Tandoori masála získala svoj názov podľa tradičnej pece tandoor, čo je hlinená pec používaná v indickej kuchyni. Táto zmes korenia bola pôvodne vytvorená na marinovanie mäsa a zeleniny pred pečením v tandoore. Postupom času sa ale táto receptúra stala obľúbenou aj pre pečenie a varenie mimo tejto pec ako v Indii, tak aj mimo nej.
Rovnako ako ďalšie slávne indické zmesi korenia, aj Tandoori masála nemá pevne dané zloženie a každá rodina si mieša svoju dokonalú zmes. V našej Tandoori Masala nájdete harmonické spojenie klasických ingrediencií indickej kuchyne ako je rímska rasca, koriander, paprika, cesnak, zázvor a samozrejme chilli.
Ako môžeme korenie tandoori masála v kuchyni využiť?
- Kura Tandoori - snáď najznámejšie použitie tohto korenia. Stačí namarinovať kuracie kúsky, krídla alebo stehná v zmesi jogurtu a korenia. Potom grilujte alebo pečte, aby ste získali lahodný pokrm, ktorý je vo vnútri krehký s vláčny a zvonku ľahko chrumkavý.
- Zelenina Tandoori - patizón alebo cuketa dôkladne namočte v marináde na báze Tandoori masala, potom napichajte a grilujte pre lahodnú vegetariánsku variant.
- Tandoori Paneer - kocky syra paneer (panier) možno marinovať v Tandoori masala a grilovať buď ako skvelý predjedlo alebo hlavný chod.
- Tandoori Naan - dodajte svojmu domácemu chlebu naan šmrnc pridaním Tandoori masaly do cesta. Takto pripravený chlieb je fantastická príloha napríklad ku karí.
- Krevety Tandoori - doprajte morským plodom pikantnú úpravu marinovaním kreviet v Tandoori masale. Krevety môžete grilovať alebo orestovať na panvici.
- Tandoori Tofu - pre vegánske spestrenie marinujte tofu v zmesi Tandoori masala a buď grilujte, alebo smažte na panvici.
Tandoori masala je viac než len zmes korenia; je to cesta za všetkými chuťami Indie, ktorú by vďaka svojej bohatej histórii, žiarivým chutiam a rozmanitým možnostiam použitia nemal vynechať žiadny milovník tejto exotickej kuchyne.