Veľkonočný francúzsky quicheVeľkonočný francúzsky quicheFrancúzsky quiche vo veľkonočnom kabátiku s krehkým cestom, nadýchanou vaječnou plnkou, slaninou, pórom, syrom a voňavým korením na miešané vajíčka. Parádny tip na slávnostný obed, veľkonočné pohostenie aj studenú večeru z chladničky. A ak pridáte štipku kurkumy, bude krásne žltý ako jarné slniečko.Pokračovať Restované cukety ako prílohaRestované cukety ako prílohaAk hľadáte rýchly a jednoduchý recept ako zaujímavo spracovať cukety, tak restované cuketové kolieska vás rozhodne nadchnú. Hotové sú za pár minút a svojou príjemnou chuťou nadchne aj vlažných priaznivcov tejto zeleniny. Pretože cukety majú nevýraznú chuť, je tajomstvo tohto receptu ukryté v správnej voľbe korenia.Pokračovať Grilované cuketyGrilované cuketyGrilovaná cuketa je perfektná voľba, keď hľadáte niečo ľahké, čo ľahko pripravíte behom pár minút. Nielenže sa skvele hodí ako príloha k vašim obľúbeným grilovaným mäsám alebo rybám, ale môžete si ju vychutnať aj len tak – ako ľahkú desiatu alebo štýlové predjedlo.Pokračovať Cuketové karíCuketové karíAk milujete karí, máme pre vás skvelý recept na cuketové karí, ktoré je plné chutí a vôní. A pretože máme v ponuke hneď niekoľko rôznych druhov karí korenia, môžete veselo experimentovať a zakaždým si urobiť karí trochu inak.Pokračovať Domáce barbecue omáčkyDomáce barbecue omáčkyAk radi grilujete, tak by ste si rozhodne mali vyskúšať vyrobiť vlastnú domácu barbecue omáčku. Je to prekvapivo jednoduché a budete žať obdivné pohľady od všetkých hostí, až sa vás niekto spýta: „Tá barbecue omáčka je fakt výborná, kde si kúpil?“ a vy ležérne odpoviete „Barbecue omáčky si robím jedine sám“.Pokračovať Jahňacie pečienka s bylinkovo-cesnakovou krustouJahňacie pečienka s bylinkovo-cesnakovou krustouAh, jahňacie! Táto delikatesa má v kuchyni zvláštne miesto. Je to ten druh mäsa, ktorý, keď je pripravený správne, dokáže premeniť aj len tak obyčajnú nedeľu na slávnostnú hostinu. Na prípravu výnimočného jahňacieho dnes siahneme po našom obľúbenom korení Jahňacie a baranie a skombinujeme ho s čerstvými bylinkami a cesnakom.Pokračovať Domáce zabíjačkové hodyDomáce zabíjačkové hodyZabudnite na klasické predstavy o zabíjačke ako o vidieckej zábave vymaľovanej Josefom Ladom. Aj niečo tak tradičné, ako sú bravčové hody, si môžete pripraviť v modernom štýle priamo vo vašej kuchyni. Nezáleží na tom, či bývate v byte alebo dome, na vidieku či v meste, dôležité je to, čo vytvoríte.Pokračovať Lososový špíz s Fleur de sel a kardamómomLososový špíz s Fleur de sel a kardamómomLosos sa na jedálenskom stole radí k vyhláseným delikatesám a tak si rozhodne zaslúži výnimočné ingrediencie. Prinášame vám tip na lososové špízy s Fleur de sel a kardamómom, ktoré sa stanú excelentnou ozdobou vášho stola.Pokračovať Indický nápoj lassí (slaný variant)Indický nápoj lassí (slaný variant)Lassí je známy indický nápoj na báze jogurtu, ktorý je obľúbený pre svoju neuveriteľne osviežujúcu chuť. Tento nápoj vznikol okolo roku 1000 pred naším letopočtom a z dnešného pohľadu sa dá označiť ako najstarší recept na „smootie“.Pokračovať Veľkonočná plnkaVeľkonočná plnkaVylepšite si tradičnú jarnú plnku netradičným korením. Veľkonočná plnka je jedným z najobľúbenejších jedál týchto sviatkov, ktoré sa často pripravuje na veľkonočný obed. Tento recept na veľkonočnú plnku je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu, ale napriek tomu vynikne vynikajúcou chuťou a sviežosťou, ktorá rozžiari každý sviatočný stôl.Pokračovať Korenistý čajKorenistý čajMožno vás prekvapí, že kráľ korenia - čierne korenie - vládne nielen na tanieri, ale dokonca sa z neho dá pripraviť aj čaj. Korenistý čaj je vynikajúca voľba pre všetkých, ktorí hľadajú účinný spôsob, ako si uľaviť od prechladnutia alebo bolesti v krku. Tento horúci a korenený nápoj, ktorý je známy pre svoje vlastnosti pomáhajúce udržiavať zdravie, sa ľahko pripraví len z čierneho korenia, vody a medu.Pokračovať Kurča a la husKurča a la husKurča à la hus je zaujímavým počinom v kulinárskom svete. Toto jedlo ponúka jedinečnú možnosť pripraviť kura tak, aby sa jeho chuť a textúra podobala husi. Zvláštna technika plnenia kurčaťa chlebom nasiaknutou masťou a pečenie v pive dodáva mäsu vláčnosť a hĺbku chuti.Pokračovať Hus na nemecký spôsobHus na nemecký spôsobV nemeckej kuchyni je hus tradičným jedlom počas sviatočných období, najmä na Vianoce. Riadne okorenená a pečená do zlatista je nemecká hus zážitkom, ktorý si užijete s pekne mastnou pusou. Ale menej známym pokladom nemeckej kuchyne je tradičná pečená hus.Pokračovať Domáce zálievky a dresingy na šalátyDomáce zálievky a dresingy na šalátyPred časom sme napísali jednoduchý návod na vytvorenie vlastné domáce šalátové zálievky z bylinkovej zmesi korenia. Tým ale naša kreativita pri ochutení zeleninových šalátov rozhodne nemusí končiť.Pokračovať Hus na pomarančochHus na pomarančochAž sa vonku začne čoskoro šetriť a ochladzovať, nie je nič lepšie ako sa zavrieť doma s vôňou pečenej husi. Tento recept prináša klasickú hus na novú úroveň, s bohatou kombináciou zimného korenia, ktorá premení klasické jedlo na niečo výnimočné.Pokračovať Zelerová soľZelerová soľUž ste v receptoch narazili na zelerovú soľ, ktorú ale potom márne zháňate široko ďaleko? Vyrobiť si vlastnú domácu zelerovú soľ je ale pritom veľmi jednoduché.Pokračovať Juhoafrická chakalakaJuhoafrická chakalakaKeď sa ktoréhokoľvek Juhoafričana spýtate, či má rád chakalaku, nenájdete jediného, ktorý by nesúhlasil. Keď sa ale spýtate na recept, nenájdete jediného, ktorý by sa na jej príprave s niekým zhodol. Chuť chakalakov je rovnako pestrá ako história Johannesburgu, odkiaľ má svoje korene.Pokračovať Hus na bylinkách a citrusochHus na bylinkách a citrusochHus na bylinkách a citrusoch je skvelým spôsobom, ako sa dostať od tradičných husacích receptov k niečomu sviežemu a inému. Hus je výnimočným pokladom medzi hydinou a jej bohatá chuť, pokiaľ je správne pripravená, je rozhodne skvelým kulinárskym zážitkom.Pokračovať Husacie špízy s korením piatich vôníHusacie špízy s korením piatich vôníVychutnať si hus môžete mnohými rôznymi spôsobmi, a jedným z nich je jej príprava na špajliach. Hus má kvalitné mäso s bohatou chuťou, a keď je správne upravená, môže byť aj veľmi jemná. Pokiaľ máte chuť na niečo nové a chcete vyskúšať husacie mäso na ázijský spôsob, potom je tento recept presne pre vás.Pokračovať Ovocné šaláty s domácou pikantnou zálievkouOvocné šaláty s domácou pikantnou zálievkouPríprava ovocných šalátov väčšinou nepatrí k tým najzložitejším receptom a dá sa povedať, že za málo práce máme veľa muziky. Šaláty z ovocia totiž rozhodne patria k favoritom letných dní, či už ako predjedlo ku grilovačke alebo ako popoludňajšia desiata, ku ktorej deti nemusíte veľmi dlho prehovárať.Pokračovať Francúzsky dresingFrancúzsky dresingRecept na jednoduchý domáci jemne pikantný dresing s francúzskym šalátovým korením. Vhodné ako k mäsu, tak aj na zeleninové šaláty.Pokračovať Medová zálievka s tonkouMedová zálievka s tonkouPopulárne fazuľky tonky sa vďaka svojej vanilkovej chuti používajú predovšetkým pri výrobe sladkého pečiva a dezertov. Skúste