Ako rozdeľujeme korenieAko rozdeľujeme korenieKorenie, to sú takí malí kúzelníci v našich kuchyniach, ktorí nám denne pomáhajú. Stačí pridať štipku a mávnutím kúzelného prútika pridajú jedlu farbu, chuť aj vôňu. Ale čo to vlastne korenie je? Jednoducho povedané, jedná sa o rôzne časti rastlín, ktoré sa používajú na ochutenie a dochutenie jedál.Pokračovať Korenie polopatěKorenie polopatěDávate korenie po štipkách? Alebo po lyžičkách, lyžiciach či snáď dokonca po lopatkách? Míša z Kráľovstva chuti netroškárila a korenie ládovala rovno Polopatě v programe Českej televízie.Pokračovať Rozhovor: tipy na zahrievacie zimné korenieRozhovor: tipy na zahrievacie zimné korenieZima sa nám opäť prihlásila o slovo a ortuť teplomera so chladom chúli hlboko pod nulou. Ak teda mráz nie je váš najlepší kamarát, vypočujte si inšpiratívne rozprávanie o zahrievacích schopnostiach korenia v programe Káva o štvrtej na Českom rozhlase Dvojka, kde sa moderátorka Patrícia Strouhalová zhovárala s Módovou pomôckou.Pokračovať Po Vianociach pekne zľahka okolo celého svetaPo Vianociach pekne zľahka okolo celého svetaVianočné sviatky sú čas hojnosti a to je na našom jedálničku sakra poznať, preto nie je od veci si po Novom roku trochu odľahčiť. Nemusíte ale hneď podstupovať rôzne drastické diéty. Stačí, keď zašátrame v korenikoch a budeme hľadať korenie, ktoré pomáha tráveniu a dodáva jedlu ľahkosť.Pokračovať Inšpirácia cajunskej a kreolskej kuchyneInšpirácia cajunskej a kreolskej kuchynePredstavovať francúzsku kuchyňu je tak trochu nosenie jedla do reštaurácie. Ale ak sa spýtame na cajunskú alebo kreolskú kuchyňu, pravdepodobne veľa amatérskych i profesionálnych kuchárov začne bezradne krčiť ramenami. A pritom sú tieto kulinárske svety také fascinujúce.Pokračovať Umenie praženia koreniaUmenie praženia koreniaOčarujúci svet indickej kuchyne je symfóniou chutí, ktorú často rozohráva korenie. Avšak aby bol tento koncert dokonalý, bežne sa korenie najprv opraží. Táto technika, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nespočetných indických jedál, odomyká doslova aromatický vesmír, ktorý dodáva jedlu nové dimenzie.Pokračovať Forbes Women´s Gala s vôňou koreniaForbes Women´s Gala s vôňou koreniaTeší nás, že sa naše korenie vďaka Katarine Bičíkovej Harudovej dostalo do vybranej spoločnosti galavečera s najvplyvnejšími ženami v Českej republike Forbes Women´s Gala 2023 v Mariánskych Lázních.Pokračovať Korenie na sušené mäsoKorenie na sušené mäsoKedysi bolo sušené mäso považované za jeden z dôležitých zdrojov potravy, dnes má svoje právoplatné miesto na stole gurmánov od špičkových reštaurácií až po kuchyne odvážnych domácich nadšencov. Táto kulinárska evolúcia sa odvíja od tisícročnej ľudskej vynaliezavosti, je okorenená nespočetnými kultúrami a doplnená stále sa vyvíjajúcimi poznatkami potravinárskej vedy. Námorníci sušené mäso vozili na dlhých plavbách, dobrodruhovia ho zdieľali pri táborových ohňoch, a dokonca jarky , ako sa sušenému mäsu hovorí v Amerike, vzlietlo do vesmíru. < /div>Pokračovať 20 najobľúbenejších korení talianskej kuchyne20 najobľúbenejších korení talianskej kuchyneTaliansko, krajina romantiky, umenia a histórie, je preslávená svojou vynikajúcou kuchyňou. V srdci talianskej gastronómie sa skrýva tajná pokladnica korenia, ktorá oživuje chute a vône svetovo preslávených jedál.Pokračovať Hamburger: Od skromných začiatkov k ikone svetovej kuchyneHamburger: Od skromných začiatkov k ikone svetovej kuchyne28. mája sa každý rok oslavuje medzinárodný deň hamburgera. Tento ikonický pokrm, ktorý si získal srdce a predovšetkým žalúdky ľudí na celom svete, má fascinujúcu a bohatú históriu a ešte bohatšie možnosti jeho prípravy a ochutenia.Pokračovať