Chilli Naga Bhut Jolokia nie je pre slabé povahy. Toto nie je žiadna jemná paprička do leča, ale pekelná nálož, ktorá dlhé roky držala titul najpálivejšej papričky sveta. Do roku 2007 to bolo oficiálne najpálivejšie chilli planéty, a hoci ju dnes pár odrôd predbehlo, jej milión Scovilleho jednotiek (SHU) stále dokáže narobiť poriadnu paseku.
Táto kráska pochádza z indických a bangladéšskych pralesov, kde sa spontánne objavila ako prírodný kríženec dvoch chilli druhov. Žiadne laboratórium, len divoká príroda a roky tradičného pestovania, počas ktorých si miestni farmári poctivo vyberali tie najpálivejšie rastliny. Dnes ju nájdete na poliach v Indii, Bangladéši aj na Srí Lanke, kde sa stále pestuje ručne a s rešpektom.
A ako chutí? Najprv sladko, ovocne, skoro milo – ako keby vás chcela ukolísať do falošného pocitu bezpečia. Ale o pár sekúnd neskôr príde ohnivá vlna, ktorá vás vypáli od päty až po čelo. Pálivosť je taká silná, že na chvíľu zabudnete vlastné meno. Tento zážitok trvá pokojne 10 až 15 minút, takže s dávkovaním opatrne.
Ako používať Naga Bhut Jolokia
Povedzme si to rovno: s rešpektom. A po troškách. Paprička Bhut Jolokia má takú silu, že stačí štipka a celé jedlo dostane pekelný náboj. Najlepšie je pridať ju už počas varenia, aby sa jej pálivosť spojila s ostatnými chuťami a získala guľatejší tón. Ak ju nasypete až na záver, dostanete syrovú a nekompromisnú silu, ktorá vás zloží okamžite.
- Do mexických sals a burrit – štipka Jolokie v paradajkovej salse spraví zo sladkej omáčky ohnivý gejzír, po ktorom siahnete po mlieku skôr, než stihnete povedať „ay caramba“.
- Do ázijských karí – pridajte papričku hneď na začiatku spolu s cibuľou, cesnakom a zázvorom. Chuť sa krásne prepojí s kokosovým mliekom a vytvorí pekelne voňavé karí, ktoré zahreje aj ľadovú dušu.
- Do dusenej zeleniny – pár vločiek v baklažáne, cukete alebo paradajkách premení zeleninovú prílohu na hlavného hrdinu večera. Ale pozor – to už nebude nevinná zeleninka pre slečinky, ale poriadne divoký plnokrvník pre ostrých borcov.
- Na strukoviny – šošovica, cícer či fazuľa dostanú s touto papričkou poriadny šmrnc. Ostrá chuť rozbije ich hutnosť a prebudí ich k životu. Samozrejme, nezabudnite na legendárne chili con carne, ktoré sa s týmto chilli premení na naozaj drsný mexický príbeh.
- Do marinád – zmiešajte drvené chilli s olejom, limetkovou šťavou a medom. Výsledkom bude ostrá marináda, ktorá premení mäso či tofu na grilovací adrenalín.
Tip na záver
Vyskúšajte pár vločiek Jolokie primiešať do domáceho mangového čatní. Sladké mango, zázvor a cibuľa vytvoria krásne vyváženú omáčku, a keď to nepreženiete, ostré chilli nespáli všetko okolo, ale dodá exotický šmrnc a energiu. Perfektné ku grilovanému kuraciemu, pečenému tofu alebo len tak k syrovej mise. A ak to s dávkovaním prepísknete? Aspoň budete mať o čom rozprávať na ďalšej grilovačke.