ich skombinovať s medom, šťavou z konzervovaného ovocia a hotovú zálievku použite na ochutenie ovocného šalátu.Pokračovať Dresing Café de ParisDresing Café de ParisRecept na domáci pikantný dresing s legendárnym korením Café de Paris. Chuť tohto dresingu skvele doplní ako pečené alebo grilované mäso, tak aj zeleninové šaláty.Pokračovať Spaghetti aglio, olio e peperonciniSpaghetti aglio, olio e peperonciniSpaghetti aglio, olio e peperoncini, čiže cestoviny s cesnakom, olejom a chilli, ktoré patria dnes k najznámejším talianskym pokrmom, pôvodne začali svoj život len ako cestoviny s cesnakom a olejom chudobných si nemohli dovoliť variant špaget so mušlemi ako bohatí mešťania.Pokračovať Rýchly taliansky dresingRýchly taliansky dresingStačí pár ingrediencií a jednoduchý a zdravý taliansky dresing ako na zeleninový šalát, tak aj ako príloha ku grilovanému mäsu, je na svete.Pokračovať Kuracie kúsky s červenou šošovkou a estragónomKuracie kúsky s červenou šošovkou a estragónomBylinka estragón bola známa už v starovekom Egypte, kde sa používala predovšetkým na náboženské účely av liečiteľstve. Aj starí Gréci používali túto bylinku na magické účely a na jej hadovitý tvar koreňov verili, že dokáže vyliečiť uštipnutie jedovatých hadov.Pokračovať Severoindické pikantné vyprážané kurča s pískavicouSeveroindické pikantné vyprážané kurča s pískavicouKeď otvoríte koreničku s pieskavicou, očarí vás nádherná vôňa sviežej trávy v kombinácii s vanilkou. Pískavica je tiež známa pod názvom fenugreek a tiež sa jej hovorí grécke seno. Tento názov získala, pretože Gréci používali pískavicu aj ako krmivo pre dobytok.Pokračovať Holandské pošírované hrušky s klinčekmiHolandské pošírované hrušky s klinčekmiKlinček je jedno z najstarších orientálnych korenín a dlhé stáročia mal na poličke s korením výnimočné postavenie. Jeho voňavá história siaha až 2000 rokov pred náš letopočet, kedy obchodníci z Jávy priniesli klinček na čínsky cisársky dvor.Pokračovať Nasi GorengNasi GorengNasi Goreng má svoj domov v Indonézii a ako mnoho iných variantov vyprážanej ryže vzniklo tak trochu z núdze, keď sa ľudia chceli vyhnúť plytvaniu jedla. Keďže ako základ slúžia zvyšky od včerajšej večere, neexistuje pevný recept a zoznam ingrediencií by sa dal pomerne dobre vystihnúť príslovím „čo dom dal“.Pokračovať Tekvicová polievka s Garam MasálouTekvicová polievka s Garam MasálouAj keď história využitia tekvíc v kuchyni je stará 7 000 rokov, dnes veľmi populárna tekvicová polievka vznikla až na začiatku 19. storočia. Dátum vzniku tekvicovej polievky je presne 1. januára 1804.Pokračovať Tekvicový sirupTekvicový sirupAko je výroba domáceho tekvicového sirupu jednoduchá, tak veľmi je tento sirup výborný. Okrem legendárneho tekvicového laté (Pumpkin Spice Latte) si môžete sirup naliať na palacinky, vafle alebo na krupicovú či ovsenú kašu. Skrátka, jeho miesto je všade tam, kde by ste použili javorový sirup.Pokračovať Pravý viedenský gulášPravý viedenský gulášZákladom každého pravého guláša je masť, cibuľa, paprika a samozrejme hovädzie mäso. Aj keď návod na guláš nepatrí medzi najzložitejšie recepty, na začiatku 1000 rokov starého gulášového príbehu bolo toto jedlo ešte oveľa jednoduchšie.Pokračovať Šošovka so špenátom a čertovým lajnomŠošovka so špenátom a čertovým lajnomAsafoetida je veľmi zvláštne indické korenie s ešte zvláštnejším českým názvom. Pre jeho špecifickú arómu sa mu hovorí čertovo lajno. Tento názov na prvý dojem môže neznalého kuchára odradiť, ale to by bola veľká chyba.Pokračovať Talianska zálievka na zeleninový šalátTalianska