Kajenské (cayenské) korenie mleté

Kajenské korenie sú jemne mleté chilli papričky odrody cayenne, ktoré jedlu dodajú výraznú, rovnomernú pikantnosť. Vďaka svojej jemnej konzistencii sa ľahko zapracuje do omáčok, cestíčok aj marinád a zabezpečí, že každé sústo bude mať rovnaký ohnivý šmrnc.

Na rozdiel od drvenej verzie, ktorá uvoľňuje štipľavosť postupne, mleté kajenské korenie sa rovnomerne rozplynie v celom jedle a vytvorí intenzívny hrejivý efekt. Ak ho pridáte hneď na začiatku varenia, krásne sa spojí s ostatnými chuťami. Ak ho použijete až na záver, ostane výraznejšie a ostrejšie. Obsah kapsaicínu je 30 000 až 80 000 SHU, takže stačí naozaj len štipka!

Na čo sa hodí mleté kajenské korenie?

Mleté kajenské korenie je univerzálny pomocník, keď chcete do jedla pridať rovnomernú štipľavosť bez kúskov chilli. Rýchlo sa rozpustí v omáčkach, polievkach či marinádach, a tak sa jeho ostrá chuť rozprestrie v celom pokrme. Je skvelé do pikantných jedál rôznych kuchýň – od mexických a indických až po grilované zmesi či dokonca sladké dezerty. Dobre sa kombinuje s ďalšími koreninami, a preto je ideálne do zmesí na mäso, zeleninu aj cestoviny. Štipka bohato stačí!

  • Omáčky a polievky – Výborne dochutí paradajkové, syrové aj smotanové omáčky. Skúste ho pridať napríklad do boloňskej omáčky alebo tekvicovej polievky – štipľavosť krásne vyváži sladkastú chuť zeleniny.
  • Marinády a cestíčka – Zmiešajte ho s olejom, octom, cesnakom a citrónom a máte pikantný základ na marinádu pre mäso aj zeleninu. V cestíčku na vyprážanie zaistí, že ostrosť bude v každom kúsku.
  • Koreninové zmesi – Skvele ladí s údenou paprikou, rímskou rascou, cesnakom aj bylinkami. Je stálicou v mexických, indických aj grilovacích zmesiach – skúste ho napríklad s tymianom alebo sušeným oreganom.
  • Mleté mäso a nátierky – Dochutí burgery, domáce klobásky aj zmesi na tacos alebo chilli con carne. Hodí sa aj do syrových či avokádových nátierok, ktoré jemne priostrí.
  • Cestoviny a ryža – Štipka do špagiet aglio e olio, rizota alebo thajských rezancov urobí s chuťou zázraky. Pridať ho môžete aj do maslovej ryže alebo paelly.
  • Sladké dobroty a nápoje – Možno prekvapí, ale kajenské korenie vynikne aj v horúcej čokoláde, brownies alebo domácich pralinkách. Zvýrazní kakaovú chuť a príjemne zahreje.

S kajenským korením sa oplatí začať opatrne – štipľavosť sa rozvíja postupne, takže najprv menej a potom dochutiť podľa chuti. Ak chcete skvelú domácu pikantnú zmes na mäso, zmiešajte kajenské korenie s údenou paprikou, sušeným cesnakom a troškou tymianu. Hodí sa na steaky, zemiaky aj grilovanú zeleninu.

Dátum minimálnej trvanlivosti 31. 7. 2027
Krajina pôvodu Čína
Kajenské korenie je dostupná v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa kajenské korenie s obľubou používa
 
Na čo sa kajenské korenie väčšinou používa