Najlepšie korenie latinskoamerickej kuchyne

Aztékom ďakujeme okrem iného za chuť aj meno paradajok, čokolády a recepty na pálivé čokoládové omáčky k mäsám, ktorým Latinská Amerika holduje. Tak, ako ovplyvnila španielsku kuchyňu, nechala sa inšpirovať kuchyňou svojich dobyvateľov, napríklad varením z "jedného hrnca" - zmes mäsa, fazule, ryže, zeleniny a hlavne korenia chilli vo všetkých možných variantoch, farbách a tvaroch. Z korenia pod vplyvom Španielska dominuje hlavne oregano, cibuľa, cesnak, paprika, zázvor, rímska rasca a koriander. Z vytipovaných druhov môžete kombinovať do obľúbených receptov alebo experimentovať pri grilovaní s niektorou z pálivých zmesí. Odporúčame chimichurri na argentínsku zelenú omáčku.

 
Viac

Najobľúbenejšie korenie latinskoamerickej kuchyne

Asado

Asado

Táto zmes je ideálna pre grilovanie mäsa, najmä hovädzieho, kde sa plne rozvinie bohatosť chutí. Okrem červeného mäsa je výborná aj nagrilované ryby a hydina....
barbecue korenie

barbecue korenie

Táto klasická hrubozrnná zmes korenia predstavuje základ pre najrôznejšie spôsoby prípravy mäsa. Možno ju použiť priamo na mäso pri závere grilovania alebo ako ...
biele korenie

biele korenie

Korenie biele je rovnako ako čierne a zelené plodom korenistého čierneho, líšia sa rôznymi stupňami zrelosti a spôsobom spracovania. Všetky tieto korenia majú p...
Cajunské korenie

Cajunské korenie

Okrem tradičných cajunských receptov je toto korenie ideálne na grilovanie, pečené kuracie krídla, chili con carne alebo fazuľa so slaninou....
cesnak

cesnak

Jemný cesnakový prášok, vďaka ktorému si v kuchyni ušetríte veľa práce s lúpaním a roztieraním cesnaku. Je univerzálnym korením pre všetky pikantné pokrmy, hodí...
cibuľa

cibuľa

Už žiadne slzy pri krájaní čerstvej cibule a žiadne prekvapenie veľkými kúskami cibule vo vašich pokrmoch. S touto jemne mletou sušenou cibuľou získate dokonale...
čierne korenie

čierne korenie

Čierne korenie je rovnako ako biely a zelený plodom korenistého čierneho, líšia sa rôznymi stupňami zrelosti a spôsobom spracovania. Čierne korenie sa získava f...
granulovaná paprika

granulovaná paprika

Ak chcete jedlu dodať chuť, farbu aj zaujímavú textúru, táto hrubo drvená zelená paprika je presne pre vás. Má jemne nasladlú, sviežu paprikovú chuť, ktorá sa v...
grilovacie korenie

grilovacie korenie

Amazonia je príjemná a vďaka dvom druhom korenia aj ľahko pikantná zmes korenia na grilovanie steakov a pečenie alebo ražnenie ďalších druhov mäsa....
chilli

chilli

Chilli mleté sú stredne pálivé jemne pomleté chilli papričky rôznych exotických druhov, ktoré sa pestujú v tropických a subtropických oblastiach....
chilli Habanero

chilli Habanero

Jemne mleté chilli papričky habanero sú najlepšou voľbou, keď chcete ostrú, rovnomerne rozloženú pálivosť v celom jedle. Majú výrazne pálivú chuť s ovocnými tón...
chilli Jalapeno

chilli Jalapeno

Ak hľadáte chilli, ktoré dodá jedlu príjemnú pálivosť, ale nezničí vaše chuťové poháriky, jalapeño je ideálna voľba. Existuje v dvoch variantoch – zelené a červené....
chilli jalapeño

chilli jalapeño

Jalapeño vo svojej červenej variante dozrieva dlhšie na slnku, čo mu dodáva plnšiu chuť, jemnú sladkosť a o niečo vyššiu pálivosť než jeho zelený náprotivok....
chimichurri

chimichurri

Argentínska mierne ostrá zmes korenia a zeleniny, ktorá sa používa na ochutenie polievok, omáčok, na ovčie mäso, minútky či pečienka, marinády, zeleninové a syr...
kajenské korenie

kajenské korenie

Kajenské korenie (niekedy sa tiež píše cayenské, kayenské) sú mleté chilli papričky, ktoré sa pestujú v tropických a subtropických oblastiach. Mleté kajenské ko...
klinček

klinček

Klinček je sušený kalich s púčikom z tropického stromu klinčekovca korenistého. Je to veľmi aromatické korenie. Používa sa pri príprave sladkých pokrmov a pečiv...
korenie na barbecue

korenie na barbecue

Portugalský výraz Churrasco nie je len slávny kulinársky termín, ale aj uctievaná grilovacia tradícia....
korenie na guacamole

