Tip #45: Aké korenie nesmie v kuchyni chýbať

Tipy a triky ako na korenie Tip #45: Aké korenie nesmie v kuchyni chýbať
 

Či už práve zariaďujete novú kuchyňu alebo rozširujete svoje existujúce zásoby korenia, pripravili sme pre vás detailný prehľad, ktorý vám pomôže vybrať tie najdôležitejšie druhy korenia a môžete sa tak ľahko rozhodnúť aké základné korenie mať doma. Korenie je nepostrádateľnou súčasťou každej kuchyne, dodáva jedlu chuť, arómu aj farbu. V tomto článku sa zameriame na kľúčové druhy korenia, ktoré by rozhodne nemali chýbať vo vašej kuchyni, či už ste začínajúci kuchár alebo skúsený gurmán.

Základná zostava korenia

Bez ohľadu na to, akú kuchyňu najradšej varíte, toto korenie jednoducho doma mať musíte:

Čierne korenie
Čierne korenie patrí v dnešnej dobe k najzákladnejšiemu koreniu, ktoré sa pridáva do polievok a omáčok, na všetky druhy mäsa a rýb, do paštét, šalátov, dressingov, nátierok, do zeleninových, zemiakových i hubových pokrmov.

Rasca
Rasca je jedno z najstarších používaných európskych korenín. Je to typické korenie do chleba a slaného pečiva. Používa sa pri príprave zemiakov, kapusty, bravčovej pečienky, husi, kačice, hubových pokrmov, na ryby, do polievok, tvarohu a pod. Pomáha pri trávení, využíva sa tiež v likérnictve. Česká rasca má vyšší obsah vonných zložiek ako rasca dovážaná z iných krajín.

Paprika sladká maďarská
Maďarská paprika sa hodí predovšetkým do teplej kuchyne, v ktorej sa naplno využije jej farbiaca schopnosť. Používa sa na dochutenie širokej škály jedál: do polievok, omáčok, ku všetkým druhom mäsa, syrom, vaječným a zeleninovým pokrmom, do nátierok, dresingov, cestovín, na pizzu i do rizota.

Mleté chilli
Chilli nájde svoje nenahraditeľné miesto pri dochutení všetkých pikantných pokrmov, na steaky, kura, ryby, marinády, omáčky, polievky, nátierky, k syrom aj do gulášov.

Karí
Karí (curry) je orientálna zmes korenia, ktorá sa vyskytuje v mnohých variantoch.

Mletá škorica
Škorica sa používa ako do slaných mäsitých jedál čínskej a indickej kuchyne, tak aj do sladkých pokrmov. Všetko, čo sa zladí cukrom, môžete tiež ochutiť škoricou: kaše, múčniky, kompóty, pudingy, jablkový závin, varené víno, punče a pod. Zaujímavú chuť docielite aj pridaním trochy škorice do kávy.

Polievka je grunt

Polievka je grunt

Ak radi varíte polievky, doplňte si svoju poličku s korením o nasledujúce položky:

Nové korenie
Toto korenie pridajte nielen do polievky, ale aj do rôznych marinád na mäso aj ryby, na zverinu, na nakladanie uhoriek, do omáčok, vareného vína a domácich likérov.

Bobkový list
Bobkový list patrí k základným koreniam českej i svetovej kuchyne. Dobre podporuje trávenie a preto sa obvykle pridáva k ťažším pokrmom. Hlavný prím hrá pri varení polievok, omáčok a marinád a ťažko si tak bez neho môžeme predstaviť napríklad sviečkovú alebo rajskú omáčku.

Majorán
Majorán je aromatická bylina, bez ktorej sa nezaobíde zemiaková alebo hrachová polievka, zemiakové placky a zabíjačkové hody. Pridávať by sa mala až na záver tepelnej úpravy, aby si zachovala svoju chuť.

Ligurček
Ligurček je príjemne aromatická rastlina. Hodí sa do každej polievky, väčšiny omáčok aj k zelenine alebo mäsu. Podporuje dobré trávenie.

Petržlen
Sušená drvená petržlenová vňať je všestranná bylinka, ktorá nahradí po celý rok čerstvú petržlenovú vňať do polievok, šalátov i nátierok.