Testovanie vanilkového cukru 2023Testovanie vanilkového cukru 2023V utorok 9. mája 2023 odvysielala redakcia Čiernych oviec na Českej televízii reportáž o testovaní vanilkových cukrov známeho časopisu dTest. Redakcia dTestu si nechala v laboratóriách otestovať ako klasické vanilkové cukry, tak aj cukry vanilínové, ktoré zakúpili v slovenských supermarketoch.Pokračovať Dokonalé kuchárske umenie s estragónomDokonalé kuchárske umenie s estragónomAj keď v českej kuchyni estragón patrí skôr k neznámemu koreniu, vo francúzskej kuchyni sa radí k vrcholu gastronómie. Táto aromatická bylinka sa môže použiť ako čerstvá, tak aj sušená a jej ľahko horkastú chuť nájdeme vo všetkých možných druhoch jedál od šalátov až po grilované ryby a hydinu. Takže, ak chcete ochutnať niečo nové, pokračujte v čítaní.Pokračovať Zaujímavosti o bobkovom listeZaujímavosti o bobkovom listeBobkový list má medzi bylinkami významné miesto. Už v antickom Grécku a Ríme bol vavrín symbolom cnosti a múdrosti, a tak sa stal obľúbeným medzi básnikmi, lekármi, vládcami a bojovníkmi. Verilo sa, že chráni nositeľa pred zlými duchmi a hnevom bohov. Pretože ale tieto vlastnosti neboli nikdy historicky potvrdené, sústreďme sa radšej na jeho kúzlo pri varení, ktoré nám môže zaistiť slávu a vďaku u našich stravníkov.Pokračovať Šalát Caprese - taliansky luxus na tanieriŠalát Caprese - taliansky luxus na tanieriSvieža kombinácia červených paradajkových jabĺčok, žiarivo bielej mozzarelly a zelených lístkov bazalky, ktorá na tanieri vytvára typickú farebnú paletu Caprese šalátu, býva ozdobou nejednej záhradnej párty.Pokračovať Poznávame všetkými zmyslamiPoznávame všetkými zmyslamiBoli sme oslovení neďalekou Základnou školou Táborská v Prahe 4, či by sme pre žiakov a žiačky 6. B pripravili prednášku o korení pre projektový deň Poznávame všetkými zmyslami. Náš kolega Kamil sa prednášky s nadšením ujal a pre deti pripravil pracovné listy a skúmavky s rôznym korením z celého sveta.Pokračovať Mágia rímskej rasceMágia rímskej rasceRímska rasca je staroveké korenie pôvodom z pobrežia Stredozemného mora a pri kolumbovských výpravách to bolo jedno zmála korenie, ktoré sa exportovalo do Nového sveta. Vďaka tomu sa stala kombinácia rímskej rasce a chilli základom mexickej kuchyne, kde ho nájdeme napríklad v chili con carne alebo enchiladas.Pokračovať Formula s vôňou koreniaFormula s vôňou koreniaTisíce vôní korenia z celého sveta často do nášho obchodu pritiahnu náhodného okoloidúceho. Ale aby k nám prilákali jedného z najväčších súčasných talentov pretekov vo formulách, to sa nestáva každý deň.Pokračovať Korenie indickej kuchyneKorenie indickej kuchyneIndia je symbolom pre korenie a tak stačí len vysloviť niektoré názvy tunajších koreniacich zmesí a hneď si každý milovník exotických jedál predstaví ich omamné chute a vône.Pokračovať Všetko o českej rasciVšetko o českej rasciRasca je jedno z mála korenín, ktoré nás väčšinou sprevádza už od narodenia, pretože veľmi priaznivo pôsobí na trávenie, a tak ju mamičky používajú spolu s feniklom pri dojčení.Pokračovať Nájdi si svoju kávuNájdi si svoju kávuAch to dilema výberu. V našej ponuke máme vyše 40 druhov kávy az toho čistej arabiky viac ako 30 variantov zo všetkých možných kávových plantáží z celého sveta. Ako si len vybrať? Včera sme s kolegynkami diskutovali ako zákazníkom uľahčiť výber kávy a vymýšľali sme rôzne varianty.Pokračovať SambalSambalSambal je indonézska chilli omáčka alebo pasta, ktorá sa pripravuje zo zmesi chilli papričiek, korenia a ďalších prísad ako sú krevety, šalotka, pór a palmový cukor. Chilli papričky, ktoré sú základom sambalu, sa do Indonézie dostali až v16. storočia s Portugalcami. Sambal ale existoval už