korenie na guacamole

Guacamole je tradičný mexický avokádový dip, ktorý má jednoduchý základ, ale neuveriteľne široké využitie. Hodí sa ako dip k tortillovým čipsom, ako príloha k t...
korenie na chili con carne

korenie na chili con carne

Špeciálna pikantná zmes korenia na jedno z najslávnejších texasko-mexických jedál. Chili con carne po španielsky znamená chilli s mäsom a jedná sa o pálivý pokr...
korenie na steaky

korenie na steaky

Táto ostrejšia zmes korenia je ideálna na rýchlu prípravu vynikajúceho hovädzieho steaku, ktorému sa po slovensky skrátene hovorí biftek z anglického beef steak....
koriander

koriander

Mletý koriander má so svojou príjemnou korenenou chuťou a vôňou exotických diaľok rozmanitú paletu uplatnenia. Od sladkých perníčkov a vianočného pečiva, cez ša...
muškátový kvet

muškátový kvet

Strom muškátovník vonný plodí bobule, ktoré obsahujú semeno - muškátový oriešok. Miešok, ktorý slúži ako obal semena - to je "muškátový kvet". Oproti muškátovém...
muškátový orech

muškátový orech

Strom muškátovník vonný plodí bobule, ktoré obsahujú semeno - muškátový oriešok. Svojou horko-sladko-pálčivou chuťou dokáže okoreniť značné množstvo rozličných jedál....
nové korenie

nové korenie

Nové korenie sú plody stromu pimentovníka pravého. Ako jedno z mála korenia pochádza zo Strednej Ameriky. Používa sa do marinád, mäsitých pokrmov, polievok, omá...
oregano

oregano

Oregano - dobromyseľ obyčajná je rastlinou, ktorá sa využíva ako korenie aj ako liečivá bylina. Oregano je typickou prísadou do pizze a súčasťou provensálskeho korenia....
pálivá paprika

pálivá paprika

Táto vysoko kvalitná mletá pálivá paprika BIO sa hodí do všetkých jedál, ktoré chcete mať s ostrejšou a intenzívnejšou chuťou. S obľubou sa pridáva do polievok ...
paradajkové vločky

paradajkové vločky

Keď sa rajčiny sušia pomaly, ich chuť sa krásne koncentruje a získava príjemne sladký, jemne kyslastý podtón. Sušené rajské jablká vo forme jemných vločiek sú s...
rímska rasca

rímska rasca

Rímsky rasca, alebo cumin, sú semená rastliny s názvom šabrej rascovitý. Má svetlejšiu farbu a je pretiahnutejšia ako tradičná rasca. Rovnako chuťovo je odlišný...
ružové (červené) korenie

ružové (červené) korenie

Ružové korenie, niekedy tiež nazývané červené, nie je pravé korenie, ale plod stromu brazílskeho poprovca. Červené bobule sú krehké a skôr aromatické....
Sada korenia na grilovanie - Južná Amerika

Sada korenia na grilovanie - Južná Amerika

Južná Amerika je pre priaznivcov grilovaného mäsa raj na zemi. Pre Brazílčanov je churrasco, alebo grilovanie, snáď ešte dôležitejšie, než futbal a tanec....
Sada korenia na grilovanie - Stredná Amerika

Sada korenia na grilovanie - Stredná Amerika

Tak ako nás v úžas privádzajú tisíce rokov staré chrámy mayskej kultúry, tak aj naše chuťové bunky šalejú zo stredoamerickej kuchyne, ktorá je známa nielen svoj...
sladká paprika

sladká paprika

Táto paprika je údená tradičnou metódou na ohni z dubového dreva. Zaúdená sladká paprika je výborná do polievky, na kuracie mäso a ryby. V Španielsku sa pridáva...
šafran

šafran

Pravý šafran sú sušené červené čnelky (nesprávne blizny), ktoré sa ručne vytrhávajú z kvetov pestovaných rastlín. Používa sa predovšetkým v južnej Európe a na b...
šalvia

šalvia

Šalvia je aromatická bylina známa ako korenie a liečivka už od staroveku. V USA sa používa na bravčové mäso a klobásy, v Anglicku je tradičným korením do plnky ...
škorica

škorica

Kôra škorice cejlónskej je, na rozdiel od u nás najviac rozšírené škorice čínskej, mäkká ako papier a jej chuť oveľa jemnejšia a vďaka tomu sa môže konzumovať p...
tymian

tymian

Tymián sa používa pre svoju výraznú chuť i vôňu samostatne alebo ako súčasť zmesí korenia na ryby, hydinu, zverinu a do sekanej. Tip pre Vás: zmiešajte tymián s...
zázvor

zázvor

Zázvor je aromatické a univerzálne korenie, ktoré sa používa v sladkej aj slanej kuchyni. Má výraznú, pikantnú chuť, ktorá sa pri varení krásne prepojí s ostatn...
zelené korenie

zelené korenie

Zelené korenie je rovnako ako biele a čierne plodom korenovníka čierneho, ale v rôznom stupni zrelosti. Všetky tieto korenia majú podobnú piepornú chuť....