Korenárske tipy a rady

Objavovanie sveta korenia je vzrušujúca cesta za poznaním nekonečného vesmíru gastronómie. Nechajte sa viesť svojou kreativitou a chuťovými pohárikmi pri experimentovaní s rôznymi kombináciami a technikami, aby ste vo svojej kuchyni vytvorili vzrušujúce chute. Užite si proces a vychutnajte si lahodné výsledky!

 

Viac
Tip #45: Aké korenie nesmie v kuchyni chýbaťTip #45: Aké korenie nesmie v kuchyni chýbaťČi už práve zariaďujete novú kuchyňu alebo rozširujete svoje existujúce zásoby korenia, pripravili sme pre vás detailný prehľad, ktorý vám pomôže vybrať tie najdôležitejšie druhy korenia a môžete sa tak ľahko rozhodnúť aké základné korenie mať doma.Pokračovať Tip #44: Nahraďte čerstvú cibuľu sušenúTip #44: Nahraďte čerstvú cibuľu sušenúSnáď každý kuchár bude súhlasiť, že cibuľa v kuchyni nesmie chýbať, pretože poskytuje chuťový základ pre nespočet receptov snáď z celého sveta. Obvykle je cibuľa jednou z prvých ingrediencií, ktorú dávame do hrnca alebo panvice a pripravujeme tak podklad na ďalšie varenie. Čo sa však stane, keď zistíme, že nám v kuchyni čerstvá cibuľa chýba?Pokračovať Tip #43: Vezmite svoje korenie na dovolenkuTip #43: Vezmite svoje korenie na dovolenkuČi už vyrážate na výlety pešo, na bicykli, autom alebo napríklad vlakom, nezabudnite si do batôžku pribaliť základné korenie, ktoré vám môže pomôcť kedykoľvek pripraviť alebo dochutiť raňajky, obed či večeru. Ráno môžete začať vynikajúcimi a pritom jednoduchými miešanými vajíčkami s korením na miešané vajíčka.Pokračovať Tip #42: Vytvorte si vlastné korenie na grilovanieTip #42: Vytvorte si vlastné korenie na grilovanieAj keď v našej ponuke nájdete viac ako 50 druhov korenia na grilovanie, nebojte sa experimentovať a vytvorte si svoju vlastnú originálnu zmes. Domáce korenie dokáže premeniť grilované mäsa na lahodné pochúťky.Pokračovať Tip #41: Použite korenie na oživenie domácich šalátových dresingovTip #41: Použite korenie na oživenie domácich šalátových dresingovDomáce šalátové dresingy ponúkajú nekonečné možnosti, ako zakomponovať korenie a pozdvihnúť svoje šaláty. Experimentujte s pridaním korenia, ako francúzske šalátové korenie, taliansky dresing, café de paris a ďalších do vašich dresingov.Pokračovať Tip #40: Opečte orechy a semená s korenímTip #40: Opečte orechy a semená s korenímPozdvihnite svoje orechy a semienka na ďalšiu úroveň tým, že ich opečiete s korením. Zahrejte suchú panvicu na stredne nízku teplotu, pridajte orechy alebo semienka a posypte korením, ako je kajenské korenie, škorica alebo údená paprika. Za častého miešania opekajte, kým nebude voňavý.Pokračovať Tip #39: Vylepšite chuť omáčokTip #39: Vylepšite chuť omáčokKorenie dokáže pozdvihnúť chuť omáčok a štiav a premeniť ich z obyčajných na výnimočné. Experimentujte s pridaním štipky mletého korenia, ako je paprika, rasca alebo muškátový oriešok, do omáčok a štiav. Toto korenie dodáva hĺbku a komplexnosť, zvýrazňuje celkovú chuť a urobí vaše pokrmy výnimočnými.Pokračovať Tip #38: Namiešajte si vlastnú originálnu zmes koreniaTip #38: Namiešajte si vlastnú originálnu zmes koreniaBavte sa vytváraním vlastnej typickej koreniacej zmesi kombináciou vašich obľúbených korenín a byliniek. Experimentujte s rôznymi pomermi a chuťovými profilmi, kým nenájdete zmes, ktorá vyhovuje vašej chuti.Pokračovať Tip #37: Zmesi korenia uľahčia varenieTip #37: Zmesi korenia uľahčia varenieZmesi