Plody kubebového korenia sú malé zelené bobule, ktoré sa, podobne ako u čierneho korenia, po zbere sušia na slnku, až ich šupka sčernie. Avšak na rozdiel od čierneho korenia má kubebové korenie malú stopku, podľa ktorej ho ľahko spoznáme.
V porovnaní s bežným korením kubebové korenie nie je také ostré, pretože vôbec neobsahuje piperín, ktorému vďačíme za typickú chuť čierneho korenia. Jeho chuť je ľahko pikantná a horkastá, mierne pálivá s citrusovými tónmi a príjemne hrejivou gáfrovou arómou s miernou chuťou eukalyptového dreva.
Kubebové korenie sa pri varení používa podobne ako klasické korenie. Teda napr. do marinád, vývarov alebo polievok. Okrem varenia môžeme kubebové korenie kombinovať s inými druhmi korenia, napríklad malabarským alebo dlhým. Spojením potom dosiahnete výborný mix klasickej ostrej korenistej štipľavosti zjemnenej a doplnenej o citrónovú a gáfrovú sviežosť.
Aj keď sa dá toto korenie používať celé, je predsa len lepšie ho tesne pred použitím podrviť alebo namlieť . Odporúčame teda zmes týchto korenie nasypať do mlynčeka a podrviť pred podávaním napríklad na grilovaný steak alebo losos. Okrem červeného mäsa a rýb sa toto korenie výborné na jahňacie mäso, kačicu a ďalšiu hydinu.
Kubebové korenie sa skvele hodí nielen na mäso, ale napríklad aj k syrom a sladkým jedlám ako sú zmrzliny alebo sorbety. Pretože jeho chuť je podobná ako má nové korenie a muškátový oriešok, tak jeho sviežou arómou môžete obohatiť perník a ďalšie cukrárske výrobky.
Ak máte radi varené víno, pripravte si chuťovo luxusnú verziu, kedy do litra červeného vína pridáte celú škoricu, plátok pomaranča a šesť guličiek kubebového korenia.