Bylinky do polievky
Zmes korenia obsahuje tradičnú polievkovú koreňovú zeleninu s nezameniteľnou chuťou zeleru. Hodí sa ako do klasických polievok a omáčok, ktorým dodá príjemnú arómu, tak napr. aj pod sviečkovú.

Pracharanda polievková
Vyvážená zeleninová zmes typu Vegety. Neobsahuje glutaman ani žiadne ďalšie chemické prísady, iba soľ. Je bez lepku a bez cukru. Pomôže Vám vylepšiť každú polievku, omáčku aj mnoho nátierok. Možno ju použiť aj na posypanie chleba s maslom.

Korenie na mäso

Korenie na mäso

Ak na vašom tanieri nesmie chýbať mäso, určite vo vašej kuchyni nesmie chýbať toto korenie:

Adamovo medové korenie
Adamovo medové korenie je vhodné napríklad na pečené rebierka alebo krídielka, kuracie a morčacie mäso, králika, bravčovú bábiku i pečeni.

Barbecue korenie
Barbecue párty sa dnes už stali tradičnou súčasťou nielen americkej kultúry. Táto klasická hrubozrnná zmes korenia predstavuje základ pre najrôznejšie spôsoby prípravy mäsa. Možno ju použiť priamo na mäso pri závere grilovania alebo ako prísadu na marinovanie. Korenie zaujímavo ochutí všetky druhy mäsa, diviny, rýb i zeleniny.

Čarodejnica
Za toto korenie by nás v stredoveku upálili :-). Čarovná kombinácia 27 rôznych ingrediencií dokáže vykúzliť magickú mierne pálivú chuť mäsu pripravenom ako na grile alebo ražni, tak aj pečenom či pripravenom ako minútka. 

Harissa
Táto pôvodom tuniská, veľmi obľúbená zmes sa radí k najpálivejším koreniam. Používa sa na ochutenie pečeného mäsa, dusenej aj grilovanej zeleniny, pri príprave kuskusu, ryže, polievok, omáčok, strukovín a zeleninových šalátov.

Parížske korenie
Táto pikantná zmes korenia je vhodná predovšetkým na šťavnaté minútky z hovädzieho, bravčového, kuracieho i rybieho mäsa, skvele sa hodí aj na mletá mäsa.

Piri-Piri
Pikantná zmes korenia Piri-piri sa s obľubou používa predovšetkým na mäso a omáčky. Najslávnejší je recept na Piri-piri kura z Portugalska, ale nemusíte sa báť naložiť do marinády z Piri-piri korenia aj iné mäso (napr. morčacie alebo králičie), ryby alebo túto zmes pridať do šalátov, na cestoviny či vaječné pokrmy.p>

Provensálske korenie
Zmes byliniek domácich vo francúzskej Provence, ktorá sa hojne používa vo francúzskej kuchyni, predovšetkým na korenenie všetkých druhov mäsa, ale aj na dusenú zeleninu, omáčky, cestoviny, pizzu alebo pokrmy zo zemiakov.

Café de Paris
Jemná bylinková zmes, výborná na prípravu syrových a smotanových omáčok, dresingov aj bylinkového masla. Vhodná ku kuraciemu, hovädziemu a rybiemu mäsu, napríklad pri grilovaní. 

Vegetariánsky tanier

Vegetariánsky tanier

Príznivcom bezmäsých receptov odporúčame, aby vo svojich zásobách nezabudli na tieto najdôležitejšie korenia:

Adžika
Táto veľmi obľúbená zmes korenia pôvodom z Gruzínska sa skvele hodí na dusenú zeleninu či tofu ak ďalším vegetariánskym jedlám.< /p>

Aglio Peperoncini
Talianska stredne ostrá hrubá zmes na špagety aj iné cestoviny , náplne cestovín, pizzu, šaláty, grilovanú zeleninu alebo vaječné pokrmy.

Bambova bylinková soľ
Koreniaca zmes na ochutenie polievok, zeleninových šalátov, nátierok, dressingov, omáčok, ryže, strukovín, pokrmov z vajec a zemiakov. Cibuľa a cesnak spoločne s rascou a majoránom majú najvýraznejšiu chuť, vďaka chilli je ľahko pikantná a podiel morskej soli je príjemný. 

