Najlepšie korenie latinskoamerickej kuchyne

Aztékom ďakujeme okrem iného za chuť aj meno paradajok, čokolády a recepty na pálivé čokoládové omáčky k mäsám, ktorým Latinská Amerika holduje. Tak, ako ovplyvnila španielsku kuchyňu, nechala sa inšpirovať kuchyňou svojich dobyvateľov, napríklad varením z "jedného hrnca" - zmes mäsa, fazule, ryže, zeleniny a hlavne korenia chilli vo všetkých možných variantoch, farbách a tvaroch. Z korenia pod vplyvom Španielska dominuje hlavne oregano, cibuľa, cesnak, paprika, zázvor, rímska rasca a koriander. Z vytipovaných druhov môžete kombinovať do obľúbených receptov alebo experimentovať pri grilovaní s niektorou z pálivých zmesí. Odporúčame chimichurri na argentínsku zelenú omáčku.

 
Viac

Najobľúbenejšie korenie latinskoamerickej kuchyne

Asado

Asado

Táto zmes je ideálna pre grilovanie mäsa, najmä hovädzieho, kde sa plne rozvinie bohatosť chutí. Okrem červeného mäsa je výborná aj nagrilované ryby a hydina....
Barbecue Churrasco

Barbecue Churrasco

Portugalský výraz Churrasco nie je len slávny kulinársky termín, ale aj uctievaná grilovacia tradícia....
barbecue korenie

barbecue korenie

Špeciálne vyladená zmes korenia s dymovou arómou na grilovanie všetkých druhov mäsa, rýb, ale na hranolky alebo pečené zemiaky. Zmiešaním tejto zmesi korenia s ...
biele korenie

biele korenie

Korenie biele je rovnako ako čierne a zelené plodom korenistého čierneho, líšia sa rôznymi stupňami zrelosti a spôsobom spracovania. Všetky tieto korenia majú p...
Cajunské korenie

Cajunské korenie

Okrem tradičných cajunských receptov je toto korenie ideálne na grilovanie, pečené kuracie krídla, chili con carne alebo fazuľa so slaninou....
cesnak

cesnak

Cesnak je univerzálne korenie pre všetky pikantné pokrmy európskej, arabskej, ázijskej, africkej i americkej kuchyne. Plátkovaný cesnak sa hodí predovšetkým na ...
cibuľa

cibuľa

Že je cibuľa v našej kuchyni nenahraditeľná asi bude odmietať málokto. Čerstvou cibuľu nám môže ľahko nahradiť granulovaná sušená verzia, a vďaka nej tak pri va...
čierne korenie

čierne korenie

Čierne korenie je rovnako ako biely a zelený plodom korenistého čierneho, líšia sa rôznymi stupňami zrelosti a spôsobom spracovania. Čierne korenie sa získava f...
granulovaná paprika

granulovaná paprika

Táto hrubo nadrvená červená paprika dodá jedlu nielen lahodnú chuť, ale tiež poslúži ako dekorácia, ak napr. nechcete použiť drvené chilli papričky kvôli ich pálivej chuti....
grilovacie korenie

grilovacie korenie

Zmes korenia a byliniek na grilovanie s príjemnou pikantnosťou chilli papričiek ancho, ktoré vás svojou jemne ostrou arómou ľahko postekli na poschodí....
Grilovacie korenie Amazonia

Grilovacie korenie Amazonia

Amazonia je príjemná a vďaka dvom druhom korenia aj ľahko pikantná zmes korenia na grilovanie steakov a pečenie alebo ražnenie ďalších druhov mäsa....
Chili con carne

Chili con carne

Špeciálna pikantná zmes korenia na jedno z najslávnejších texasko-mexických jedál. Chili con carne po španielsky znamená chilli s mäsom a jedná sa o pálivý pokr...
chilli

chilli

Chilli papričky Kashmiri pochádza z Indie a so svojou miernejšou pálivosťou okolo 5 000 - 10 000 SHU sa radí k najmenej pálivým chilli papričkám v tejto krajine....
chilli Habanero

chilli Habanero

Jemne mleté vysoko pálivé chilli papričky (pálivosť 250 000 SHU). S opatrnosťou pridávajte do pálivých mexických omáčok, do polievok, k pečeným a mletým mäsám....
chilli Jalapeno

chilli Jalapeno

Chilli papričky jalapeño, ktoré pochádzajú z Mexika, sú v porovnaní s ostatnými papričkami skôr mierne pálivé. Hodnota SHU sa pohybuje okolo 10 000 jednotiek pálivosti....
chilli jalapeño

chilli jalapeño

Chilli papričky jalapeño, ktoré pochádzajú z Mexika, sú v porovnaní s ostatnými papričkami skôr mierne pálivé. Hodnota SHU sa pohybuje okolo 10 000 jednotiek pálivosti....
chimichurri

chimichurri

Argentínska mierne ostrá zmes korenia a zeleniny, ktorá sa používa na ochutenie polievok, omáčok, na ovčie mäso, minútky či pečienka, marinády, zeleninové a syr...
kajenské korenie