stovky rokov predtým.Pokračovať Kardamóm, vládca orientuKardamóm, vládca orientuKardamom patrí nielen k najdrahším, ale zároveň aj najstarším koreniam. Ľudstvo ho pozná už 4 000 rokov. Starovekí Egypťania si žuvaním semienok kardamómu čistili zuby a Gréci aj Rimania ho používali ako parfum.Pokračovať Téma plná koreniaTéma plná koreniaV poslednom vydaní časopisu Téma, ktorá vychádza dnes 19. februára 2021, nájdete okrem iných zaujímavých článkov aj rozsiahly rozhovor redaktora Milana Eisenhammera ako o našich začiatkoch, tak predovšetkým plný informácií o korení.Pokračovať Korenie piatich vôníKorenie piatich vôníVznik tradičnej čínskej zmesi Korenie piatich vôní je zahalený tajomstvom av starých čínskych legendách sa o nej hovorí už v 4. storočí pred naším letopočtom, kedy sa učenci čínskej medicíny snažili o nájdenie rovnováhy medzi piatimi základnými chuťami čínskej kuchyne - teda sladká, slaná, kyslá, horká a korenená.Pokračovať Korenistý kráľKorenistý kráľHovorí sa, že čierne korenie je kráľ korenia. A bude to tak právom, pretože táto drobná pálivá gulička je jedným z najväčších hýbateľov ľudských dejín. Jeho pieporná história začína 4 000 rokov pred naším letopočtom, kedy sa prvýkrát objavil v indickej kuchyni.Pokračovať Prečo chilli papričky pália a koho prvého to preboha napadlo jesť?Prečo chilli papričky pália a koho prvého to preboha napadlo jesť?Keď budeme pátrať po histórii chilli papričiek, veľmi rýchlo narazíme na rôzne teórie a štúdie vysvetľujúce, že ľudia papriky začali jesť a neskôr pestovať pre ich liečivé účinky a konzervačné schopnosti. Lenže v skutočnosti bol na začiatku príbehu o chilli papričkách možno len taký malý kanadský žartík...Pokračovať Bez rannej kávy sa jednoducho neprebudímBez rannej kávy sa jednoducho neprebudímBez rannej kávy sa jednoducho neprebudím. Sú to vaše slová? Možno si hovoríte, že vás šálka kávy, či už ráno, keď sa potrebujete „prebudiť“ alebo napríklad v noci, kedy zase potrebujete nezaspať, poriadne nakopne, dodá vám energiu a adrenalín a vy zrazu cítite, ako ste ožili a ako vám krv prúdi žilami. Naozaj nám dodá káva palivo a myseľ nám vystrelí ako raketa? V skutočnosti je to všetko tak trochu inak. Kofeín nám žiadnu energiu nedodá, len si s nami zahrá chemické škrupiny a pekne nás podfúkne. Poďme sa teda spoločne pozrieť, čo sa to vlastne s námi po kofeínovej dávke deje.Pokračovať Vianočné pečenieVianočné pečenieŤuk, ťuk. Počujete? To už Vianoce pomaly klopajú na dvere a pýtajú sa, či už pečiete. Zatiaľ teda ešte nie je nutné panikáriť, ale napr. niektoré druhy perníčkov, pre ktoré zaručene budete potrebovať naše perníkové korenie, je vhodné začať piecť tri týždne pred Štedrým dňom.Pokračovať Rozprávanie o korení na vlnách Českého rozhlasuRozprávanie o korení na vlnách Českého rozhlasuV diskusnom programe Káva o štvrtej na rozhlasových vlnách Dvojky Slovenského rozhlasu sme si s moderátorom Tomásom Voženílkom rozprávali o korení. Najprv sme krátko povedali históriu korenia a jeho úlohu ako v dávnych časoch, tak aj v dnešnej modernej kuchyni.Pokračovať Exkurzie z odborného učilišťa VyšehradExkurzie z odborného učilišťa VyšehradS radosťou sme dnes naším obchodom vykonali žiakov z pražského odborného učilišťa Vyšehrad, kde sa učia na cukrárov. Dievčatám a chlapcom z druhého ročníka sme ukázali tuzemské i exotické korenie a zmesi, o ktorých sa v uplynulých týždňoch učili a teraz tak mali možnosť si jednotlivé druhy prezrieť, očuchať aj ochutnať.Pokračovať A je to čerstvé?A je to čerstvé?Veľmi nám záleží na tom, aby všetko, čo predávame, bolo čerstvé a kvalitné. A tak sme urobili malý experiment. Presne pred mesiacom sme zasadili semienka kapucínka a schválne či dokážu vyklíčiť a