Sečuánske korenie celé

Sečuánske korenie je jedno z najvýraznejších a najzaujímavejších ázijských korenín. Hoci sa mu hovorí korenie, v skutočnosti nejde o plod korenia pravého, ale o tobolky kríka zvaného žltodrev korenistý. Má jemne pálivú, ale nie prehnane ostrú chuť, ktorá na jazyku vytvára jedinečný brnivý, až mierne znecitlivujúci pocit. Jeho aróma je bohatá, citrusová, s nádychom gáfru a jemnej zemitosti so sladkým podtónom, čo z neho robí úplne nezameniteľnú surovinu v kuchyni.

Toto korenie je kľúčovou ingredienciou čínskej, indickej aj japonskej kuchyne, kde sa používa na dochutenie mäsitých, zeleninových aj ryžových jedál. Aby sa naplno rozvinula jeho jedinečná chuť, odporúča sa ho pred použitím krátko opražiť na suchej panvici, čím získa ešte intenzívnejšiu vôňu a jemný orieškový podtón.

Na čo sa sečuánske korenie hodí?

Sečuánske korenie je skvelou voľbou pre exotické jedlá, ktorým dodá citrusovo-korenistú hĺbku a jemné brnenie na jazyku.

  • Mäso a hydina – Je perfektné k dusenému mäsu, hovädzím steakom, pečenej kačke alebo kuracine.
  • Ryby a morské plody – Sečuánske korenie výborne dochutí krevety, lososa či tuniaka a dodá im zaujímavý citrusový šmrnc.
  • Polievky a omáčky – Toto korenie výrazne obohatí ázijské polievky, vývary aj pikantné omáčky, napríklad sladkokyslé alebo sójové.
  • Ryža a strukoviny – Pridajte ho do vyprážanej ryže alebo šošovice pre exotické chuťové podtóny.
  • Zeleninové a zemiakové jedlá – Skvele funguje s restovanou zeleninou, zemiakmi aj s hubovými pokrmami.
  • Tofu a vegetariánske jedlá – Sečuánske korenie výborne ochutí tofu, tempeh alebo grilovanú zeleninu a dodá im jedinečné korenisté aróma.
  • Tepelne upravené ovocie – Prekvapivo dobre ladí s pečeným ananásom, grilovanými slivkami alebo restovanými jablkami.

Tip na sečuánsky olej: Ak chcete zo sečuánskeho korenia vyťažiť maximum chuti a vône, skúste ho naložiť do oleja alebo octu. Stačí hrsť guľôčok zaliať kvalitným rastlinným olejom (napríklad sezamovým, arašidovým alebo olivovým) a nechať niekoľko dní lúhovať. Výsledkom bude voňavý, jemne pikantný olej, ktorý výborne ochutí wok pokrmy, šaláty či grilovanú zeleninu. Rovnako tak môžete korenie pridať do ryžového octu a vytvoriť si zaujímavý ochutený základ na dressingy alebo marinády. Tento jednoduchý trik dodá vašim jedlám autentický sečuánsky šmrnc!

Dátum minimálnej trvanlivosti 21. 1. 2028
Krajina pôvodu Čína
Sečuánske korenie je dostupná v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa sečuánske korenie s obľubou používa
 
Na čo sa sečuánske korenie väčšinou používa