Mletý kardamóm / Kávová cesta okolo sveta

Mletý kardamóm patrí medzi tie koreniny, ktoré dokážu na tanieri hotové zázraky. Vôňa je intenzívna, citrusovo sladkastá, s gáfrovým a jemne kvetinovým podtónom, a chuť príjemne zahreje. Ide o jedno z najstarších a najvzácnejších korení sveta. V kuchyniach Blízkeho východu, Indie či Škandinávie je to stálica, ktorá sa používa na sladko aj na slano.

Mletá forma kardamómu sa vyrába zo semien ukrytých vo vnútri zelených toboliek rastliny kardamovníka. Výhodou mletého kardamómu je to, že ho môžete použiť hneď. Netreba nič drviť, lúpať ani pražiť. Hodí sa všade tam, kde chcete kardamóm jemne rozptýliť a dochutiť celý pokrm rovnomerne.

Kam sa mletý kardamóm hodí?

Kardamóm je jedným z tých korení, ktoré si nájde cestu do slaných aj sladkých jedál. Mletá forma sa skvele hodí tam, kde potrebujete, aby sa jeho chuť rovnomerne rozptýlila a prirodzene splynula s ostatnými surovinami. Jeho výrazná aróma a jemne sladkastá, citrusová chuť dokáže pozdvihnúť jednoduché recepty na úplne inú úroveň – od koláčov cez kaše až po exotické omáčky.

  • Sladké pečenie – Kardamóm tradične vyniká v kysnutom ceste, ktorému dodá ten zvláštny „neidentifikovateľný, ale božský“ šmrnc. Môžete ho pridať do mazancov, vianočiek, štôl, briošiek či škandinávskych bochníkov typu pulla alebo kardemummabullar. Skvele sa hodí aj do perníkov, sušienok, muffinov, koláčov alebo tekvicového chleba.
  • Ovocné dezerty – Exotický kardamóm krásne ladí s jablkami, hruškami, broskyňami alebo slivkami. Môžete ho pridať do ovocných koláčov, crumble, kompótov alebo aj do domáceho džemu. Ovocnej chuti dodá rafinovaný orientálny nádych.
  • Mliečne dezerty a kaše - Je ako stvorený pre sladké raňajky. Štipka kardamómu v ovsených vločkách, ryžovom nákype, pudingu alebo domácom jogurte s medom a orechmi spraví divy. Výborne sa hodí aj do domácej zmrzliny alebo mliečnych kokteilov.
  • Teplé nápoje - Výborný je v horúcej čokoláde, varenom víne alebo čaji. A ak ste to ešte neskúsili – kardamóm a káva je geniálna kombinácia. Stačí štipku pridať ku káve do prekvapkávača alebo french pressu a získate jemne exotický nápoj, ktorý vonia ako z arabskej kaviarne.
  • Slané jedlá - Aj keď je u nás na Slovensku známejší skôr v sladkých receptoch, v Indii a na Blízkom východe sa kardamóm používa aj do slaných jedál ako sú karí, šošovica, ryža, smotanové omáčky, marinády alebo dusené mäso. Mletý kardamóm dodá pokrmu hĺbku, no treba s ním narábať opatrne, pretože ľahko prebije ostatné chute.

Chcete si doma namiešať vlastnú voňavú zmes korenín na jesenné a zimné pečenie? Základ tvorí práve mletý kardamóm spolu so škoricou, zázvorom, klinčekmi a muškátovým orieškom. Skvelá voľba do perníkov, tekvicového latté aj voňavých sušienok. A keď chcete ohúriť návštevu, naservírujte im kávu s kardamómom a plátkom čokoládovej torty – zaručený úspech.

Dátum minimálnej trvanlivosti 31. 7. 2027
Krajina pôvodu Guatemala, Kolumbia
Kardamóm ponúkame v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa kardamóm s obľubou používa
 
Na čo sa kardamóm väčšinou používa