inšpirovaná práve týmto bohatstvom chutí a pomôže vám jednoducho vytvoriť exotické jedlá aj vo vašej kuchyni.

Ako použiť africké korenie?

Táto zmes je skvelá nielen na mäso, ale aj na vegetariánske jedlá a exotické prílohy. Vyskúšajte ju napríklad takto:

  • Grilované a pečené mäso: Skvele sa hodí na kurča, jahňacinu alebo ryby.
  • Dusené jedlá: Pridajte do pomaly varených mäsových ragú alebo strukovinových zmesí.
  • Kuskus a ryža: Zmiešajte s kuskusom alebo ryžou a doplňte sušeným ovocím alebo orechmi pre autentickú chuť.
  • Pečená zelenina: Osoľte bataty, tekvicu alebo mrkvu a upečte dozlatista.

Tip na africkú špecialitu

Ak chcete zažiť pravú chuť západoafrickej kuchyne, skúste pripraviť senegalské kurča Yassa – pomaly dusené kurča v pikantnej cibuľovej omáčke s citrónom a horčicou.

Recept na kurča Yassa (4 porcie)

Ingrediencie:

  • 4 kuracie stehná (alebo celé kurča rozdelené na časti)
  • 4 veľké cibule (nakrájané na tenké plátky)
  • 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 citrón (šťava)
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 1 lyžička afrického korenia
  • 1/2 lyžičky nového korenia alebo muškátového orieška
  • 2 lyžice oleja
  • 1/2 šálky vody alebo kuracieho vývaru
  • Mleté chilli na dochutenie
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  1. Marinovanie: Zmiešajte citrónovú šťavu, horčicu, korenie a trochu oleja. Pridajte kurča, premiešajte a nechajte marinovať aspoň 1 hodinu (ideálne cez noc).
  2. Opekanie: Rozohrievajte olej na panvici a opečte kurča dozlatista. Potom ho odložte nabok.
  3. Cibuľová omáčka: Do tej istej panvice pridajte cibuľu a cesnak, restujte dozlatista (cca 10–15 minút).
  4. Dusenie: Pridajte marinádu, kurací vývar a vložte späť opečené kurča. Prikryte a nechajte dusiť 30–40 minút, kým nie je mäso mäkké a šťava krásne zredukovaná.
  5. Podávanie: Tradične sa servíruje s ryžou alebo kuskusom.
Zloženie afrického korenia
Krajina pôvodu Česká republika
Africké korenie je dostupná v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa Africké korenie s obľubou používa
 
Na čo sa Africké korenie väčšinou používa