Bazalka
Sušená bazalka sa používa na ochutenie rôznych druhov zeleninových pokrmov, polievok, bielych alebo paradajkových omáčok, špenátu či fazule. V talianskej kuchyni má samozrejme svoju významnú úlohu pri príprave pizze a cestovín. /> Vyvážená zmes korenia na ochutenie zemiakov, polievok a iných zemiakových pokrmov.

Bylinkové zemiaky
Bylinková zmes korenia vhodná do zemiakových pokrmov a príloh: zapekaných jedál, šťouchaných zemiakov, zemiakovej kaše.  -maslo">Bylinkové maslo
Zmes korenia vhodná na prípravu nátierok a na ochutenie šalátov, bylinkové maslo je výborné aj na bagety.

Grilovaná zelenina
Zmes korenia na grilovanú zeleninu prinesie vynikajúcu chuť ako zelenine pripravovanej na grile, tak aj pečené alebo dusené. Toto korenie môžete s úspechom využiť aj keď budete chystať omáčku, pesto alebo marinádu.
Veľmi originálne stredne ostré juhoafrické korenie na dusenú zeleninu a pikantné omáčky.

Ratatouille
Hrubo namletá zmes korenia je vhodná nielen do fancúzskeho variantu nášho leča alebo inej dusenej zeleniny, ale aj na ochutenie a dekoráciu pečenej alebo grilovanej zeleniny. Zeleninu posypte korením až na záver prípravy, aby si  zachovalo svoj atraktívny vzhľad a vôňu i chuť. Zmes korenia Tzatziki (Zaziki) používaná predovšetkým v gréckej kuchyni. Je výborná na ochutenie šalátov, napr. v jogurte. Bylinky sú namleté ??hrubšie, takže v šaláte pôsobia zároveň ako dekoratívny prvok.

Polička starého mládenca

Polička starého mládenca

Ak sa s varením nechcete veľmi trápiť, tu je pár tipov na korenie, ktoré vám život veľmi uľahčia.

Miešané vajíčka
Miešané vajíčka sú jasné legenda nielen staromládeneckého jedálnička. Jednoduché, rýchle a pritom tak vynikajúce!

Gulášové korenie Angula
Vďaka tejto pikatnej a jemnej zmesi je príprava guláša či gulášovej polievky naozaj jednoduchá. Keďže obsahuje cibuľu a múku na zahustenie, stačí už iba mäso, voda a trocha soli a tuku.  a>
Zmes korenia k tej najjednoduchšej príprave špaget.

Karí thajské
Silne štipľavé karí thajského typu na mäsové a zeleninové zmesi, zeleninové polievky, ryža, cestoviny, strukoviny, kura, králika alebo ryby.

Americké rumové korenie
Exkluzívny šmrnc rumovej chuti, ktorá obohacuje túto ostrú zmes korenia a byliniek, urobí z klasickej grilovačky gurmánsky obrad. Americké rumové korenie sa skvele hodí na bravčové, kuracie či hovädzie mäso pečené, grilované, na ražni či ako minútka. ">Americké zemiaky
Zmes korenia nielen na americké zemiaky, teda klasické pečené zemiaky nakrájané na kolieska alebo štvrťky v šupke či olúpané. Skvele tiež dochutia zemiaky vyprážané, hranolky alebo domáce zemiakové lupienky.

Hamburger
Zmes korenia bez soli, ktorá je určená na ochutenie mletého mäsa. Skvele sa hodí na prípravu hovädzieho i iných mäs na hamburgery. Od toho najjemnejšieho chilli, ktorým v Indii kŕmia novorodenca, až po peklo na tanieri. V správnej staromládeneckej kuchyni chilli nesmie chýbať, pretože koľkokrát zachráni večeru. /strong>
Hrubozrnná zmes grilovacieho korenia v štýle divokého západu je skvelá na grilované hovädzie aj bravčové mäso.

Chili con carne
Špeciálna pikantná zmes korenia na jedno z najslávnejších texasko-mexických jedál.

Piri-piri
Pikantná zmes korenia Piri-piri sa s obľubou používa predovšetkým na mäso a omáčky. Najznámejší je recept na Piri-piri kura z Portugalska, ale nemusíte sa báť naložiť do marinády z Piri-piri korenia aj iné mäso (napr. morčacie alebo králičie), ryby alebo túto zmes pridať do šalátov, na cestoviny či vaječné pokrmy.

