Nie len mexická, indická či thajská kuchyňa sa nezaobíde bez chilli. Pre mnohých z nás patria chilli papričky medzi najdôležitejšie koreniny v kuchyni, či už varíme polievku, pečieme mäso alebo pripravujeme marinádu na grilovanie.
Chilli totiž nie je len o pálivosti, správna dávka dokáže prepojiť chute, zvýrazniť sladkosť paradajok, prehĺbiť chuť strukovín alebo dodať grilovanému mäsu zábavnú dávku pikantnosti. A dokonca si dobre rozumie aj so sladkými receptami – napríklad v čokoláde dokáže hotové zázraky.
Ako používať mleté chilli?
Toto chilli má strednú pálivosť, takže svoju úlohu pri varení môže plniť prakticky každý deň. Mletá verzia papričiek sa ľahko dávkuje, takže či budete mať na tanieri jemný pikantný nádych alebo poriadnu ohnivú explóziu, závisí len od množstva. Ale vždy je lepšie pridať menej ako viac, pretože pridať môžete vždy, ale ubrať už ťažko.
A do čoho teda môžeme toto mleté chilli použiť?
- Polievky a omáčky – mleté chilli papričky sa hodia do gulášu, paradajkových a strukovinových polievok, kari alebo boloňskej omáčky.
- Marinády a grilovanie – chilli je perfektné na kuracie krídelká, rebierka, steaky aj grilovanú zeleninu.
- Mexická a ázijská kuchyňa – samozrejme, chilli je základ exotickej kuchyne, takže ho nájdeme v tacos, burritos, kari a ďalších stovkách jedál ázijského aj amerického kontinentu.
- Pikantné sladkosti – možno to tak nevyzerá, ale chilli a čokoláda sú takmer ako z jednej dediny, takže si naozaj skvele rozumejú.
Tip na záver: Na chilli je skvelé, že môžete objavovať rôzne odrody, takže ak vás táto pikantná radosť baví, pozrite sa aj na ďalšie druhy – napríklad jemne nasladlé Kashmiri, údené Jalapeño alebo extrémne ostré Trinidad Scorpion, ktoré vás pošle do inej dimenzie. Každé z nich má iný štýl a dáva jedlu úplne nový charakter.