Najlepšie korenie latinskoamerickej kuchyne

Aztékom ďakujeme okrem iného za chuť aj meno paradajok, čokolády a recepty na pálivé čokoládové omáčky k mäsám, ktorým Latinská Amerika holduje. Tak, ako ovplyvnila španielsku kuchyňu, nechala sa inšpirovať kuchyňou svojich dobyvateľov, napríklad varením z "jedného hrnca" - zmes mäsa, fazule, ryže, zeleniny a hlavne korenia chilli vo všetkých možných variantoch, farbách a tvaroch. Z korenia pod vplyvom Španielska dominuje hlavne oregano, cibuľa, cesnak, paprika, zázvor, rímska rasca a koriander. Z vytipovaných druhov môžete kombinovať do obľúbených receptov alebo experimentovať pri grilovaní s niektorou z pálivých zmesí. Odporúčame chimichurri na argentínsku zelenú omáčku.

 
Viac

Najobľúbenejšie korenie latinskoamerickej kuchyne

Asado

Asado

Táto zmes je ideálna pre grilovanie mäsa, najmä hovädzieho, kde sa plne rozvinie bohatosť chutí. Okrem červeného mäsa je výborná aj nagrilované ryby a hydina....
barbecue korenie

barbecue korenie

Táto klasická hrubozrnná zmes korenia predstavuje základ pre najrôznejšie spôsoby prípravy mäsa. Možno ju použiť priamo na mäso pri závere grilovania alebo ako ...
biele korenie

biele korenie

Korenie biele je rovnako ako čierne a zelené plodom korenistého čierneho, líšia sa rôznymi stupňami zrelosti a spôsobom spracovania. Všetky tieto korenia majú p...
Cajunské korenie

Cajunské korenie

Okrem tradičných cajunských receptov je toto korenie ideálne na grilovanie, pečené kuracie krídla, chili con carne alebo fazuľa so slaninou....
cesnak

cesnak

Jemný cesnakový prášok, vďaka ktorému si v kuchyni ušetríte veľa práce s lúpaním a roztieraním cesnaku. Je univerzálnym korením pre všetky pikantné pokrmy, hodí...
cibuľa

cibuľa

Už žiadne slzy pri krájaní čerstvej cibule a žiadne prekvapenie veľkými kúskami cibule vo vašich pokrmoch. S touto jemne mletou sušenou cibuľou získate dokonale...
čierne korenie

čierne korenie

Jemne pikantná, výrazná chuť a bohaté aróma robia z čierneho korenia úplnú nevyhnutnosť v každej kuchyni. Na rozdiel od celého alebo drveného korenia sa jemne m...
granulovaná paprika

granulovaná paprika

Ak chcete jedlu dodať chuť, farbu aj zaujímavú textúru, táto hrubo drvená zelená paprika je presne pre vás. Má jemne nasladlú, sviežu paprikovú chuť, ktorá sa v...
grilovacie korenie

grilovacie korenie

Amazonia je príjemná a vďaka dvom druhom korenia aj ľahko pikantná zmes korenia na grilovanie steakov a pečenie alebo ražnenie ďalších druhov mäsa....
chilli

chilli

Keď sa na tanieri objaví chilli, je jasné, že nuda to rozhodne nebude. A tieto drvené sušené chilli papričky dodajú jedlu presne tú správnu dávku pálivosti, kto...
chilli Habanero

chilli Habanero

Ak chcete zažiť legendárne chilli habanero v jeho najprirodzenejšej podobe, tieto sušené celé papričky sú tá správna voľba. Čisté, intenzívne chilli, ktoré si p...
chilli Jalapeno

chilli Jalapeno

Tieto jemne mleté chipotle sú červené chilli papričky jalapeño s charakteristickou dymovou arómou, ktorá dodá vašim pokrmom príjemne údenú pikantnú chuť....
chilli jalapeño

chilli jalapeño

Jalapeño vo svojej červenej variante dozrieva dlhšie na slnku, čo mu dodáva plnšiu chuť, jemnú sladkosť a o niečo vyššiu pálivosť než jeho zelený náprotivok....
chimichurri

chimichurri

Argentínska mierne ostrá zmes korenia a zeleniny, ktorá sa používa na ochutenie polievok, omáčok, na ovčie mäso, minútky či pečienka, marinády, zeleninové a syr...
kajenské korenie

kajenské korenie

Kajenské korenie sú jemne mleté chilli papričky odrody cayenne, ktoré jedlu dodajú výraznú, rovnomernú pikantnosť. Vďaka svojej jemnej konzistencii sa ľahko zap...
klinček

klinček

Klinček je jedno z tých korení, pri ktorom stačí otvoriť koreničku a okamžite nádherne prevonia celú kuchyňu. Jeho silná, teplá a jemne sladkastá chuť sa hodí n...
korenie na barbecue

korenie na barbecue

Portugalský výraz Churrasco nie je len slávny kulinársky termín, ale aj uctievaná grilovacia tradícia....
korenie na guacamole

