Barbecue Louisiana Rub / Korenie

Louisiana nie je len jazz, aligátory a močiare. Je to zároveň kraj, kde kuchyňa vonia po bylinkách, cesnaku aj dyme a mäso na grile sa poriadne okorení a pečie pekne pomaly. Barbecue Louisiana Rub je zmes, ktorá spája to najlepšie z cajunského ohňa a kreolských vôní. Paprika a čierne korenie tvoria korenistý základ, cibuľa s cesnakom sa postarajú o tú správnu hĺbku a bobkový list s tymianom a oreganom pridajú bylinkový dotyk New Orleans. Štipka chilli na záver tomu dá ľahkú výbušnosť. Ale nebojte sa pekla, je to len taký malý kopanec na povzbudenie chutí.

Jednoducho táto zmes korenia krásne odráža louisianu kuchyňu, ktorá je jedinečným mixom francúzskych, afrických, španielskych aj pôvodných amerických vplyvov. Vznikla v delte Mississippi, kde sa stretli prisťahovalci z rôznych kútov sveta, a dodnes sa delí na dve hlavné vetvy: cajunskú a kreolskú. Cajunská kuchyňa vznikla medzi potomkami francúzskych osadníkov, ktorí žili mimo mesta, a je vidiecka, dravejšia, ostrejšia a plná korenia. Kreolská naopak vychádza z mestského New Orleans, je uhladenejšia, aromatickejšia, viac vonia po bylinkách a býva jemnejšia. Obe však milujú pomalé varenie, vrstvenie chutí a žiadna sa nebojí korenia. A práve z tohto kultúrneho kotla vychádza aj táto zmes.

Čo je to rub a prečo sa ho nebáť

„Rub“ znamená v angličtine „votrieť“ a presne tak sa s touto zmesou pracuje. Ide o suché korenie, ktoré sa nanáša priamo na mäso pred pečením alebo grilovaním. Rub sa do mäsa doslova vmasíruje a nechá sa chvíľu (alebo pokojne cez noc) odležať. Počas pečenia sa potom krásne spojí s povrchom a vytvorí voňavú, jemne chrumkavú kôrku. Ak s rubmi len začínate, pozrite si náš článok o tom, čo je to suchý rub.

Ako toto korenie na barbecue použiť

Louisianu zmes korenia sa hodí na pomalé pečenie rebier, kurčiat aj bôčika, ale v pohode s ňou zvládnete aj rýchlu grilovačku alebo zeleninu na panvici.

Korenie najlepšie funguje ako klasický suchý rub. Mäso ním dôkladne obaľte a nechajte odpočívať pokojne cez noc, aby sa chute dostali až dovnútra. Podľa toho, aké mäso pripravujete a aké chute vás lákajú, môžete korenie použiť aj do klasickej marinády s olejom alebo citrónovou šťavou. A samozrejme, korenie nie je vyhradené len na mäso. Vyskúšajte ho aj na pečenú zeleninu, tofu alebo syr na grile. Ako teda korenie ešte môžeme použiť?

  • Na kuracie stehná alebo krídla – mäso potrite olejom, obaľte v korení a nechajte odležať. Pečte pomaly v rúre alebo na nepriamom žiari grilu. Dostanete nádherne chrumkavú kožu a šťavnaté mäso plné chuti.
  • Na bravčové rebrá – korenie votrite nasucho, zabaľte do alobalu a pečte pomaly pri nízkej teplote. Na záver ich otvorte, potrite medom a nechajte ešte jemne skaramelizovať.
  • Na grilovanú kukuricu alebo baklažán – zeleninu potrite maslom, posypte zmesou korenia a ugrilujte. Bobkový list a bylinky tomu dajú vôňu ako z louisianu záhrady.
  • Do zapekaných fazúľ alebo guláša – zmes pridajte rovno do základu z cibule a cesnaku, nechajte rozvoňať a pokračujte ako obvykle. A za chvíľu sú vynikajúce louisianu fazule na stole.

Tip na záver

Nadchla vás južanská kuchyňa? Tak pridajte k tomuto výnimočnému rubu aj ďalšie voňavé skvosty z tejto oblasti. Napríklad kreolské korenie na dochutenie omáčok, jambalayu na legendárnu ryžu s klobásou a krevetami alebo cajunské korenie, ak sa nebojíte ostrejších chutí.

Barbecue rub

Zloženie korenie na barbecue
Krajina pôvodu Nemecko