korenia, ako je talianske korenie, provensálske bylinky alebo karí, sú pohodlnou skratkou pre pridanie dokonalých chutí do vašich pokrmov. Tieto vopred namiešané zmesi šetria čas a námahu pri odmeriavaní jednotlivých korenín a zaisťujú vyváženú kombináciu chutí.Pokračovať Tip #36: Buďte opatrní pri práci s chilliTip #36: Buďte opatrní pri práci s chilliOstré korenie, ako je kajenské korenie alebo extra pálivé varianty chilli, nám môže pri varení pekne zakúriť. Pri ich používaní buďte opatrní, najmä ak ste na pálivé korenie citliví. Začnite s malým množstvom a postupne zvyšujte, aby ste dosiahli požadovanú úroveň pikantnosti.Pokračovať Tip #35: Preskúmajte svetovej kuchyneTip #35: Preskúmajte svetovej kuchyneObjavte svet chutí experimentovaním s medzinárodnými zmesami korenia. Od marockého ras el hanout po indickej garam masala alebo argentínskej asado, každá zmes predstavuje bohatú kulinársku tradíciu.Pokračovať Tip #34: Zahrejte sa korenímTip #34: Zahrejte sa korenímPočas chladnejších mesiacov môže hrejivé korenie dodať vašim nápojom a pokrmom útulnosť a hĺbku. Prisypte mletý klinček alebo škoricu do horúceho kakaa alebo pridajte zázvor do polievok a dusených pokrmov pre upokojujúce nakopnutie.Pokračovať Tip #33: Vyrobte si domáce octy s bylinkami a korenímTip #33: Vyrobte si domáce octy s bylinkami a korenímVylúhovanie octu s bylinkami a korením je fantastický spôsob, ako pridať do dresingov a marinád jedinečnú chuť. Zmiešajte ocot s prísadami, ako je cesnak, čerstvé bylinky, guličky korenia alebo sušené chilli vločky v sterilizovanej nádobe. Zmes necháme niekoľko týždňov lúhovať, potom precedíme.Pokračovať Tip #32: Korenie na výrobu domácich nálevov a konzervTip #32: Korenie na výrobu domácich nálevov a konzervKorenia sú kľúčovými ingredienciami v domácich uhorkách a konzervách, ktoré dodávajú chuť, hĺbku a komplexnosť. Experimentujte s korením, ako sú horčičné semienka, kôprové semienka, koriandrové semienka, tyčinky škorice alebo klinčeky, aby ste si vytvorili svoje vlastné jedinečné nakladacie a konzervačné zmesi.Pokračovať Tip #31: Použite tekutý dym a údené korenie pre dymovú arómuTip #31: Použite tekutý dym a údené korenie pre dymovú arómuTekutý dym a údené korenie prináša výraznú a lákavú údenú chuť grilovaným alebo pečeným pokrmom. Hľadajte údenú papriku, údenú soľ alebo údené chilli. Tieto korenia dodávajú hĺbku a komplexnosť a evokujú chuť vonkajšieho varenia a grilovania.Pokračovať Tip #30: Doplňte pálivosť nádychom sladkosti alebo kyslostiTip #30: Doplňte pálivosť nádychom sladkosti alebo kyslostiPri príprave pikantných pokrmov je dôležité vyvážiť pálivosť inými chuťami. Dotyk sladkosti, ako je med alebo hnedý cukor, môže pomôcť zjemniť pikantnosť. Alternatívne môže horúco prerezať šplechnutie kyslosti z citrusovej šťavy alebo octu a vytvoriť harmonickú rovnováhu chutí.Pokračovať Tip #29: Objavte nové druhy koreniaTip #29: Objavte nové druhy koreniaV gastronomickom svete nenájdeme len klasické čierne, biele alebo zelené korenie, ale môžeme sa stretnúť s doslova desiatkami ďalších druhov tohto najslávnejšieho korenia. Experimentujte s korením sečuánskym, malbarským, kampotským, dlhým, kubebovým a ďalšími.Pokračovať Tip #28: Štipka škorice alebo muškátového orieška do rannej kávyTip #28: Štipka škorice alebo muškátového orieška do rannej kávyDodajte vašej rannej káve alebo horúcej čokoláde dotyk exotiky a aromatického