Kubebové korenie / Mlynčeky a mažiare

Plody kubebového korenia sú malé zelené bobule, ktoré sa, podobne ako u čierneho korenia, po zbere sušia na slnku, až ich šupka sčernie. Avšak na rozdiel od čierneho korenia má kubebové korenie malú stopku, podľa ktorej ho ľahko spoznáme.

V porovnaní s bežným korením kubebové korenie nie je také ostré, pretože vôbec neobsahuje piperín, ktorému vďačíme za typickú chuť čierneho korenia. Jeho chuť je ľahko pikantná a horkastá, mierne pálivá s citrusovými tónmi a príjemne hrejivou gáfrovou arómou s miernou chuťou eukalyptového dreva.

Kubebové korenie sa pri varení používa podobne ako klasické korenie. Teda napr. do marinád, vývarov alebo polievok. Okrem varenia môžeme kubebové korenie kombinovať s inými druhmi korenia, napríklad malabarským alebo dlhým. Spojením potom dosiahnete výborný mix klasickej ostrej korenistej štipľavosti zjemnenej a doplnenej o citrónovú a gáfrovú sviežosť.

Aj keď sa dá toto korenie používať celé, je predsa len lepšie ho tesne pred použitím podrviť alebo namlieť. Odporúčame teda zmes týchto korenie nasypať do mlynčeka a podrviť pred podávaním napríklad na grilovaný steak alebo losos. Okrem červeného mäsa a rýb sa toto korenie výborné na jahňacie mäso, kačicu a ďalšiu hydinu.

Kubebové korenie sa skvele hodí nielen na mäso, ale napríklad aj k syrom a sladkým jedlám ako sú zmrzliny alebo sorbety. Pretože jeho chuť je podobná ako má nové korenie a muškátový oriešok, tak jeho sviežou arómou môžete obohatiť perník a ďalšie cukrárske výrobky.

Ak máte radi varené víno, pripravte si chuťovo luxusnú verziu, kedy do litra červeného vína pridáte celú škoricu, plátok pomaranča a šesť guličiek kubebového korenia.

Míša z Království doporučuje
Michaela Schneedorferová Kubebové korenie je pomerne intenzívne. Pokiaľ budete napríklad robiť vývar, tak na liter vody stačí pridať šesť až osem celých guličiek, ktoré na konci varenia z vývaru odstráňte. Pretože pri dlhom varení má tendenciu zhorknúť, odporúčame ho do hrnca pridať až pár minút pred koncom varenia.
 
Krajina pôvodu Malajzia, Indonézia
Druh kuchyne, v ktorej sa kubebové korenie s obľubou používa
 
Na čo sa kubebové korenie väčšinou používa