zálievka na zeleninový šalátTaliansko, zeleninové šaláty a bylinky, to jednoznačne patrí k sebe. Vyskúšajte tento recept na domácu bylinkovú zálievku na zeleninový šalát v talianskom štýle.Pokračovať Kurča po cajunskuKurča po cajunskuCajunská kuchyňa je známa svojimi jednoduchými receptami s ostrými chuťami. Jej históriu môžeme vystopovať až do Francúzska, odkiaľ sa francúzski osadníci vydali do Nového Škótska v Kanade. Keď v roku 1755 odmietli prisľúbiť vernosť britskej korune, boli deportovaní do močaristých oblastí Louisiany v Spojených štátoch.Pokračovať Rýchla ryba na ajowaneRýchla ryba na ajowaneAjowan patrí ku koreniu, ktoré je v našich kuchyniach takmer neznáme, aj keď prvé zmienky o ňom na území Európy nájdeme už v polovici 16. storočia. Domovinou ajowanu je India, Stredný východ a severná Afrika. Jeho chuť je horkastá a štipľavá, pripomínajúca aníz alebo oregano.Pokračovať Domáca vanilková zmrzlinaDomáca vanilková zmrzlinaVanilkové struky, resp. kapsuly, sú jediným jedlým plodom z tropických orchideí, čo je najväčšia botanická rodina kvitnúcich rastlín na svete. Samotných vanilkovníkov je 150 druhov, ale v kuchyni sa stretneme iba s dvoma – bourbon a tahitensis.Pokračovať Sečuánska kuchyňaSečuánska kuchyňaVýnimočnosť sečuánskej kuchyne je taká výrazná, že UNESCO vyhlásilo hlavné mesto provincie Čcheng-tu za mesto gastronómie a potvrdilo tak unikátnu sofistikovanosť miestnej kuchyne, ktorá nemá inde na svete obdobu.Pokračovať Grécky gyrosGrécky gyrosMožno niekoho prekvapí, že gyros je v gréckej kuchyni pomerne nováčik a aj keď niektoré povesti hovoria, že jeho korene siahajú až do doby Alexandra Veľkého, kedy si jeho vojaci pri slávnostiach opekali tenké kusy mäsa na dlhých mečoch, v novodobej histórii prvej gyrosy v Grécku objavili až v roku 1922 spoločne so stovkami tisíc utečencov z Turecka.Pokračovať Juhočeská Kulajda s hríbovým korenímJuhočeská Kulajda s hríbovým korenímHúbárčenie je pre náš národ vášňou. Nie, že by sa huby inde vo svete nezbierali a nejedli, ale napríklad v Anglicku sa na tanieri objavia maximálne šampiňóny, vo Francúzsku alebo Taliansku dávajú prednosť len líškam, hríbikom či hľuzovkám a Američania si väčšinu húb nechajú doviezť zo zahraničia.Pokračovať Balkánska Pljeskavica s AdžikouBalkánska Pljeskavica s AdžikouPljeskavice sú hamburgery Balkánu. Za svoje národné jedlo ho považujú Srbi, ale bežne sa s nimi stretneme aj v Chorvátsku alebo v Bosne. Ako korenie môžeme do pljeskavice pridať napr. dôvodov.Pokračovať Kurča TandooriKurča TandooriTandoori Masála je indická zmes korenia s typicky jasne červenou farbou. V pôvodnej veľmi štipľavej verzii túto farbu dodávali chilli papričky, zatiaľ čo dnes sa často stretávame s miernejším variantom s farbivom vyrobeným napr. z červenej repy alebo žltou zmesou s kurkumou.Pokračovať Valencijská paella so šafranomValencijská paella so šafranomV španielskej paelle sa počas jej dlhej histórie objavilo mnoho rôznych ingrediencií od kurčaťa cez slimáky a morské plody až po krysy a hlodavce. Možno aj preto často tápeme a nevieme ako má správna paella vyzerať a ako ju pripraviť. Tak poďme nahliadnuť kuchárskym majstrom cez rameno a odhaliť jej tajomstvo.Pokračovať Arménska zálievka Chmeli-SuneliArménska zálievka Chmeli-SuneliDrsné kaukazské pláne sú pravý opak tejto jemnej bylinkovej zálievky na zeleninové šaláty, ktorá je pripravená z tradičného arménskeho korenia Chmeli-Suneli.Pokračovať Marocká polievka Harira s HarissouMarocká polievka Harira s HarissouMarocká kuchyňa je rovnako pestrá a farebná ako miestne trhovisko, na