bohatstva pridaním štipky škorice alebo muškátového orieška. Toto korenie dopĺňa chuť týchto nápojov a dodáva ukľudňujúci a hrejivý nádych. Nasypte štipku navrch alebo ju zamiešajte pre príjemný začiatok dňa alebo vylepšenie chladného večera.Pokračovať Tip #27: Korenie do domácich polievok a vývarovTip #27: Korenie do domácich polievok a vývarovKorenie zohráva zásadnú úlohu pri vytváraní chutných domácich polievok a vývarov. Či už je to pridanie bobkových listov a tymiánu do upokojujúce kuracie polievky alebo varenie celého korenia, ako je škorica a badián v bohatom hovädzom vývare, korenie vnáša do týchto tekutých základov hĺbku a komplexnosť.Pokračovať Tip #26: Kombinujte korenie s cukromTip #26: Kombinujte korenie s cukromTrstinový cukor ochutený škoricou, kardamómom alebo vanilkou môžete použiť ako pri pečení sladkých jedál, tak aj na prípravu vynikajúcej kávy, čokolády alebo kakaa. Použiť môžete buď naše hotové zmesi, alebo si vytvorte vlastnú ohraničenú len vašou fantáziou a chuťovými preferenciami.Pokračovať Tip #25: Vyrobte si domáce sirupy s korenímTip #25: Vyrobte si domáce sirupy s korenímPozdvihnite svoje koktaily a nápoje infúziou jednoduchých sirupov s korením. V hrnci zmiešajte rovnaké diely cukru a vody a varte, kým sa cukor nerozpustí.Pokračovať Tip #24: Vytvorte si vlastný karí korenieTip #24: Vytvorte si vlastný karí korenieNapriek tomu, že karí korenie patrí k najznámejším indickým zmesiam korenia, neexistuje pevne dané zloženie. A tak sa môžeme na indických trhoch alebo aj v domácnostiach stretnúť s nekonečnými variantmi tohto legendárneho korenia.Pokračovať Tip #23: Pridajte do masla korenieTip #23: Pridajte do masla koreniePozdvihnite svoje pokrmy pridaním masla alebo ghí obohateného korením. Rozpustite maslo alebo ghí na panvici s korením, ako je cesnak, rasca alebo paprika. Tuk absorbuje chute a vytvára bohatý a voňavý základ na varenie alebo dochutenie omáčok, zeleniny alebo mäsa.Pokračovať Tip #22: Vytvorte aromatické oleje s korením a bylinkamiTip #22: Vytvorte aromatické oleje s korením a bylinkamiOchutené oleje sú vynikajúcim spôsobom, ako do varenia začleniť esenciu korenia a byliniek. Zahrejte neutrálny olej, ako je olivový alebo hroznový olej, s požadovaným korením a bylinkami na miernom ohni. Nechajte chute vylúhovať do oleja, potom sceďte a skladujte.Pokračovať Tip #21: Namiešajte si vlastné ochutené soliTip #21: Namiešajte si vlastné ochutené soliVytvorte vlastné ochutené soli zmiešaním byliniek a korenia s hrubou soľou. Napríklad zmiešaním sušeného rozmarínu a cesnaku so soľou získate pikantnú bylinkovú soľ. Pridaním kardamómu do soli získame vynikajúcu ochutenú soľ na ryby a morské plody.Pokračovať Tip #20: Citrusová kôra dodá jas aj chuťTip #20: Citrusová kôra dodá jas aj chuťKôra citrusových plodov, ako sú citróny, limetky a pomaranče, je plná esenciálnych olejov, ktoré dodávajú žiarivú chuť. Nastrúhajte vonkajšiu farebnú časť kôry (vyhnite sa horkej bielej dreni) alebo jednoducho použite sušenú variantu a pridajte ju do pokrmov.Pokračovať Tip #19: Korenie na oživenie jednoduchých jedálTip #19: Korenie na oživenie jednoduchých jedálAj také jednoduché a skromné jedlá, ako sú napríklad miešané vajíčka, môžeme povzniesť pridaním korenia. Prisypte do miešaných vajíčok špeciálne namiešanú zmes korenia na miešané vajíčka, alebo si pripravte svoju vlastnú originálnu zmes s bylinkami, čiernym korením a