kajenské korenie

Kajenské korenie (niekedy sa tiež píše cayenské, kayenské) sú mleté chilli papričky, ktoré sa pestujú v tropických a subtropických oblastiach. Mleté kajenské ko...
klinček

klinček

Klinček je sušený kalich s púčikom z tropického stromu klinčekovca korenistého. Je to veľmi aromatické korenie. Používa sa pri príprave sladkých pokrmov a pečiv...
korenie na steaky

korenie na steaky

Táto ostrejšia zmes korenia je ideálna na rýchlu prípravu vynikajúceho hovädzieho steaku, ktorému sa po slovensky skrátene hovorí biftek z anglického beef steak....
koriander

koriander

Koriander má príjemnú koreňovú chuť a vôňu, využíva sa plod, list i koreň. Nažltlé celé zrnká koriandra sú najaromatickejšie z ponúkaných troch variantov a majú...
muškátový kvet

muškátový kvet

Strom muškátovník vonný plodí bobule, ktoré obsahujú semeno - muškátový oriešok. Miešok, ktorý slúži ako obal semena - to je "muškátový kvet". Oproti muškátovém...
muškátový orech

muškátový orech

Strom muškátovník vonný plodí bobule, ktoré obsahujú semeno - muškátový oriešok. Svojou horko-sladko-pálčivou chuťou dokáže okoreniť značné množstvo rozličných jedál....
nové korenie

nové korenie

Nové korenie sú plody stromu pimentovníka pravého. Ako jedno z mála korenia pochádza zo Strednej Ameriky. Používa sa do marinád, mäsitých pokrmov, polievok, omá...
oregano

oregano

Oregano - dobromyseľ obyčajná je rastlinou, ktorá sa využíva ako korenie aj ako liečivá bylina. Oregano je typickou prísadou do pizze a súčasťou provensálskeho korenia....
pálivá paprika

pálivá paprika

Táto vysoko kvalitná mletá pálivá paprika BIO sa hodí do všetkých jedál, ktoré chcete mať s ostrejšou a intenzívnejšou chuťou. S obľubou sa pridáva do polievok ...
paradajkové jabĺčka

paradajkové jabĺčka

Sušené paradajky sa používajú do šalátov, nátierok, na pizzu, do zeleninových pokrmov a na vylepšenie omáčok s paradajkami a polievok....
rímska rasca

rímska rasca

Rímsky rasca, alebo cumin, sú semená rastliny s názvom šabrej rascovitý. Má svetlejšiu farbu a je pretiahnutejšia ako tradičná rasca. Rovnako chuťovo je odlišný...
ružové (červené) korenie

ružové (červené) korenie

Ružové korenie, niekedy tiež nazývané červené, nie je pravé korenie, ale plod stromu brazílskeho poprovca. Červené bobule sú krehké a skôr aromatické....
Sada korenia na grilovanie - Južná Amerika

Sada korenia na grilovanie - Južná Amerika

Južná Amerika je pre priaznivcov grilovaného mäsa raj na zemi. Pre Brazílčanov je churrasco, alebo grilovanie, snáď ešte dôležitejšie, než futbal a tanec....
Sada korenia na grilovanie - Stredná Amerika

Sada korenia na grilovanie - Stredná Amerika

Tak ako nás v úžas privádzajú tisíce rokov staré chrámy mayskej kultúry, tak aj naše chuťové bunky šalejú zo stredoamerickej kuchyne, ktorá je známa nielen svoj...
sladká paprika

sladká paprika

Táto paprika je najvyššej kvality, teda ASTA 160. Asta je kolorimetrický index, teda toto číslo udáva množstvo červeného farbiva obsiahnutého v paprike....
šafran

šafran

Pravý šafran sú sušené červené čnelky (nesprávne blizny), ktoré sa ručne vytrhávajú z kvetov pestovaných rastlín. Používa sa predovšetkým v južnej Európe a na b...
šalvia

šalvia

Šalvia je aromatická bylina známa ako korenie a liečivka už od staroveku. V USA sa používa na bravčové mäso a klobásy, v Anglicku je tradičným korením do plnky ...
škorica

škorica

Táto mletá škorica sa vyrába zo sušenej kôry škoricovníka pestovaného v Indonézii. Na rozdiel od škorice cejlónskej je jej chuť ostrejšia až štipľavá....
tymian

tymian

Tymián sa používa pre svoju výraznú chuť i vôňu samostatne alebo ako súčasť zmesí korenia na ryby, hydinu, zverinu a do sekanej. Tip pre Vás: zmiešajte tymián s...
zázvor

zázvor

Zázvor je korenie získavané z podzemkov rastliny zázvoru lekárskeho. Používa sa predovšetkým v indickej a čínskej kuchyni do slaných aj sladkých pokrmov....
zelené korenie

zelené korenie

Zelené korenie je rovnako ako biele a čierne plodom korenovníka čierneho, ale v rôznom stupni zrelosti. Všetky tieto korenia majú podobnú piepornú chuť....