sú teda zdravé a čerstvé. A tu vidíte ako sa im dnes darí!Pokračovať Rozprávanie o bylinkáchRozprávanie o bylinkáchPo roku nás v obchode opäť navštívila redakcia programu Čiernej ovce z Českej televízie. Tentokrát dTest testoval kvalitu byliniek a my sme sa s pani redaktorkou Dášou Horkou rozprávali predovšetkým o tom ako bylinky správne sušiť, skladovať a pripravovať. Program by sa mal vysielať 6. februára.Pokračovať Prírodné repelenty z koreniaPrírodné repelenty z koreniaZačína nielen grilovacia sezóna, ale aj obdobie komárov, kliešťov a ďalšieho obtiažneho hmyzu. To u nás v obchode spoznáme aj podľa toho, že výrazne stúpne záujem o inak skôr zimné korenie, ako je napríklad klinček.Pokračovať Zlatá bohyňa kurkumaZlatá bohyňa kurkumaKurkuma alebo indický šafran s tisíckami ročnou tradíciou sa k nám do Európy dostal z Ázie niekedy v stredoveku. V ajurvédskej medicíne má poetické názvy ako Zlatá bohyňa alebo Tá, ktorá víťazí.Pokračovať Deti v zajatí vôňou a chuťouDeti v zajatí vôňou a chuťouDnes sme v našom voňavom obchode uvítali početnú návštevu zo Základnej školy T. G. Masaryka na Ortenovom námestí v Prahe 7. Pani učiteľka priviedla malých záujemcov o poznanie chutí a vôní z celého sveta, z ktorých sa u nás zatočí hlava aj nejednému dospelákovi.Pokračovať Čierne korenie je kráľ koreniaČierne korenie je kráľ koreniaV staroveku sa milovníci korenia trmácali až do Indie. To už sa dnes nemusí, stačí si objednať tu na e-shope :-). Ďakujme Alexandrovi Macedónskemu, ktorý nám toto čierne zlato do Európy priviezol a Marco Polovi, ktorý ho prvýkrát popísal.Pokračovať Dabing v kuchyniDabing v kuchyniHerečka a dabérka Jana Štvrtecká nedávno získala významné ocenenie na poli dabingu - cenu Františka Filipovského za rok 2016 a tak sme túto príležitosť využili na zablahoželanie a na malé rozprávanie o obľúbených jedlách a ingredienciách naši priaznivky o ktorej veľmi dobre vieme, že je veľká labužnica, kulinárka a spoločne sPokračovať Rozhovor nielen o zimnom koreníRozhovor nielen o zimnom koreníDnes sme si vo Víkendovom Rádiožurnáli rozprávali s Patríciou Strouhalovou predovšetkým o korení, ktoré nás v zime zahreje alebo nám posilní imunitu.Pokračovať Veľká papriková revolúciaVeľká papriková revolúciaPodľa vedeckých predpokladov bola prvá vyšľachtená paprika pálivá a semená tejto prapapriky sa objavili už v 7 tisícročí pred n. l. na území Mexika.Pokračovať Testovanie čiernych korenínTestovanie čiernych korenínMinulý týždeň nás oslovila redakcia Čiernych oviec, či by s nami mohli natočiť krátke rozprávanie o koreniach, ktorých kvalitu testoval časopis dTest. Samotné testovanie sa týkalo baleného mletého a celého čierneho korenia, predovšetkým na obsah škodlivých látok a množstvo piperínu podľa vyhlášky 331/1997 Zb.Pokračovať Cascara a jej prípravaCascara a jej prípravaDáte si radšej čaj alebo kávu? Nápoj z kávových šupiek cascara sa nachádza na rozmedzí medzi kávou a čajom. Má sladkú sviežu ovocnú chuť s tónmi šípok, ibišteka, čerešní a červených ríbezlí, často s miernym tabakovým nádychom. Tradične sa do cascary pridáva škorica, muškátový oriešok či zázvor.Pokračovať Oregano alebo dobromyseľ?Oregano alebo dobromyseľ?Celkom často sa ma v obchode zákazníci pýtajú, prečo máme medzi korením oregano, ale v bylinkách dobromyseľ? Veď je to predsa to isté! Lenže nie je.Pokračovať
Odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním osobných údajov.

Sledujte nás na sociálnych sieť ach, nech vám nič neunikne :-)

Facebook Instagram Instagram
Nákupný košík
Váš košík je zatiaľ prázdny

U objednávok nad 60 EUR je poštovné zdarma.

Informácie o doprave a platbe

Pre doručenie do Čiech Česká republika prosím objednávajte na kralovstvichuti.cz.