napríklad štipkou chilli.Pokračovať Tip #18: Pridajte korenie do strúhanky na obaľovanieTip #18: Pridajte korenie do strúhanky na obaľovanieČi už pripravujete vyprážané kura, obaľované ryby alebo zeleninové lievančeky, pridajte korenie priamo do zmesi na obaľovanie. Pridaním papriky, kajenského korenia, sušeného cesnaku alebo napríklad zmesi korenia na hot wings umocníte celkový chuťový zážitok z každého chrumkavého sústa.Pokračovať Tip #17: Korenie na pečenú zeleninuTip #17: Korenie na pečenú zeleninuPečenie alebo dusenie zeleniny je skvelý spôsob, ako zintenzívniť jej chuť a keď pridáme korenie, posunieme chuťový zážitok na ďalšiu úroveň. Jednoducho pred tepelnou úpravou posypte zeleninu obľúbeným korením. Táto technika umožňuje korenie rozvinutú v teple rúry svoju arómu a dodá zelenine hĺbku, komplexnosť a nádhernú vôňu.Pokračovať Tip #16: Sladšia chuť zeleniny vďaka koreniuTip #16: Sladšia chuť zeleniny vďaka koreniuKorenie pri ochutení zeleniny dokáže zázraky. Napríklad škorica dodáva pečenej mrkve hrejivý a sladký tón, zatiaľ čo muškátový oriešok dopĺňa prirodzenú sladkosť maslovej tekvice. Experimentujte s rôznym korením, aby ste zvýraznili vlastné chute rôznych druhov zeleniny a dodajte tak zeleninovým pokrmom novú lepšiu chuť.Pokračovať Tip #15: Mäso aj ryby okoreňte rovnomerneTip #15: Mäso aj ryby okoreňte rovnomerneAby bolo zaistené rovnomerné rozloženie chuti, je nevyhnutné okoreniť obe strany mäsa alebo rýb. Táto jednoduchá technika zaisťuje, že každé sústo bude dochutené k dokonalosti.Pokračovať Tip #14: Z korenia na mäso pripravte marináduTip #14: Z korenia na mäso pripravte marináduMarinovanie mäsa zmesou korenia a byliniek im nielen dodá chuť, ale tiež pomôže zjemniť mäso. Kyslé zložky, ako je citrusová šťava alebo ocot, rozkladajú bielkoviny, vďaka čomu dosiahneme krehkejšie mäso. Experimentujte s rôznymi marinádami a dodajte svojmu mäsu lahodný šmrnc.Pokračovať Tip #13: Používajte korenie na mäso aj zeleninuTip #13: Používajte korenie na mäso aj zeleninuKorenie a koreniace zmesi sú fantastický a jednoduchý spôsob, ako dodať mäsu a zelenine nové hlboké a komplexné chute. Použite hotové zmesi alebo si vytvorte vlastnú zmes korenia pomocou kombinácie rôznych druhov korenia a byliniek.Pokračovať Tip #12: Čerstvé bylinky až na koniecTip #12: Čerstvé bylinky až na koniecČerstvé bylinky majú jemnú chuť, ktorú môžeme dlhším varením zničiť. Ak chcete maximalizovať ich účinok, pridajte čerstvé bylinky na konci procesu varenia alebo na samotný záver pri servírovaní. Bylinky tak pokrm prežiaria sviežou chuťou, vôňou i farbou a pozdvihnú váš pokrm do nových výšin.Pokračovať Tip #11: Zoznámte sa s chuťou koreniaTip #11: Zoznámte sa s chuťou koreniaKaždé korenie má svoj jedinečný chuťový profil, od zemitej a teplej až po citrusovú a štipľavú. Urobte si čas na preskúmanie a pochopenie chuťových vlastností rôznych korenín.Pokračovať Tip #10: Vyvažujte chute koreniaTip #10: Vyvažujte chute koreniaDosiahnutie vynikajúceho pokrmu zahŕňa súhru rôznych chuťových vnemov. Vyváženie sladkých, slaných, kyslých a korenených prvkov môže pozdvihnúť váš pokrm z dobrého na výnimočný.Pokračovať Tip #9: Nebojte sa korenia kombinovaťTip #9: Nebojte sa korenia kombinovaťMiešenie korenia je umenie, ktoré vám umožňuje vytvárať vaše vlastné nové chute. Nebojte sa experimentovať s rôznymi kombináciami korenia a vyvinúť svoje vlastné originálne zmesi. Poznačte