V tejto hrubo namletej zmesi objavíte všetky chute juhoafrickej kuchyne, v ktorej korenie hrá zásadnú úlohu. Korenie do tejto časti Afriky po stáročia privážali arabskí obchodníci, takže sa postupne dokonale prelínalo do miestnej kuchyne, ktorá je bohatá aj prostredníctvom širokej palety prisťahovalcov zo všetkých kútov planéty. Práve vďaka tejto kombinácii rôznych receptov a kulinárskych nápadov nachádzame v každom tunajšom jedle škálu podivných chutí od ostro štipľavej, cez korenenú, až po sladkú. V zmesi nájdete 19 rôznych prísad s dominanciou typicky exotického korenia ako je kardamóm, škorica, kurkuma alebo rímsky rasca. Pálivosť zmesi je skôr stredná, a pokiaľ teda preferujete vyššiu ostrosť, pridajte lyžičku alebo dve mletého alebo drveného chilli.
Toto africké korenie má široké možnosti použitia. Môžete ho pridať na grilované mäso jednoducho posypaním alebo si pripraviť marinádu z dvoch polievkových lyžíc korenia zmiešaného s olivovým olejom. Vynikajúce je tiež bylinkové maslo vyrobené z afrického korenia, ktoré necháte rozpustiť na kotlete alebo steaku. Okrem marinády na mäso môžete z korenia pripraviť aj zálievku na zeleninový šalát. Stačí korenie zmiešať s octom a olejom.
Korenie si môžete užiť nielen pri grilovaní, ale aj s dusenými pokrmami, na ochutenie ryže a ryžových jedál alebo kuskusu.
Zloženie juhoafrického korenia
tymian,
korenie čierne,
cesnak,
bobkový list,
kurkuma,
škorica indonézska,
trstinový cukor,
soľ,
rasca,
rímska rasca,
koriander,
kardamóm,
horčica biela,
zázvor,
nové korenie,
petržlen,
cibuľa,
chilli,
muškátový orech
Môže obsahovať stopy zeleru.