Koreniaca zmes na indické kari / Korenie

Indická kuchyňa je ako farebná mozaika vôní, chutí a exotického korenia. A kari je jej najznámejším symbolom. Predstavte si len hrejivú kurkumu, svieži koriander, zemité rímske rasce a jemne pikantný zázvor, ako sa pomaly rozvoniavajú na rozohriatej panvici. K tomu pridajte kardamóm, muškátový kvet a štipku chilli, ktoré jedlu dodajú jemnú exotickú iskru. Táto zmes exotického korenia prináša vyváženú kombináciu chutí, ktorá aj z obyčajného jedla urobí gurmánsky zážitok.

Indické kari neznamená len jednu chuť – každý región, dokonca každá rodina má svoju vlastnú tajnú zmes. Táto varianta je jemnejšia a prispôsobená slovenským chutiam, takže si ju užije každý, kto chce objavovať čaro indickej kuchyne, no nechce to prehnať s pálivosťou. Ak ste si kari zamilovali a chcete spoznávať jeho nekonečné chute, prezrite si našu širokú ponuku kari korení z rôznych kútov Orientu.

Ako použiť korenie na indické kari?

  • Na krémové kari omáčky – Samozrejme ideálne korenie na skvelé kura s kokosovým mliekom, jahňacie v paradajkovej omáčke alebo pomaly dusené hovädzie na kari.
  • Do ryže a strukovín – Pridajte kari do indickej šošovice dhal, cícerového kari s paradajkami alebo do obyčajnej basmati ryže, ktorú krásne prevonia.
  • Na restovanú zeleninu – Perfektné korenie na karfiolové kari, pečené bataty s kari maslom alebo zeleninu na panvici s kokosovým mliekom.
  • Na polievky a omáčky – Obohatí mrkvovo-koriandrovú polievku, krémovú tekvicovú polievku alebo hustú šošovicovú polievku s kari.
  • Do marinád a dipov – Zmiešajte kari korenie s jogurtom, citrónovou šťavou a cesnakom na indickú marinádu pre mäso, tofu alebo zeleninu.
  • Na pečené zemiaky alebo hranolky – Áno, kari je aj skvelá alternatíva ku klasickému koreniu na zemiaky, ktorým dodá jemne pikantnú exotickú chuť.
  • Do domáceho kari masla – Zmiešajte korenie s rozpusteným maslom a potrite ním grilované mäso, zeleninu alebo kukuricu.

Ako s kari korením pracovať?

Aby sa chute kari korenia naplno rozvinuli, odporúčame ho krátko opražiť na oleji alebo prepustenom masle ghí. Teplo uvoľní vôňu korenia a zvýrazní jeho chuť. Ak pripravujete omáčku alebo polievku, pridajte kari hneď na začiatku varenia k cibuli a cesnaku, aby sa chuť krásne rozložila. V marinádach nechajte mäso alebo zeleninu odpočívať aspoň niekoľko hodín, ideálne cez noc.

Indická kuchyňa je plná farieb, vôní a chutí – stačí jedno sústo a razom sa ocitnete v uličkách Dillí alebo na pobreží Goa. Vyskúšajte aj ďalšie exotické zmesi ako Biryani Masala na voňavú ryžu alebo Tandoori Masala na grilované jedlá.

Zloženie indického kari
Dátum minimálnej trvanlivosti 31. 8. 2027
Krajina pôvodu Česká republika
Kari ponúkame v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa kari s obľubou používa
 
Na čo sa kari väčšinou používa