Mletá pískavica / Korenie

Možno poznáte pískavicu ako fenugreek alebo grécke seno, no nech ju nazývate akokoľvek, jej chuť je nezameniteľná. Jemne mletá pískavica má sladkastú vývarovú chuť s jemne orieškovým nádychom a jej vôňa pripomína karamel s nádychom javorového sirupu. Vďaka tejto svojej špecifickej, sladko korenistej chuti si ju určite obľúbite – dodá jedlám plnosť, jemnú horkosladkú linku a zvýrazní ostatné ingrediencie bez toho, aby ich prehlušila.

Pískavica je veľmi aromatická, takže stačí len štipka a vaše jedlo získa hĺbku a exotický šmrnc. Je neodmysliteľnou súčasťou indických karí, arabských zmesí a marockých tajine, ale skvele sa hodí aj do pečiva, omáčok či marinád.

Ako používať pískavicu v kuchyni?

Mletá pískavica je veľmi intenzívna, preto ju pridávajte postupne. Najlepšie je ju krátko opražiť na suchej panvici alebo zohriať v oleji – jej chuť sa tým krásne rozvinie a zosladne.

  • Do indických a arabských jedál – základ karí, čatní, garam masaly, tajine a iných koreninových zmesí.
  • Do marinád na mäso aj zeleninu – vyskúšajte ju zmiešať s jogurtom, cesnakom a citrónom na dokonalú orientálnu marinádu.
  • Na dochutenie strukovín a ryže – výborne zvýrazní šošovicu, cícer, fazuľu aj dusenú ryžu.
  • Do pečiva a ciest – pridáva sa do arabských chlebov, indických placiek alebo domáceho chleba, kde dodá jemne sladký podtón.
  • K syrom a mliečnym výrobkom – hodí sa k mäkkým aj tvrdým syrom a skvele doplní jogurtové dressingy.
  • Do zemiakových a zeleninových jedál – vyskúšajte pískavicu pridať do pečených zemiakov alebo restovanej zeleniny.

Chcete, aby mala pískavica jemnejšiu chuť? Krátko ju opražte nasucho alebo nechajte rozvoňať v oleji – jej sladké tóny sa tým ešte zvýraznia a horkosť sa zjemní.

Pískavica nie je len jedna

Okrem mletej nájdete u nás aj celé semienka pískavice, ktoré sú skvelé na pomalé varenie, nakladanie alebo do domácich zmesí korenia. Okrem semienok sa pri varení používajú aj sušené listy pískavice, ktoré majú jemnejšiu, ľahko orieškovú chuť a výborne sa hodia do indických karí alebo k pečenej zelenine. A ak túžite po niečom výnimočnom, určite vyskúšajte modrú pískavicu – vzácnosť z Kaukazu, ktorá má prekvapivo kvetinovú, no stále krásne korenistú chuť. Každá varianta má svoje čaro, tak neváhajte a pustite sa do objavovania nových chutí.

Dátum minimálnej trvanlivosti 30. 9. 2027
Krajina pôvodu India
Senovka je dostupná v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa senovka s obľubou používa
 
Na čo sa senovka väčšinou používa