korenie na guacamole

Guacamole je tradičný mexický avokádový dip, ktorý má jednoduchý základ, ale neuveriteľne široké využitie. Hodí sa ako dip k tortillovým čipsom, ako príloha k t...
korenie na chili con carne

korenie na chili con carne

Špeciálna pikantná zmes korenia na jedno z najslávnejších texasko-mexických jedál. Chili con carne po španielsky znamená chilli s mäsom a jedná sa o pálivý pokr...
korenie na steaky

korenie na steaky

Táto ostrejšia zmes korenia je ideálna na rýchlu prípravu vynikajúceho hovädzieho steaku, ktorému sa po slovensky skrátene hovorí biftek z anglického beef steak....
koriander

koriander

Koriander má príjemnú koreňovú chuť a vôňu, využíva sa plod, list i koreň. Nažltlé celé zrnká koriandra sú najaromatickejšie z ponúkaných troch variantov a majú...
muškátový kvet

muškátový kvet

Muškátový kvet je vzácna a voňavá časť muškátovníka voňavého, ktorá obaľuje muškátový oriešok. Na rozdiel od samotného orieška má jemnejšiu, sladko korenistú ch...
muškátový orech

muškátový orech

Strom muškátovník vonný plodí bobule, ktoré obsahujú semeno - muškátový oriešok. Svojou horko-sladko-pálčivou chuťou dokáže okoreniť značné množstvo rozličných jedál....
nové korenie

nové korenie

Tieto malé guľôčky nesú prezývku jamajské korenie a niet sa čomu čudovať. Majú v sebe chuť trochu ako klinčeky, trochu ako škorica, jemne ako korenie a množstvo...
oregano

oregano

Hneď ako sa povie oregano, vybaví sa nám vôňa stredomorskej kuchyne, najmä tej talianskej. Bez neho by pizza nebola pizza, cestoviny by postrádali ten správny š...
pálivá paprika

pálivá paprika

Táto vysoko kvalitná mletá pálivá paprika BIO sa hodí do všetkých jedál, ktoré chcete mať s ostrejšou a intenzívnejšou chuťou. S obľubou sa pridáva do polievok ...
paradajkové vločky

paradajkové vločky

Keď sa rajčiny sušia pomaly, ich chuť sa krásne koncentruje a získava príjemne sladký, jemne kyslastý podtón. Sušené rajské jablká vo forme jemných vločiek sú s...
rímska rasca

rímska rasca

Rímska rasca (po anglicky cumin) je nepostrádateľná v indickej, arabskej aj mexickej kuchyni. Nájdete ju v karí, garam masale, chilli zmesiach, kebabe či pilafe...
ružové (červené) korenie

ružové (červené) korenie

Ružové korenie, často označované aj ako červené korenie, prináša do kuchyne nečakanú kombináciu jemnej pikantnosti, ovocných tónov a jemne nasladlej chuti....
Sada korenia na grilovanie - Južná Amerika

Sada korenia na grilovanie - Južná Amerika

Južná Amerika je pre priaznivcov grilovaného mäsa raj na zemi. Pre Brazílčanov je churrasco, alebo grilovanie, snáď ešte dôležitejšie, než futbal a tanec....
Sada korenia na grilovanie - Stredná Amerika

Sada korenia na grilovanie - Stredná Amerika

Tak ako nás v úžas privádzajú tisíce rokov staré chrámy mayskej kultúry, tak aj naše chuťové bunky šalejú zo stredoamerickej kuchyne, ktorá je známa nielen svoj...
sladká paprika

sladká paprika

Táto paprika sa udí na dubovom dreve tradičnou metódou, ktorá jej dodáva intenzívne dymové aróma a prirodzene sladkastú chuť. Je ideálna do jedál, kde chcete vy...
šafran

šafran

Šafran je kráľom korenín – nielen pre svoju jedinečnú chuť a vôňu, ale aj preto, že jeho zber je nesmierne náročný. Každé vlákno, teda sušená blizna šafranu sia...
šalvia

šalvia

Šalvia je aromatická bylina známa ako korenie a liečivka už od staroveku. V USA sa používa na bravčové mäso a klobásy, v Anglicku je tradičným korením do plnky ...
škorica

škorica

Kôra škorice cejlónskej je, na rozdiel od u nás najviac rozšírené škorice čínskej, mäkká ako papier a jej chuť oveľa jemnejšia a vďaka tomu sa môže konzumovať p...
tymian

tymian

Tymián sa používa pre svoju výraznú chuť i vôňu samostatne alebo ako súčasť zmesí korenia na ryby, hydinu, zverinu a do sekanej. Tip pre Vás: zmiešajte tymián s...
zázvor

zázvor

Zázvor je korenie získavané z podzemkov rastliny zázvoru lekárskeho. Používa sa predovšetkým v indickej a čínskej kuchyni do slaných aj sladkých pokrmov....
zelené korenie

zelené korenie

Celé zelené korenie si zachováva svoju prirodzenú sviežosť a jemne trávnaté aróma, ktoré sa počas varenia postupne uvoľňuje. Oproti mletej variante dodáva jedlu...