ktorom nájdeme fascinujúcu zmes berberských, arabských, andalúzskych a stredomorských vplyvov. Ak by sme mali ochutnať len jedného zástupcu z tejto bohatej palety miestnych jedál, jednoznačne to bude polievka Harira z paradajok, šošovky a cícera.Pokračovať Čevapčiči s bulharskou ČubricouČevapčiči s bulharskou ČubricouNa masové valčeky čevapčiči dnes narazíte od Slovinska až po Bulharsko a všetci vám budú hovoriť, že to je ich národné jedlo a že len oni majú tie najlepšie a pravé čevapčiči. A pravdu budú mať tak trochu všetci, pretože čevapčiči na Balkáne rozšírili počas nadvlády Turkov za osmanskej ríše povstaleckej skupiny Hajdukov.Pokračovať Parížske pikantné karbonátkyParížske pikantné karbonátkySnáď v každej národnej kuchyni narazíte na nejaký variant fašírok, teda guličiek alebo placiek pripravených z mletého mäsa. V Nemecku a Rakúsku, kde im hovoria Frikadelle, ich pripravujú prakticky rovnako ako u nás, teda mleté hovädzie či bravčové mäso s vajíčkom a strúhankou.Pokračovať Šafranové rizotoŠafranové rizotoKto by nepoznal rizoto (či taliansky správne napísané risotto). Ale čo poznáme o jeho histórii? Ako sa vlastne ryža dostala do Talianska už asi nezistíme, zato však vieme, že od 15. storočia je sever Talianska najväčším producentom ryže v Európe.Pokračovať Špekáčiky na pive s Americkým rumovým korenímŠpekáčiky na pive s Americkým rumovým korenímMožno si poviete, že špekáčiky na pive sú celkom obyčajné jedlo a nie je na nich nič na objavovanie a vylepšovanie. Ak však pátrame v histórii tejto údeniny, dostaneme sa bezmála 130 rokov späť a zistíme...Pokračovať Domáca šalátová zálievkaDomáca šalátová zálievkaNaučiť sa miešať si vlastné zmesi korenia by malo patriť k schopnostiam každého, kto to s varením myslí vážne. Keď sa naučíte miešať korenie, získate naraz schopnosť si presne vytvoriť chuť, ktorá vám vyhovuje. Na začiatok vyskúšajte zmiešanie bylinkovej zmesi korenia na zeleninový šalát.Pokračovať Portugalské kurča Piri-PiriPortugalské kurča Piri-PiriRecept na najslávnejšiu portugalskú omáčku Piri-Piri síce nepochádza z Portugalska, ale Portugalci na jej vzniku majú zásadný vplyv. Ak sa totiž vydáme po stopách tejto štipľavej ingrediencie, musíme sa vrátiť až do 15. storočia, kedy portugalské výpravy doviezli z Brazílie prvé semienka chilli papričiek do svojich afrických kolónií Angola a Mozambik.Pokračovať Domáca zmes talianskych byliniekDomáca zmes talianskych byliniekTalianska kuchyňa je známa po celom svete vďaka svojim bohatým a jedinečným chutiam. Či už si pripravujete klasické talianske cestoviny, domácu pizzu alebo lahodnú polievku, kvalita použitých byliniek a korenia hrá kľúčovú úlohu v dosiahnutí autentického talianskeho zážitku.Pokračovať Pikantná zálievka na jahodový šalátPikantná zálievka na jahodový šalátMilujete jahody s cukrom? Tak rozhodne vyskúšajte tento variant jahodového ovocného šalátu s pikantným sladkým prelivom.Pokračovať Mexické Chili con carneMexické Chili con carneChilli con Carne je bezpochyby jedno z najslávnejších texasko-mexických jedál. Najstaršia legenda o Chilli con Carne dokonca siaha až na začiatok 17. storočia.Pokračovať Kuracie Garam MasálaKuracie Garam MasálaGaram Masála je snáď najznámejšia, až kultová, indická zmes korenia. Ak budeme pátrať po jej histórii, mali by sme sa vydať na sever Indie. V hindčine Garam Masála totiž znamená „horúca zmes“.Pokračovať Husacie steaky (sous vide)Husacie steaky (sous vide)Mnoho gurmánov a šéfkuchárov metódu sous vide považuje za svätý grál prípravy mäsa. A hoci je tento spôsob často spojený s luxusnými