Kurkuma drvená / Korenie

Kurkuma je korenie, ktoré dodá vašim pokrmom nielen krásnu zlatú farbu, ale aj jemnú chuť exotiky. Tento produkt je spracovávaný tradičnými metódami, aby si zachoval svoje prírodné vlastnosti. Kurkuma je obľúbená pre svoju schopnosť obohatiť jedlá o nezameniteľný vzhľad a chuť. Drvená forma ju robí ešte univerzálnejšou pre rôzne kulinárske a liečebné použitie.

História kurkumy

Kurkuma má dlhú a fascinujúcu históriu, siahajúcu tisíce rokov späť do starovekej Indie, kde bola používaná v ajurvédskej medicíne, kuchyni aj náboženských rituáloch. Vďaka obchodným cestám sa rozšírila do celého sveta, kde si získala obľubu pre svoje univerzálne využitie a výraznú farbu. Dnes je nepostrádateľnou súčasťou mnohých svetových kuchýň, vrátane európskej, kde sa prvýkrát objavila v stredoveku.

Aróma a chuť kurkumy

Kurkuma má jemnú, ľahko horkú chuť s nádychom korenia a zemitými tónmi. Jej vôňa je intenzívna a pripomína zmes pomaranča a zázvoru. Tento špecifický chuťový profil robí kurkumu ideálny na dochutenie karí, polievok, omáčok, smoothie a pečených pokrmov. Perfektne sa dopĺňa s ďalšími koreniami, ako je čierne korenie, rasca alebo koriander.

Využitie a práca s drvenou kurkumou v kuchyni

Samozrejme najčastejšie sa v kuchyni pracuje s jemne mletou kurkumou, čo nám šetrí prácu a čas. Avšak aj drvený variant tohto korenia má svoj nezameniteľný význam. Drvená kurkuma sa pri použití v kuchyni väčšinou najprv spoločne s ďalším korením opraží, čím zmes korenia získa novú výraznejšiu kombináciu chutí. Keď opražené korenie vychladne, môžeme ho podrviť v mažiari, prípadne pomlieť v mlynčeku na korenie. Kurkumu môžeme použiť v ryži, cestovinách alebo zeleninových pokrmoch. V tradičnej indickej kuchyni je základom na prípravu karí a ďalších korenených jedál. V kombinácii s kokosovým mliekom a čerstvou zeleninou vytvoríte zdravé a chutné pokrmy. Drvenú kurkumu môžete pridať aj do marinád na mäso alebo ako súčasť dipov a omáčok na grilované pokrmy. Je tiež skvelým doplnkom pri pečení, kde dodáva chlebom a pečivu krásnu farbu a zaujímavú chuť.

Kurkumový čaj

Drvená kurkuma sa tiež hojne využíva pri príprave čajov, ktoré podporujú trávenie a vylučovanie žlče. Pridajte lyžičku drvenej kurkumy do horúcej vody, nechajte lúhovať niekoľko minút a vychutnajte si zdravý a lahodný nápoj.

Dátum minimálnej trvanlivosti 30. 6. 2027
Krajina pôvodu India
Kurkuma je dostupná v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa kurkuma s obľubou používa