Celá česká rasca / Korenie

Rasca je tradičné korenie, ktoré patrí na český stôl rovnako neodmysliteľne ako chlieb či pečené mäso. Má výraznú korenistú chuť s jemne orieškovým, citrusovým a anízovým podtónom, ktorá sa krásne rozvíja pri dlhšom varení. Česká rasca je považovaná za jednu z najkvalitnejších na svete vďaka vysokému obsahu aromatických silíc, ktoré jej dodávajú intenzívnu vôňu a chuť, akú pri dovážaných odrodách len tak nenájdete.

Celá rasca je ideálna tam, kde má počas varenia postupne uvoľňovať svoju arómu – preto sa často používa do pomaly varených jedál, vývarov alebo pečeného mäsa. Ak chcete chuť ešte zvýrazniť, skúste ju pred použitím krátko opražiť na suchej panvici – tým získa hlbšiu, plnšiu arómu.

Rasca sa po stáročia používa nielen pre svoju chuť, ale aj pre pozitívny vplyv na trávenie. Pomáha zmierniť nadúvanie a podporuje spracovanie ťažších jedál, preto sa pridáva k mastným pokrmom, ako je pečená hus, kačka alebo bravčová pečienka. Práve vďaka rasci sú tieto jedlá nielen chutnejšie, ale aj lepšie stráviteľné. Už naši predkovia vedeli, že dobré jedlo má nielen výborne chutiť, ale aj dobre sadnúť do žalúdka – a česká rasca im v tom spoľahlivo pomáhala.

Kam sa česká rasca najlepšie hodí?

Keďže jej chuť sa uvoľňuje postupne, je ideálna do jedál, ktoré sa varia dlhšie a kde chcete zachovať aj štruktúru semienok.

  • Pečenie chleba a pečiva – Celá rasca je klasickou súčasťou českého chleba, dalamánkov, rožkov či iného slaného pečiva. Najčastejšie sa používa ako posyp pred pečením, vďaka čomu dodá pečivu výraznú vôňu a jemne chrumkavý charakter.
  • Zemiaky a strukoviny – Výborne sa hodí k vareným alebo šťuchaným zemiakom, zemiakovým plackám, ale aj k dusenej šošovici či fazuli. Zlepšuje stráviteľnosť strukovín a zároveň im dodáva skvelú chuť.
  • Dusenská kapusta a nakladaná zelenina – Celá rasca je neodmysliteľná pri dusení červenej aj bielej kapusty, kde pekne dopĺňa sladkokyslú chuť. Používa sa tiež pri kvasení kapusty, uhorkách či inej fermentovanej zelenine.
  • Mäso a pečená hydina – Perfektne sa hodí ku kačke, husi, bravčovej pečienke, ale aj ku grilovanému mäsu či údeninám. Celé semienka sa počas pečenia pomaly rozvoňajú a dodajú mäsu bohatú chuť.
  • Hubové jedlá a polievky – Výborná do zemiakovej polievky, gulášovej, hubových omáčok či dusených húb, kde ladí s ich zemitou chuťou.
  • Sýry a nátierky – Celá rasca sa často používa na dochutenie tvarohových či syrových nátierok, paštét alebo údených syrov.

Rasca nie je len korenie do jedla – je aj hlavnou ingredienciou pri výrobe známej kmínky, tradičného českého likéru s jemne sladkastou, korenistou chuťou. Stačí nechať rascu lúhovať v alkohole, pridať trochu cukru a vznikne domáci aromatický nápoj, ktorý má v Čechách dlhú tradíciu. Kmínka sa pila ako digestív po výdatnom jedle a dodnes ju nájdete v niektorých tradičných hostincoch.

Míša z Kráľovstva chuti odporúča
Michaela Schneedorferová Ak chcete chuť rasce vylepšiť, opražte celé semienka dve až tri minúty na panvici bez oleja. Potom ich použite na posypanie chleba a ďalšieho slaného pečiva.
 
Dátum minimálnej trvanlivosti 30. 9. 2027
Krajina pôvodu Česká republika
Rasca je dostupná v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa rasca s obľubou používa
 
Na čo sa rasca väčšinou používa