Carioca je aromatická zmes korenia a byliniek na grilovanie s príjemnou pikantnosťou dosiahnutej chilli papričkami ancho, ktoré vás svojou jemnou ostrou arómou ľahko postekli na jazyku.
Grilovacia zmes korenia je vhodná na všetky druhy mäsa, rýb a zeleniny. Najvhodnejší spôsob prípravy mäsa je marinovaním. Stačí zmiešať Cariocu s olivovým olejom a mäso dať cez noc do chladničky, aby dokonale natiahlo chuť korenia a skrehlo.
Táto zmes je skvelá aj pre vegetariánov, ktorí ju môžu použiť na grilovanú zeleninu alebo ju zamiešať do dresingu na zeleninové či cestovinové šaláty. Vynikajúci je aj dip pre zeleninové tyčinky. Do malého téglika s jogurtom nasypte 1 čajovú lyžičku Carioca korenia, dôkladne premiešajte a podávajte s mrkvou, paprikou a uhorkou nakrájanou na tyčinky.
Okrem marinovania môžete túto zmes použiť aj na prípravu originálneho bylinkového masla . 2 lyžičky zmesi korenia dôkladne premiešajte s 250 g masla a z hotovej hmoty vyrobte valček alebo roládu a nechajte stuhnúť v chladničke. Hotovým bylinkovým maslom dokonale ochutíte grilované steaky alebo ryby.
Zloženie grilovacieho korenia Carioca
chilli papričky ancho,
bazalka,
saturejka,
mrkva,
cesnak,
koriander,
rímska rasca,
bobkový list,
ligurček,
majoránka,
horčica,
rozmarín,
muškátový orech,
paprika,
tymian,
pomarančová kôra,
oregano,
pastinák,
petržlen,
cibuľa
Môže obsahovať stopy zeleru.