Korenie kampotské červené BIO
Balenie 20 g 4,36 EUR kúpiť Balenie 40 g 8,71 EUR kúpiť voľná váhavybrať
S väčším balením ušetríte :-)
 
Tovar je skladom na e-shope a na predajni v Prahe
Jednotková cena: 21,78 EUR/ 100 g
Kampotské korenie červené BIO
 

Kampotské korenie červené BIO

Kampotské červené korenie je jedinečné svojím sýtym odtieňom a ovocnou chuťou, ktorá v kuchyni neprehliadnuteľne vyniká. Na rozdiel od čierneho alebo bieleho korenia má miernejšiu pálivosť, no o to výraznejšiu sladkosť a jemný ovocný tón, ktorý pripomína zrelé lesné plody. Korenie sa zberá vtedy, keď sú guľôčky úplne dozreté a červené, a potom sa šetrne suší a ručne triedi, aby si zachovalo svoju vôňu aj chuť.

Najlepšie chutí čerstvo podrcené, tesne pred podávaním. Tak sa dokonale uvoľní plné aróma s jemným nádychom tropického ovocia. Výborne sa hodí k grilovanému mäsu, pečenej zelenine aj rybám, no uplatní sa aj v výraznejších omáčkach alebo karí. Ak hľadáte korenie, ktoré dodá jedlu šmrnc a pritom ho neurobí zbytočne ostré, potom je to práve tento červený kampotský krásavec.

Ako použiť červené kampotské korenie

Červené korenie je najlepšie čerstvo podrcené v mažiari alebo pomleté tesne pred servírovaním, vtedy najviac vynikne jeho ovocná vôňa. Neodporúča sa miešať ho s inými druhmi korenia, aby nezanikla jeho jedinečná chuť. Do čoho ho môžete pridať, aby ste si ho naplno vychutnali?

  • Na grilované mäso – posypte červeným korením hotový steak alebo grilované kuracie prsia. Ovocné tóny krásne vyvážia šťavnatosť mäsa a dodajú mu originálnu bodku.
  • Na ryby – pomelte kampotské korenie na pečeného lososa alebo pražmu. Jemná pálivosť a sladká vôňa vytvoria krásny kontrast s chuťou rybieho mäsa.
  • Na pečenú zeleninu – posypte hotovú pečenú tekvicu, bataty alebo mrkvu. Červené korenie zvýrazní ich sladkosť a pridá ďalšiu aromatickú vrstvu.
  • Do karí a omáčok – pridajte korenie až na záver varenia. Ovocné tóny krásne prepoja chuť kokosového mlieka, cesnaku a tymianu.
  • Do vyprážaných jedál – skúste ho na vyprážané tofu alebo kúsky halloumi. Korenie dodá chrumkavej kôrke jemnú pálivosť a ovocnú vôňu, ktorá prekvapí.

S čím červené kampotské korenie ladí

Toto korenie z Kampotu krásne dopĺňa cesnak, tymian a rozmarín, ktoré podčiarknu jeho ovocné tóny a jemnú pálivosť. V kuchyni ho kombinujte napríklad s citrónovou kôrou alebo sušenou šalviou, ak chcete vytvoriť sviežu, no chuťovo bohatú kombináciu. Výborne ladí aj s medom alebo balzamikovým octom, kde jeho ovocná chuť krásne vynikne.

Nie je červené korenie ako korenie

Možno to podľa farby zvádza na porovnanie, no červené kampotské korenie a bežné červené či ružové korenie nie sú to isté. Kampotské červené korenie je pravé korenie, teda plod koreninovníka čierneho (Piper nigrum), ktorý sa zbiera v plnej zrelosti, keď bobule dozrejú do červena. Preto má jemnú pálivosť, ovocné tóny a klasickú korenistú arómu.

