Chilli Naga Bhut Jolokia drvené / Korenie
Chilli Naga Bhut Jolokia nie je pre slabé povahy. Toto nie je žiadna jemná paprička do leča, ale pekelná nálož, ktorá dlhé roky držala titul najpálivejšej papričky sveta. Do roku 2007 to bolo oficiálne najpálivejšie chilli planéty, a hoci ju dnes pár odrôd predbehlo, jej milión Scovilleho jednotiek (SHU) stále dokáže narobiť poriadnu paseku.
Táto kráska pochádza z indických a bangladéšskych pralesov, kde sa spontánne objavila ako prírodný kríženec dvoch chilli druhov. Žiadne laboratórium, len divoká príroda a roky tradičného pestovania, počas ktorých si miestni farmári poctivo vyberali tie najpálivejšie rastliny. Dnes ju nájdete na poliach v Indii, Bangladéši aj na Srí Lanke, kde sa stále pestuje ručne a s rešpektom.
A ako chutí? Najprv sladko, ovocne, skoro milo – ako keby vás chcela ukolísať do falošného pocitu bezpečia. Ale o pár sekúnd neskôr príde ohnivá vlna, ktorá vás vypáli od päty až po čelo. Pálivosť je taká silná, že na chvíľu zabudnete vlastné meno. Tento zážitok trvá pokojne 10 až 15 minút, takže s dávkovaním opatrne.
Ako používať Naga Bhut Jolokia
Povedzme si to rovno: s rešpektom. A po troškách. Paprička Bhut Jolokia má takú silu, že stačí štipka a celé jedlo dostane pekelný náboj. Najlepšie je pridať ju už počas varenia, aby sa jej pálivosť spojila s ostatnými chuťami a získala guľatejší tón. Ak ju nasypete až na záver, dostanete syrovú a nekompromisnú silu, ktorá vás zloží okamžite.
- Do mexických sals a burrit – štipka Jolokie v paradajkovej salse spraví zo sladkej omáčky ohnivý gejzír, po ktorom siahnete po mlieku skôr, než stihnete povedať „ay caramba“.
- Do ázijských karí – pridajte papričku hneď na začiatku spolu s cibuľou, cesnakom a zázvorom. Chuť sa krásne prepojí s kokosovým mliekom a vytvorí pekelne voňavé karí, ktoré zahreje aj ľadovú dušu.
- Do dusenej zeleniny – pár vločiek v baklažáne, cukete alebo paradajkách premení zeleninovú prílohu na hlavného hrdinu večera. Ale pozor – to už nebude nevinná zeleninka pre slečinky, ale poriadne divoký plnokrvník pre ostrých borcov.
- Na strukoviny – šošovica, cícer či fazuľa dostanú s touto papričkou poriadny šmrnc. Ostrá chuť rozbije ich hutnosť a prebudí ich k životu. Samozrejme, nezabudnite na legendárne chili con carne, ktoré sa s týmto chilli premení na naozaj drsný mexický príbeh.
- Do marinád – zmiešajte drvené chilli s olejom, limetkovou šťavou a medom. Výsledkom bude ostrá marináda, ktorá premení mäso či tofu na grilovací adrenalín.
Tip na záver
Vyskúšajte pár vločiek Jolokie primiešať do domáceho mangového čatní. Sladké mango, zázvor a cibuľa vytvoria krásne vyváženú omáčku, a keď to nepreženiete, ostré chilli nespáli všetko okolo, ale dodá exotický šmrnc a energiu. Perfektné ku grilovanému kuraciemu, pečenému tofu alebo len tak k syrovej mise. A ak to s dávkovaním prepísknete? Aspoň budete mať o čom rozprávať na ďalšej grilovačke.

Chuť a vôňa
Cez spaľujúcu žiaru ucítite aj vyváženú ľahko ovocnú chuť.
