Kubebové korenie

Plody kubebového korenia sú malé zelené bobule, ktoré sa, podobne ako u čierneho korenia, po zbere sušia na slnku, až ich šupka sčernie. Avšak na rozdiel od čierneho korenia má kubebové korenie malú stopku, podľa ktorej ho ľahko spoznáme.

V porovnaní s bežným korením kubebové korenie nie je také ostré, pretože vôbec neobsahuje piperín, ktorému vďačíme za typickú chuť čierneho korenia. Jeho chuť je ľahko pikantná a horkastá, mierne pálivá s citrusovými tónmi a príjemne hrejivou gáfrovou arómou s miernou chuťou eukalyptového dreva.

Kubebové korenie sa pri varení používa podobne ako klasické korenie. Teda napr. do marinád, vývarov alebo polievok. Okrem varenia môžeme kubebové korenie kombinovať s inými druhmi korenia, napríklad malabarským alebo dlhým. Spojením potom dosiahnete výborný mix klasickej ostrej korenistej štipľavosti zjemnenej a doplnenej o citrónovú a gáfrovú sviežosť.

Aj keď sa dá toto korenie používať celé, je predsa len lepšie ho tesne pred použitím podrviť alebo namlieť. Odporúčame teda zmes týchto korenie nasypať do mlynčeka a podrviť pred podávaním napríklad na grilovaný steak alebo losos. Okrem červeného mäsa a rýb sa toto korenie výborné na jahňacie mäso, kačicu a ďalšiu hydinu.

Kubebové korenie sa skvele hodí nielen na mäso, ale napríklad aj k syrom a sladkým jedlám ako sú zmrzliny alebo sorbety. Pretože jeho chuť je podobná ako má nové korenie a muškátový oriešok, tak jeho sviežou arómou môžete obohatiť perník a ďalšie cukrárske výrobky.

Ak máte radi varené víno, pripravte si chuťovo luxusnú verziu, kedy do litra červeného vína pridáte celú škoricu, plátok pomaranča a šesť guličiek kubebového korenia.

Míša z Království doporučuje
Michaela Schneedorferová Kubebové korenie je pomerne intenzívne. Pokiaľ budete napríklad robiť vývar, tak na liter vody stačí pridať šesť až osem celých guličiek, ktoré na konci varenia z vývaru odstráňte. Pretože pri dlhom varení má tendenciu zhorknúť, odporúčame ho do hrnca pridať až pár minút pred koncom varenia.
 
Dátum minimálnej trvanlivosti 31. 8. 2028
Krajina pôvodu Malajzia, Indonézia
Druh kuchyne, v ktorej sa kubebové korenie s obľubou používa
 
Na čo sa kubebové korenie väčšinou používa