Ružové korenie, ktoré sa bežne predáva, však v skutočnosti korenie nie je. Pochádza z iného rastlinného druhu (Schinus molle alebo Schinus terebinthifolia). Má sladšiu chuť bez pálivosti a vôňu pripomínajúcu ovocie a živicu, preto sa používa najmä v studenej kuchyni alebo na dochutenie šalátov.

Ak teda hľadáte pravú korenistú chuť s ovocným nádychom, siahnite po tomto červenom kampotskom korení. Ak vám viac vyhovujú sladké, živicové tóny, je ružové korenie správna voľba – no chuťovo ide o úplne odlišné svety.

A ešte poznámka k spracovaniu červeného korenia. Na rozdiel od ružového korenia, ktoré sa kvôli mäkkosti zle melie, má červené kampotské korenie pevnú štruktúru pravého korenia. Vďaka tomu ho môžete bez problémov mlieť v klasických mlynčekoch a vychutnať si jeho čerstvé, ovocno-korenisté aróma naplno.

Tip na záver

Skúste toto korenie použiť aj v sladko-slaných jedlách. Napríklad na pečené hrušky s kozím syrom – stačí hrušky upiecť dozlatista, pridať trochu syra a nakoniec celé posypať čerstvo podrceným červeným korením. Sladkosť ovocia a jemná ostrosť korenia vytvoria nečakane skvelú kombináciu.

Červený kampotský pepř na steaku

Chuť a vôňa Mierna pálivosť a výrazné ovocné tóny.
Kde sa pestuje Kambodža
Krajina pôvodu Kambodža
Informácie o BIO produkcii Zemědělská produkce mimo EU.
BIO produkty certifikuje kontrolní organizace CZ-BIO-003.
Etiketa pre červené kampotské korenie
 
Ako sa kampotské korenie povie:
česky: Kampotské korenie červené
anglicky: Kampót pepper red
nemecky: Kampot Pfeffer rot
francúzsky: Poivre rouge de Kampot
vietnamsky: ?t đ? Kampot
Na čo sa kampotské korenie väčšinou používa
 

Kde kúpim červené kampotské korenie?

Nielen červené kampotské korenie, ale aj ďalšie rôzne korenie, kávu, čaj a rôzne dobroty kúpite tu na e-shope alebo v našom obchode Království chuti v Prahe v Českej republike.

Rodinný obchod Kráľovstvo chuti manželov Michaely a Jana Schneedorferových je najväčším kamenným špecializovaným obchodom s korením v Českej republike, v ktorom nájdete cez 400 druhov čerstvého korenia a nepočítane rôznych byliniek, praženej kávy, čajov, orechov, sušených plodov a ďalších dobrôt, vrátane červeného kampotského korenia.

Pri vstupe do tohto nenápadného obchodíku vás napadne, že snáď ani nie ste v obchode, ale skôr v unikátnom múzeu, pretože celý sortiment je dostupný vo veľkých sklenených dózach a tak si ho môžete pred nákupom dôkladne prezrieť a ovoňať. Mnoho zákazníkov tiež privíta, že korenie možno zakúpiť v takmer ľubovoľnom množstve a môžu tak smelo v kuchyni experimentovať s novými neznámymi chuťami. Samozrejmosťou je tiež bezobalový nákup do prinesených koreničiek, dóz alebo vrecúšok. Štandardne všetok tovar balíme do kvalitných plastových ZIP vrecúšok s možnosťou opakovateľného uzatvárania, ale na želanie vám radi produkty zabalíme do papierových vrecúšok.

Zaobstarať si tu môžete tiež doplnky ako napr. mlynčeky na kávu aj korenie, koreničky, kávovary typu french press a mocca a nepreberný výber plechových dóz na čaj, kávu a ďalšie potraviny.

Celý sortiment je tiež dostupný aj tu v internetovom obchode s doručením po celej Slovenskej republike od 3,60 EUR.

Kontakty a otváracia doba obchodu | Viac informácií o doprave