kúskami hovädzieho mäsa, prečo by sme si takto nemohli užiť aj niečo exkluzívne, ako sú napríklad husie prsia? p>Pokračovať Medová pikantná zálievka na ovocný šalátMedová pikantná zálievka na ovocný šalátOvocné šaláty sú určite favoritmi predovšetkým na detských jedálničkoch a my starší si ovocie doprajeme predovšetkým v destilovanej alebo skvasenej podobe. Avšak aj odrastenejších gurmánov nadchnete, keď pripravíte ovocný šalát s nasledujúcou pikantnou medovou zálievkou.Pokračovať Texaský dresing na šalát aj k steakuTexaský dresing na šalát aj k steakuTexaský dresing sa hodí nielen k poriadnemu kusu grilovaného mäsa, ale pripravíte z neho aj dokonalý zeleninový šalát.Pokračovať Hus po mexickuHus po mexickuMexická kuchyňa je známa svojim charakteristickým výrazom a bohatými chuťami. A čo ak by sme vzali tradičnú časť mexického jedla a skombinovali ju s našou husou? Keď tieto dva prvky spojíte, vznikne jedlo, ktoré je úplne výnimočné a pôsobivé.Pokračovať Korenistá zálievka na ovocný šalátKorenistá zálievka na ovocný šalátOvocné šaláty sú skvelé samy o sebe, ale taká domáca čerstvo pripravená korenená zálievka im dodá úplne nový rozmer. Nasledujúci recept je zvlášť ideálny pre exotické ovocie ako je ananás, mango, figy alebo avokádo.Pokračovať Argentínsky dresing ku grilovanému mäsu aj na šalátyArgentínsky dresing ku grilovanému mäsu aj na šalátyArgentina je krajina preslávená grilovaním a poriadnym kusom hovädzieho steaku. Tento jednoduchý dresing s argentínskym korením sa skvele hodí ako k pečenému a grilovanému mäsu, tak aj na ochutenie zeleninového šalátu.Pokračovať Grilovaná hus s figamiGrilovaná hus s figamiFigy a hus – kombinácia, ktorá možno prekvapí. Ale ešte viac prekvapí, aké dokonalé spojenie to je. Hus prináša výraznú chuť lahodného hydinového mäsa, ktorá je doplnená sladkou chuťou zrelých fíg. Pripravte sa na oslavu chutí, ktoré vás vtiahnu do svojho okúzľujúceho tanca.Pokračovať Recept na domácu karí pastuRecept na domácu karí pastuČasto sa nás pýtate na karí pastu a ako si ju pripraviť. Vybavili sme sa preto korením, miskou a zásterou a vyskúšali sme si prípravu domácej karí pasty, ktorá by bola vždy po ruke v množstve, ktoré spotrebujeme a bez soli. Existujú rôzne varianty s citrónovou trávou a gáfrovými lístkami.Pokračovať Slaná torta s kurkumouSlaná torta s kurkumouNasledujúci recept je od našej milej pani zákazníčky, ktorej veľmi ďakujeme! Tohtoročná Veľká noc som sa rozhodla trochu experimentovať a okrem klasického baránka som si vymyslela slanú tortu.Pokračovať Korenistý tokáňKorenistý tokáňNaša milá pani zákazníčka Klára Navrátilová nám zaslala zaujímavý recept na u nás neznáme tradičné maďarské jedlo, ktorému sa hovorí tokáň. Veľmi ďakujeme a ideme variť :-). Korenistý tokáň V názve tohto pokrmu rozumieme slovu „korenie“, ale tokáň je záhadou. Nikto presne nevie, čo to vlastne je, ale všetci ho varia.Pokračovať Paštéta a la BourbonPaštéta a la BourbonMalú domácu paštétu s bourbonským korením, ktoré je príjemne aromatické, vonia ako píniové oriešky a navyše je úžasne pálivý, zvládnete pripraviť do 30 minút. Paštéty a nátierky sú skvelé na experimentovanie s korením a surovinami. Ďalší pepřový tip na tento týždeň tak nebolo možné vybrať inak.Pokračovať Morčacie prsia na čiernom koreníMorčacie prsia na čiernom koreníPre milovníkov čierneho korenia sme pripravili tento recept na ľahko pikantné morčacie prsia.Pokračovať Kráľovský roštenec na koreníKráľovský roštenec na koreníTento mesiac sme zasvätili čiernému koreniu a tak prvý recept nemôže byť snáď nič iné, než poriadny šťavnatý