si príchute, ktoré máte radi, a preskúmajte, s akými ďalšími chuťami sa dobre dopĺňajú.Pokračovať Tip #8: Korenie používajte striedmoTip #8: Korenie používajte striedmoPri práci s korením je rozumné začať s menším množstvom a postupne pridávať, aby ste dosiahli požadovaný chuťový profil. Niektoré korenia dokážu byť veľmi intenzívne a ľahko množstvo preženieme a potom môže byť ťažké chuť napraviť. Postupné pridávanie korenia vám umožní nájsť dokonalú rovnováhu a zabrániť znehodnoteniu pokrmu.Pokračovať Tip #7: Korenie najprv ochutnajteTip #7: Korenie najprv ochutnajteKľúčom k dosiahnutiu dobre vyvážených chutí je korenie pred pridaním do pokrmu ochutnať. Vďaka tomu lepšie odhadnete množstvo, ktoré chcete pridať a vyhnete sa tak nedochutenému alebo naopak príliš prechutenému jedlu. Ponorte čistú lyžičku do korenia a ochutnajte, všímajte si jeho intenzitu, sladkosť, slanosť alebo horúcu.Pokračovať Tip #6: Používajte mažiarTip #6: Používajte mažiarMlynček na korenie je jednoduchý spôsob, ako si pripravíme mletú variantu korenia. Ale ešte lepší zmyslový zážitok nám pripraví podrvenie korenia v kamennom alebo liatinovom mažiari. Táto tradičná metóda jemne drví korenie a zaisťuje, že si uchová svoje esenciálne oleje, čo má za následok aromatickejšiu a jemnejšiu chuť.Pokračovať Tip #5: Korenie najprv opražteTip #5: Korenie najprv opražteAk pred použitím celé korenie opražíme, uvoľníme z neho esenciálne oleje, čím sa zintenzívni jeho chuť a vôňa. Opraženie korenia je ľahké, stačí zahriať suchú panvicu na stredne miernom ohni a pridať celé korenie. Opekajte ho niekoľko minút, kým nebude voňavé a trochu tmavšie farby.Pokračovať Tip #4: Experimentujte a objavujte nové korenieTip #4: Experimentujte a objavujte nové korenieProfesionálne namiešané zmesi korenia sú skvelým spôsobom, ako objavovať svetovú kuchyňu a nové fantastické recepty a pokrmy. Starostlivo vyladené zmesi korenia v sebe vzájomne kombinujú jednotlivé chute do harmonického celku, čo vám ušetrí námahu s meraním jednotlivých zložiek korenia.Pokračovať Tip #3: Preferujte celé korenie pred mletýmTip #3: Preferujte celé korenie pred mletýmCelé korenie má dlhšiu trvanlivosť a lepšie si zachováva chuť ako mleté varianty. Zaobstarajte si kvalitný mlynček na korenie alebo mažiar a korenie namelte alebo podrvte tesne pred použitím. Tak si zaistíte maximálny účinok korenia a uvoľnenia všetkých jeho aromatických zložiek.Pokračovať Tip #2: Ako správne korenie skladovaťTip #2: Ako správne korenie skladovaťSprávne skladovanie je kľúčové pre zachovanie chuti a kvality vášho korenia. Preto ho skladujte vo vzduchotesných korenkách alebo nádobách na suchom mieste a chráňte ho pred teplom, vlhkom a priamym slnečným svitom.Pokračovať Tip #1: Vždy pracujte s čerstvým korenímTip #1: Vždy pracujte s čerstvým korenímSila a vôňa korenia majú tendenciu časom slabnúť, takže je dôležité vždy pracovať s čerstvými surovinami. Dátum exspirácie, ktorý je uvedený na obale, platí pri uskladnení v suchom prostredí bez prístupu vzduchu.Pokračovať
Odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním osobných údajov.

Sledujte nás na sociálnych sieť ach, nech vám nič neunikne :-)

Facebook Instagram Instagram
Nákupný košík
Váš košík je zatiaľ prázdny

U objednávok nad 60 EUR je poštovné zdarma.

Informácie o doprave a platbe

Pre doručenie do Čiech Česká republika prosím objednávajte na kralovstvichuti.cz.