Indická a orientálna kuchyňa

Indická a orientálna kuchyňa

V korenkách každého priaznivca exotických kuchýň rozhodne nájdeme tieto druhy korenia:

Ajowan
Indické korenie na zeleninové pokrmy, strukoviny, huby, pri príprave polievok, dusených mäs, rýb, karí, na grilovanú hydina, ako posyp na chlieb a sušienky.

Cibule
Sušená cibuľa sa dá použiť do všetkých pokrmov namiesto čerstvej cibule.

Cesnak
Jemný cesnakový prášok, vďaka ktorému si v kuchyni ušetríte veľa práce s lúpaním a roztieraním cesnaku. Je univerzálnym korením pre všetky pikantné pokrmy, hodí sa do polievok, na pečenie mäsa a rýb, k mletému mäsu, do omáčok, fašírok, zemiakových pokrmov, nákypov a samozrejme nemôže chýbať v dresingoch a šalátoch.

Kardamom
Kardamom je obvyklá ingrediencie indickej a arabskej kuchyne (napr. karí, masála, ryžové a zeleninové pokrmy , múčniky), často sa používa pri pečení v severských krajinách. Hodí sa na ochutenie cukroviniek, dezertov, ale aj do mäsových pokrmov a vývarov. asafoetida)
Po opražení chuť tohto korenia pripomína lahodnú zmes cibule a cesnaku. Použitie je predovšetkým vo vegetariánskej kuchyni. V tradičnej indickej medicíne sa používa ako podporný prostriedok pri nadúvaní a bronchitíde.

Dáta Chai Masála
Data Masála je zmes korenia na prípravu tradičného indického bieleho čaju (tiež nazývaný Yogi čaj). Najčastejšie sa zmes korenia na Dáta Masála pripravuje s čiernym čajom typu Assam.  /strong>
Zmes korenia Garam Masála jednoznačne patrí k najznámejšiemu indickému koreniu, ktoré sa používa ako na ochutenie mäsitých jedál, tak aj vo vegetariánskej kuchyni pri príprave polievok zo strukovín a zeleniny.

Karí
Karí (curry) je orientálna zmes korenia, ktorá sa vyskytuje v mnohých variantoch.

Korenie piatich vôňí
Zmes piatich druhov korenia, ktorá sa používa v Číne na korenenie pečeného mäsa či hydiny (napr. populárnej pekinskej kačice), rýb, plodov mora i zeleniny a na ochutenie marinád. Badián v tejto zmesi hrá hlavné husle, prestupuje veľmi jemne vôňou i chuťou, ktoré zľahka dotvára aníz a ostatné prímesi, spoločne tvoria dokonalý akord prostý zbytočnej pálčivosti.

Chilli
Chilli nájde svoje nenahraditeľné miesto pri dochutení všetkých pikantných pokrmov, na steaky, kura, ryby, marinády, omáčky, polievky, nátierky, k syrom aj do gulášov.

Kurkuma
Kurkuma sa používa v zmesiach karí korenia a ako potravinové farbivo (obsahuje žlté farbivo kurkumín). Je to antioxidant a má vynikajúce protizápalové účinky. Má jemnú chuť, možno ju pridať podľa fantázie prakticky do každého pokrmu. /strong>
Je základom karí, masála a chilli zmesí, nevyhnutný v cícerovom humme, pilafe, kebabe, pridáva sa do pečiva, syrov, polievok, omáčok, plniek i zeleninových pokrmov.

Sečuánske korenie
Sečuánske korenie je najstaršie čínske korenie.Používa sa predovšetkým na dusené mäsa, steaky, pečenú kačicu, kura, ryby a morské plody, do polievok, zemiakových, zeleninových a hubových pokrmov, ryže, strukovín, tofu a pri tepelnej úprave ovocia.

Šafran
Šafran sa najčastejšie pridáva do ryžových pokrmov (rizoto, paella, pilaf), pokrmov z rýb a plodov mora (polievka bouillabaise), ale aj k rôznym druhom mäsa , do omáčok a nátierok.

Zázvor
Na rôzne druhy mäsa a morských plodov, do omáčok a marinád, na dochutenie sladkých pokrmov a pečiva, tiež do nápojov a na výrobu zmrzliny.

 

  Preskúmať ďalších 400 druhov korenia