Korenie na zelené kari

Thajská kuchyňa je jednoducho bomba – svieža, voňavá a dokonale vyvážená. A zelené karí? To je jedna z jej najväčších lahôdok! V tomto korení sa stretáva jemná ostrosť chilli, rímska rasca, sladkosť feniklu a poriadna dávka aromatických byliniek. Výsledkom tohto kúzlenia je dokonale harmonická chuť, ktorá vás prenesie rovno na rušné thajské trhy plné wokov, byliniek a kokosového mlieka.

S týmto korením si zelené karí pripravíte raz-dva, bez zložitostí a čarov. Stačí korenie zmiešať s kokosovým mliekom, pridať mäso, rybu alebo zeleninu a nechať všetko pekne prepojiť. A ak túžite po čo najautentickejšej chuti, nezabudnite na kvapku rybacej omáčky a čerstvý zázvor.

Ako používať korenie na zelené karí?

Nie len karí, ale aj iné jedlá si zaslúžia túto výbornú zmes:

  • Tradičné thajské karí – Zmiešajte korenie s kokosovým mliekom, pridajte šalotku, cesnak, zázvor a mäso alebo tofu a nechajte pomaly prebublávať, kým sa chute dokonale nespoja.
  • Rýchla zeleninová verzia – Nakrájajte cuketu, papriku a baklažán, hoďte na panvicu, posypte týmto karí korením a zalejte kokosovým mliekom. O pár minút máte hotovo!
  • Do polievok a omáčok – Máte chuť na niečo teplé a exotické? Pridajte lyžičku korenia do vývaru s kokosovým mliekom a vznikne skvelý základ pre thajskú Tom Kha.
  • Na grilované mäso a ryby – Korenie stačí zmiešať s olejom a potrieť ním mäso alebo rybu pred pečením či grilovaním.

Tip na nečakane dokonalú kombináciu

Zelené karí sa výborne hodí nielen k ryži a klasickým ázijským surovinám – vyskúšajte ho použiť úplne inak! Pridajte štipku do domáceho dipu z jogurtu a limetkovej šťavy – skvele sa hodí k pečeným zemiakom alebo ako svieža omáčka ku grilovanému kuraciemu mäsu. Alebo ho vmiešajte do tekvicovej polievky pre úplne novú chuť.

A ak ste milovníci exotiky, pozrite si aj naše ďalšie karí zmesi! Thajské karí pre intenzívnu pikantnú chuť, Madras karí ako klasiku britsko-indickej kuchyne alebo napríklad úžasné Goa karí. Každé má niečo do seba a každé vás zavedie na trochu inú chuťovú cestu.

Zloženie korenie na zelené kari Môže obsahovať stopy horčice, zeleru, sezamu, lepeku a mandlí.
Dátum minimálnej trvanlivosti 12. 6. 2027
Krajina pôvodu Nemecko
Zelené kari ponúkame v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa zelené kari s obľubou používa
 
Na čo sa zelené kari väčšinou používa