Dlhé korenie / Mlynčeky a mažiare

Dlhé korenie je výraznejší bratranec klasického čierneho korenia, no s jedinečným aromatickým profilom. Jeho chuť je nielen ostrá a korenistá, ale zároveň príjemne nasladlá, čo ho odlišuje od bežných druhov korenia. Má tóny muškátového orieška, škorice, zázvoru a kardamómu, vďaka čomu skvele funguje nielen v klasických slaných jedlách, ale aj v niektorých sladkých receptoch.

Toto korenie sa tradične používa vo francúzskej a indickej kuchyni, kde sa pridáva do krémových syrových omáčok, exotických marinád alebo koreninových zmesí. Výnimočné je aj vo vínových omáčkach, zeleninových jedlách či pri dusení mäsa, kde dodáva jemne sladkastý, korenistý podtón.

Kam sa dlhé korenie najlepšie hodí?

Vďaka svojej výraznej, ale vyváženej chuti je dlhé korenie skvelou voľbou pre recepty, kde chcete spojiť pikantnú ostrosť s jemnou sladkosťou a exotickými tónmi.

  • Omáčky a marinády – Perfektné do smotanových a vínových omáčok, kde zvýrazní jemnosť syra či vína a pridá ľahko exotickú chuť. Výborné aj do pikantných paradajkových omáčok.
  • Mäso a ryby – Dlhé korenie sa hodí ku kuraciemu, hovädziemu aj jahňaciemu mäsu, skvelé je aj na pečené či grilované ryby a morské plody. Funguje výborne v marinádach na pomaly dusené mäso.
  • Zeleninové a strukovinové jedlá – Toto korenie dodá hĺbku pečenej zelenine, šošovici, cíceru alebo tekvicovým pokrmom. Výborné aj do thajských a indických karí jedál.
  • Čatní a zaváraniny – Dlhé korenie sa pridáva aj do ovocných čatní, džemov a zaváranín, kde zvýrazní sladkosť ovocia a dodá jemný korenistý akcent.
  • Exotická koreninová zmes – Môžete ho použiť do domácich zmesí na grilovanie alebo dochucovanie zeleninových jedál.

Ako s dlhým korením v kuchyni pracovať?

Dlhé korenie má pevnejšiu štruktúru než bežné korenie, takže ho nie je vždy možné pomlieť v klasickom mlynčeku. Najlepšie ho podrvíte v mažiari alebo nahrubo nastrúhate na jemnom strúhadle. Ak ho chcete použiť do omáčok či vývarov, môžete ho vložiť do jedla celý a nechať ho pomaly uvoľňovať chuť – pred podávaním ho potom jednoducho vyberte.

Krajina pôvodu Indonézia
Druh kuchyne, v ktorej sa dlhé korenie s obľubou používa
 
Na čo sa dlhé korenie väčšinou používa