Horčica biela celá BIO / Korenie

Horčičné semienko patrí medzi najnenápadnejšie, no zároveň najvýraznejšie koreniny v kuchyni. Má jemne horkosladkú chuť s postupne sa rozvíjajúcou pikantnosťou, ktorá sa skvelo uplatní pri nakladaní, marinovaní aj príprave domácej horčice. Celé semienka sa pri varení správajú inak než mleté – vcelku majú skôr jemnú, mierne orieškovú chuť, no keď sa podrvia alebo spoja s tekutinou, začnú uvoľňovať typickú štipľavú ostrosť.

V kuchyni sa horčičné semienka často restujú na oleji alebo nasucho pražia, čím sa zvýraznia ich orieškové tóny a dodajú jedlu hĺbku. Sú tiež nevyhnutnou súčasťou nakladanej zeleniny, tradičných koreniacich zmesí a pikantných omáčok. Skvelo fungujú nielen v európskej, ale aj indickej a blízkovýchodnej kuchyni.

Kam sa celé biele horčičné semienka najlepšie hodia?

Semená bielej horčice sa používajú vcelku tam, kde majú postupne uvoľňovať chuť do nálevov, marinád alebo dusených jedál.

  • Nakladanie zeleniny a uhoriek – Celé semienka sa tradične pridávajú do kyslých aj sladkokyslých nálevov pri zaváraní uhoriek, kapusty, cibuliek alebo červenej repy. Dodávajú jemnú pikantnosť a zároveň pomáhajú uchovať chrumkavosť nakladanej zeleniny.
  • Marinády a dresingy – Perfektne sa hodia do horčičných a medovo-horčičných marinád na mäso aj ryby. V dresingoch dodávajú jemne štipľavú a mierne orieškovú chuť, ktorá krásne dopĺňa šaláty aj grilovanú zeleninu.
  • Mäsové jedlá a dusené pokrmy – Horčičné semienka sa pridávajú do mäsových výpekov a omáčok, kde pomaly uvoľňujú svoju chuť a skvelo ladia s cesnakom, čiernym korením alebo octom.
  • Koreniace zmesi a indická kuchyňa – Sú dôležitou súčasťou indických koreniacich zmesí a často sa restujú na oleji spolu s ďalším korením, aby ich chuť ešte viac vynikla. Skvelo sa hodia do karí, dusených šošovicových a zeleninových jedál.
  • Domáca horčica – Ak semienka pomeliete a zmiešate s octom, pivom, vínom, medom alebo korením, môžete si pripraviť vlastnú domácu horčicu na mieru. Záleží len na tom, či ju chcete jemnejšiu alebo poriadne ostrú.

V modernej kuchyni majú horčičné semienka omnoho širšie využitie než len pri tradičnom nakladaní či marinovaní. Skvelo fungujú v domácom pečive – vyskúšajte ich pridať do cesta na chlieb, žemle alebo slané koláče, kde nielen zvýraznia chuť, ale dodajú aj jemnú chrumkavosť. V niektorých receptoch sa používajú ako náhrada za rascu alebo sezamové semienka. Ďalšie zaujímavé využitie nájdu v krémových polievkach a dusených jedlách, kde sa často pred pridaním krátko opražia na oleji, čím sa ich chuť zjemní a získa mierne orieškový nádych. Ak radi experimentujete, vyskúšajte ich pridať do glazúr na mäso alebo zeleninu – napríklad s medom, cesnakom a citrusovou kôrou vytvoria originálnu kombináciu chutí.

Dátum minimálnej trvanlivosti 31. 5. 2027
Krajina pôvodu Nemecko
Horčica je dostupná v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa horčica s obľubou používa
 
Na čo sa horčica väčšinou používa