Chilli nite

Niekedy stačí len malý detail a jedlo vyzerá, akoby ho servíroval šéfkuchár. A presne to je úloha chilli nití, známych aj ako chilli vlasy alebo chilli struny. Jemné, takmer priesvitné vlásky chilli papričiek, ktoré dodajú jedlám nielen ľahkú pikantnosť, ale hlavne fantastický vzhľad. Sú ľahučké, vzdušné, nie príliš ostré – a keď ich správne naaranžujete, dokážu z obyčajného taniera urobiť umelecké dielo.

Skvele vyzerajú na steakoch, sushi, pizzi, polievkach, zeleninových jedlách alebo cestovinách. Len si predstavte, ako vyzerajú na syroch – stačí pár chilli nití na hermelín, mozzarellu alebo burratu a zrazu máte predjedlo, ktoré zaujme na prvý pohľad. A čo ešte, keď sú chilli vlasy naaranžované na krémovej polievke alebo tataráku?

A tým to nekončí! Chilli struny na dezertoch? Jasné! Skvele vyniknú na zmrzlinových pohároch, čokoládových tortách alebo panna cotte, kde vytvoria zaujímavý kontrast medzi sladkým a jemne pikantným. Fantázii sa medze nekladú – ide len o to, ako sa s nimi pohráte. Jednoducho či už ide o steak, syr alebo dezert, chilli vlasy dodajú každému jedlu eleganciu a originalitu.

Ako používať chilli nite?

Chilli nite sú nielen krásne, ale aj jednoduché na použitie. Stačí ich jednoducho nasypať na hotové jedlo a okamžite mu dodajú moderný a elegantný vzhľad. Ak chcete, aby boli jemnejšie a vláčnejšie, stačí ich na pár minút namočiť do vody – získajú tak mäkšiu štruktúru a lepšie splynú s ostatnými ingredienciami. Naopak, pre intenzívnejšiu chuť a jemnú chrumkavosť ich môžete krátko opiecť na suchej panvici alebo kvapke oleja. Stačí minútka na miernom ohni a ich aróma sa krásne rozvinie. Len pozor – sú veľmi jemné a ľahko sa pripália.

Jano z Kráľovstva chuti odporúča
Jan Schneedorfer Tip na darček: Vyskúšajte nakladaný hermelín ozdobený chilli niťami. Hermelíny rozkrojte pozdĺžne az vnútornej strany ich posypte červenou paprikou. Pridajte cesnak nakrájaný na tenké plátky a trochu farebného korenia. Poloviny hermelínov priklopte a postupne vkladajte do pekného pohára. Medzi jednotlivé hermelíny vložte ešte trochu cesnaku, celý bobkový list a na ozdobu chilli nite. Plný pohár zalejte olejom, najlepšie olivovým a nechajte zrieť v chladničke týždeň až dva.
 
Dátum minimálnej trvanlivosti 31. 5. 2026
Krajina pôvodu Čína
Chilli ponúkame v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa chilli s obľubou používa
 
Na čo sa chilli väčšinou používa