steak, na ktorom korenie poteší nielen chuťové bunky, ale aj oko.Pokračovať Tajomstvo maďarského kotlíkaTajomstvo maďarského kotlíkaMaďarskom sme tento mesiac začínali a keď ide o papriku, tak tam zákonite aj musíme skončiť. A ako inak, než nad kotlíkom plným lahodného hovädzieho gulášu.Pokračovať Údená nuselská kapustaÚdená nuselská kapustaInšpiráciu k poslednému receptu paprikovej sady sme získali úplne náhodne v našom obchode pri konzultácii korenia so zákazníkom, ktorý si niesol váženú kyslú kapustu. Áno, u nás v Nusliach si môžete odniesť vo vlastných nádobách nielen naše korenie a bylinky, ale cez ulicu aj kyslú kapustu na váhu.Pokračovať Španielske červené perlyŠpanielske červené perlyV tomto stále mrazivom, ale slnečnom februárovom týždni, by sme vás radi zoznámili s červenou krásavicou z pestré paprikovej rodiny. S kvalitnou sladkou španielskou paprikou nemusí byť žiadna návšteva nečakaná. Právom sa bude hrdo hlásiť do základnej zostavy domáceho tímu korenia.Pokračovať Halászlé - maďarská rybia polievkaHalászlé - maďarská rybia polievkaKeď sa povie paprika, tak sa snáď všetkým vybaví Maďarsko. Recept na maďarský guláš sme pre vás prichystali na inom mieste a tentoraz si uvaríme iné tradičné maďarské jedlo - Halászlé, alebo rybiu polievku (halász - ryba, léves - polievka). Základom tejto polievky je kapor, sumec alebo zubáč.Pokračovať Kráľovské hovädzie na víneKráľovské hovädzie na víneDeň pred samotnou konzumáciou (aby sa guláš pekne ťahal a ingrediencie sa mali čas spojiť) zahájime prípravu a nalejeme si pohár vína. Samozrejme preto, aby sme zistili, či nie je skazené a nezničilo nám celý obed :-). Vo väčšom hrnci, najlepšie v takom, ktorý sa nepripaľuje, zosklovatíme na oleji cibuľu.Pokračovať Jogurtový dresing na grécky spôsobJogurtový dresing na grécky spôsobRecept na jednoduchý dresing s chuťou gréckeho korenia na Tzatziki na ochutenie zeleninového šalátu alebo ako príloha k pečenému či grilovanému mäsu.Pokračovať Hus na divokoHus na divokoHusa na divoko nie je len receptom, je to zážitok z rustikálne pripravenej tradičnej hydiny. Ide o klasický recept, ktorý kombinuje bohatú chuť husi s výraznými tónmi suchého červeného vína a klasickým korením na divočinu. Táto kombinácia dáva mäsu jedinečnú a lahodnú chuť, ktorá je neodolateľná.Pokračovať Škoricový domáci likérŠkoricový domáci likérNa prípravu vynikajúceho domáceho škoricového likéru potrebujete buď dve tyčinky cejlónskej škorice a približne 15 celých klinčekov alebo môžete zmiešať lyžičku mletej cejlónskej škorice a pol lyžičky mletého klinčeka. V oboch prípadoch pridáte pol lyžičky mletého muškátového orieška.Pokračovať Malý indický bochníkMalý indický bochníkČo budeme potrebovať: Kurkuma Garam masala / tandoori masala Rímska rasca Postup prípravy: Hrnček červené šošovky varíme domäkka, osolíme, pridáme pol lyžičky kurkumy a podľa chuti rímsku rascu a pol lyžičky korenia masala. "Upastujeme" vidličkou. Ozdobíme drvenou chilli papričkou.Pokračovať Citrónová zálievka so šalátovým korenímCitrónová zálievka so šalátovým korenímRecept na jednoduchú citrónovú zálievku so šalátovým korením na ochutenie zeleninového šalátu.Pokračovať Škoricová bombaŠkoricová bombaNa prípravu skutočne vynikajúcej chuťovej bomby si pripravte jeden banán, polovicu hrušky alebo celé jablko, lyžičku medu, pol lyžičky kurkumy, štipku korenia, lyžičku mletej cejlónskej škorice a šťavu z polovice citróna. Pokiaľ nemáte radi med, môžete namiesto neho pridať napr.Pokračovať Repáková polievkaRepáková polievkaČo budeme potrebovať: veľká repa dve zemiaky