Vianočné sviatky sú čas hojnosti a to je na našom jedálničku sakra poznať, preto nie je od veci si po Novom roku trochu odľahčiť. Nemusíte ale hneď podstupovať rôzne drastické diéty. Stačí, keď zašátrame v korenikoch a budeme hľadať korenie, ktoré pomáha tráveniu a dodáva jedlu ľahkosť.
Najlepšou inšpiráciou pre ľahko stráviteľné a pritom chuťovo vynikajúce recepty nájdeme v exotickej kuchyni, predovšetkým v tej indickej. Indické jedlá takmer vždy obsahujú kurkumu, kardamóm, rímsku rascu a ďalšie korenie, ktoré priaznivo pôsobí na zažívanie a preto nám aj po výdatnom obede alebo večeri nie je ťažko. Z tých najobľúbenejších zmesí korenia môžeme menovať napr. Garam Masála, Tandoori Masála, Chicken Tikka Masála a samozrejme celú paletu karí korenia.
Tip na rýchly recept: Vyskúšajte korenie Chicken Tikka Masala pre jednoduchú a rýchlu prípravu autentického indického kurčaťa. Stačí korenie zmiešať s jogurtom, v ktorom dajte marinovať kuracie kúsky, najlepšie stehenné. Ak sa ponáhľate, marinujte aspoň 30 minút, ideálna doba je ale 5 - 6 hodín. Na panvici alebo hrnci rozohrejte olej a zľahka opražte pokrájanú cibuľu, pridajte marinované kúsky kurčaťa a sprudka ich opečte zo všetkých strán asi 3 minúty. Potom panvicu zakryte pokrievkou a duste 15 minút, občas zľahka zamiešajte.
Nie je to ale len India, kde nájdeme vynikajúce ľahké jedlá. Za ochutnanie určite stojí napríklad japonská zmes korenia Shichimi Togarashi, v ktorom objavíme úžasnú kombináciu mandarínkovej kôry, zelených morských rias a japonského horského korenia so zázvorom a paprikou. Toto korenie je vynikajúce do ryží alebo rezancov, ale aj na kuracie krídelká alebo napríklad hranolky.
Tip na rýchly recept: Korením Shichimi Togarashi posypte zo všetkých strán kuracie krídelká a pečte do zlatista.
Z Japonska si môžeme odskočiť napríklad do thajskej kuchyne, kde sa na platni chystá legendárne thajské zelené karí, alebo do Číny, kde si s pomocou korenia na wok panvicu jednoducho pripravíme rýchle jedlo s ryžou a kuracím alebo hovädzím mäsom.
Ryžu, strukoviny alebo zeleninu tiež zaujímavo ochutíme korením Baharat z perzskej kuchyne, Berber z Etiópie či slávnym korením Nasi Goreng z Indonézie. Zo svetových kuchýň rozhodne nemôžeme zabudnúť na mexickú, ktorá nám urobí radosť klasickým chili con carne alebo tacos.
Tip na rýchly recept: Rýchle a jednoduché mexické tacos si ľahko pripravíme z mletého mäsa, ktoré dáme do veľkej panvice a rozdrobíme ho vareškou na drobné kúsky. Pridáme korenie Taco a dôkladne premiešame. Varíme asi 6 – 8 minút, priebežne miešame, kým nie je mäso prepečené. Potom pridáme paradajkovú omáčku a trochu vody. Opäť dôkladne premiešame a varíme asi 8 minút, kým sa voda neodparí a nevznikne hustá mäsová zmes. Hotovú zmes naplňte do ľahko opažených kukuričných tortíl. Navrch mäso posypte strúhaným syrom, pokrájanou zeleninou alebo kyslou smotanou.
Na to, aby ste ochutnali všetky gastronomické legendy, nemusíte precestovať celý svet, stačí, keď zaskočíte k nám do pražských Nuslí alebo si objednáte korenie tu na e-shope :-).