Kde sa pestuje
India, Bangladéš, Srí Lanka
Na čo sa používa
Na prípravu ázijských a mexických pokrmov, omáčok, polievok, salsy, čatní, karí, zeleninových i mäsových jedál, strukovín.
Upozornenie
Pokiaľ nemáte skúsenosti s extrémne pálivými papričkami, buďte veľmi opatrní. Neopatrná konzumácia môže viesť až k ohrozeniu života. Pri práci s chilli papričkami Naga Bhut Jolokia odporúčame chrániť ruky gumovými rukavicami.
Krajina pôvodu
India
Etiketa pre mletú chilli papričku Naga Bhut Jolokia
Cena: 0,15 EURKúpiť etiketu
Označte si svoje dózy štýlovou etiketou na hnedej odolnej samolepke. K tomu navyše dostanete aj etiketu s popisom a zložením, ktorú tiež môžete na dózy nalepiť. Alebo si z týchto etikiet vytvorte vlastný katalóg obľúbených produktov.
Viac informácií
Dávkovanie mletých chilli papričiek Naga Bhut Jolokia
Narazili ste v recepte na mletú chilli papričku Naga Bhut Jolokia a neviete aké množstvo odmerať? Pripravili sme pre vás tabuľku s najbežnejším dávkovaním.
Zarovnaná čajová lyžička | 2 g |
Vrchovatá čajová lyžička | 3 g |
Zarovnaná polievková lyžica | 7 g |
Vrchovatá polievková lyžica | 10 g |
Miery sú samozrejme približné a vždy platí, že by ste mletých chilli papričiek Naga Bhut Jolokia mali dávať podľa svojich vlastných chuťových preferencií.
Ako sa chilli povie:
iné názvy:
|
Cobra chilli
|
latinsky:
|
Capsicum (kríženec odrody papriky čínskej - Capsicum chinense a papriky krovitej - Capsicum frutescens)
|
Druh kuchyne, v ktorej sa chilli s obľubou používa
Na čo sa chilli väčšinou používa
Kde kúpim mletú chilli papričku Naga Bhut Jolokia?
Nielen mletú chilli papričku Naga Bhut Jolokia, ale aj ďalšie rôzne korenie, kávu, čaj a rôzne dobroty kúpite tu na e-shope alebo v našom obchode Království chuti v Prahe v Českej republike.
Rodinný obchod Kráľovstvo chuti manželov Michaely a Jana Schneedorferových je najväčším kamenným špecializovaným obchodom s korením v Českej republike, v ktorom nájdete cez 400 druhov čerstvého korenia a nepočítane rôznych byliniek, praženej kávy, čajov, orechov, sušených plodov a ďalších dobrôt, vrátane mletých chilli papričiek Naga Bhut Jolokia.
Pri vstupe do tohto nenápadného obchodíku vás napadne, že snáď ani nie ste v obchode, ale skôr v unikátnom múzeu, pretože celý sortiment je dostupný vo veľkých sklenených dózach a tak si ho môžete pred nákupom dôkladne prezrieť a ovoňať. Mnoho zákazníkov tiež privíta, že korenie možno zakúpiť v takmer ľubovoľnom množstve a môžu tak smelo v kuchyni experimentovať s novými neznámymi chuťami. Samozrejmosťou je tiež bezobalový nákup do prinesených koreničiek, dóz alebo vrecúšok. Štandardne všetok tovar balíme do kvalitných plastových ZIP vrecúšok s možnosťou opakovateľného uzatvárania, ale na želanie vám radi produkty zabalíme do papierových vrecúšok.
Zaobstarať si tu môžete tiež doplnky ako napr. mlynčeky na kávu aj korenie, koreničky, kávovary typu french press a mocca a nepreberný výber plechových dóz na čaj, kávu a ďalšie potraviny.
Celý sortiment je tiež dostupný aj tu v internetovom obchode s doručením po celej Slovenskej republike od 3,60 EUR.
Kontakty a otváracia doba obchodu | Viac informácií o doprave