Korenie na kari Goa

Kari Goa je starostlivo namiešaná kombinácia celého a nahrubo sekaného korenia, ktorá vás vezme na dobrodružnú cestu do západnej Indie. Goa, kedysi portugalská kolónia, v sebe spája európske a indické kulinárske vplyvy, čo sa odráža aj v miestnych jedlách. Táto koreninová zmes prináša nezameniteľnú kombináciu zemej pískavice, aromatickej horčice, exotického rímskeho kmínu a pikantného chilli, ktoré v kuchyni vykúzlia bohaté, plné a mierne pálivé chute. Výborne sa hodí nielen na kuracie karí, ale aj na krevety, jahňacinu či vegetariánske jedlá.

Ako sa v Indii pracuje s korením?

V Indii sa korenie nepridáva len tak do jedla – najprv sa opraží, aby sa rozvinula jeho plná chuť a vôňa. Rovnako to platí aj pre Kari Goa. Na rozohriatej panvici ho krátko nasucho opražte, kým nezačne krásne rozvoniavať. Potom ho nechajte mierne vychladnúť a rozdrvte v mažiariku alebo mlynčeku. Vďaka tomu získa vaše karí hĺbku a autentický charakter indickej kuchyne.

Hotové korenie pridajte do základu z cibule, cesnaku, paradajok a kokosového mlieka alebo vývaru, krátko povarte a máte základ dokonalého karí. Pridať môžete kuracie mäso, krevety, cícer alebo napríklad baklažán. Na záver odporúčame pridať kúsok ghí masla alebo kokosového mlieka a hrsť čerstvého koriandra – jemné tuky zjemnia výrazné chute a spoja všetky ingrediencie do harmonického celku.

Na čo môžeme korenie Kari Goa použiť?

  • Tradičné indické karí – Či už s kuraťom, krevetami alebo cícerom, táto zmes je základom skvelého karí.
  • Goanské rybie karí – Jemné biele ryby ako treska či pražma sa výborne dopĺňajú s chuťou tohto korenia a kokosového mlieka.
  • Pikantná jahňacina na spôsob Vindaloo – Ak máte radi výrazné chute, skúste Kari Goa pridať k dusenej jahňacine, podobne ako pri príprave Vindaloo.
  • Pečená zelenina s indickým nádychom – Mrkva, tekvica, karfiol alebo bataty v kombinácii s týmto korením a trochou oleja sa premenia na dokonalú prílohu.
  • Voňavé šošovicové dhaly – Zmes dodá indickým polievkam a duseným strukovinám hĺbku a jemnú pikantnosť.

Zaujímavosť na záverGoa je známa nielen svojimi plážami, ale aj jedinečnou kuchyňou, ktorá sa líši od zvyšku Indie. Miestne jedlá často kombinujú kokos, ocot a sušené chilli, čo je pozostatok portugalského vplyvu. Kari Goa tak odráža túto fúziu chutí – je voňavé, bohaté a zároveň krásne vyvážené.

Zloženie korenia na kari Goa
Dátum minimálnej trvanlivosti 4. 10. 2028
Krajina pôvodu Nemecko
Korenie na kari ponúkame v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa korenie na kari s obľubou používa
 
Na čo sa korenie na kari väčšinou používa