mrkva, štvrť zeleru, petržlen červená cibuľa dve paradajky kyslá kapusta korenie: korenie, soľ, koriander celý, koriander list, nové korenie, bobkový list Postup prípravy: Zeleninu nakrájame na kocky, cibuľku opražíme na masti a pridáme kocky, premiešame a zalejemePokračovať Nakladaný hermelín s chilli niťamiNakladaný hermelín s chilli niťamiPripravili sme pre vás tip na jednoduchý, lacný a originálny darček, ktorý ocení každý gurmán aj estét: nakladaný hermelín ozdobený chilli niťami. Vlastná príprava je rovnaká ako u klasického nakladaného hermelínu, prípadne aj iných plesňových syrov.Pokračovať Hus po talianskyHus po talianskyV kuchyni je často fascinujúce sledovať, ako sa tradičné recepty rôznych kultúr môžu spojiť a vytvoriť niečo úplne nové. Taliansko je známe svojou láskou k čerstvým surovinám a jednoduchým, ale bohatým chutiam. Tento recept berie tradičnú taliansku koncepciu mäsa vareného v hrnci a kombinuje ju s robustnou chuťou husi.Pokračovať Kančí gulášKančí gulášJeseň, okrem krásnych farieb v krajine, prináša aj potešenie pre naše žalúdky, pretože prichádza obdobie zverinových hodov. Možno sa divočiny v kuchyni bojíte, ale nie je to nič ťažké. Poďme si urobiť napríklad kančí guláš, čo je u nás bezpochyby jesenná klasika.Pokračovať Boules OrientalesBoules OrientalesNajprv si pripravíme hummus, z ktorého následne budeme tvoriť guličky.Pokračovať Škoricové raw guličkyŠkoricové raw guličkyDo väčšej misy postupne pridajte hrsť sušených datlí, sušené slivky a prípadne ďalšie obľúbené ovocie, sezamové semienka a lyžicu mletej cejlónskej škorice. Aby neboli guličky príliš suché, môžeme pridať trochu obľúbeného destilátu alebo pol jablka bez jadrovníka. Zmes trpezlivo mixujeme do hladkej hustej hmoty.Pokračovať Repový koláč ala BalkánRepový koláč ala BalkánČo budeme potrebovať: veľká repa 5 zemiakov kyslá kapusta cibuľa balkánsky syr korenie: čierne korenie, celý koriander, soľ, rasca Postup prípravy: Veľkú repu a 5 zemiakov zbavíme šupky a nastrúhame nahrubo, zmiešame dohromady s nakrájanou cibuľou a s kyslou kapustou, ktoré sme zbavili láku.Pokračovať Rýchla bruschetta na raňajkyRýchla bruschetta na raňajkyRýchle a dobré raňajky? Skúste zapečenú bruschettu zo zmesi sušených paradajok, bazalky, cibule, cesnaku, oregana, soli a byliniek, zeleniny alebo syre natretú na chlieb, toasty či žemle.Pokračovať Svätomartinská hus s rezancamiSvätomartinská hus s rezancamiKeď v týchto dňoch človek vyrazí do obchodov, pripadá si ako v Vtákoch od Hitchcocka. Všade na nás útočia husi a je takmer nemožné sa pred nimi ukryť.Pokračovať Káva s chilliKáva s chilliNedávno k nám do obchodu prišiel jeden zákazník a zatiaľ čo som mu vážil Brazíliu Santos, sa zmienil, že mu jeho doktor odporučil pridávať do kávy jednu chilli papričku na zlepšenie krvného obehu.Pokračovať Ako na domáci vanilkový cukorAko na domáci vanilkový cukorKeď 1. apríla vyšiel na webe dTestu článok o testu vanilkových cukrov, myslela som, že išlo o apríl. Nielen, že je priemyselne vyrábaný vanilkový cukor 3-5x drahší, než keď si ho vyrobíte doma, ale on dokonca ani často pravú vanilku neobsahuje. Nenechajte sa teda ťahať za nos a vyrobte si svoj vlastný vanilkový cukor.Pokračovať
Odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním osobných údajov.

Sledujte nás na sociálnych sieť ach, nech vám nič neunikne :-)

Facebook Instagram Instagram
Nákupný košík
Váš košík je zatiaľ prázdny

U objednávok nad 60 EUR je poštovné zdarma.

Informácie o doprave a platbe

Pre doručenie do Čiech Česká republika prosím objednávajte na kralovstvichuti.cz.