Celý koriander BIO / Korenie

Celé semienka koriandra sú nenápadné, ale v kuchyni dokážu veľké veci. Len čo ich nasucho opražíte, rozvonia sa tóny pomarančovej kôry, sladkého korenia a orientálnych zemitých odtieňov. Táto kombinácia robí z koriandra jedno z najuniverzálnejších korení, ktoré dokáže jedlo zjemniť, zvýrazniť a jemne prevoňať.

Nejde však len o exotiku, koriander si rozumie s európskymi klasikami rovnako dobre ako s indickým karí či mexickými fazuľami. Je to korenie, ktoré má doma svoje miesto, aj keď sa varí obyčajný guláš alebo pečie chlieb.

Kam sa celý koriander hodí najviac?

Semienka koriandra uvoľňujú svoju chuť postupne. A práve to je ich výhoda. Sú skvelé do všetkého, čo potrebuje dlhé varenie, nakladanie alebo pečenie. Ak chcete chuť zvýrazniť, stačí ich krátko opražiť alebo podrviť v mažiari.

  • Nakladanie zeleniny a húb – Celý koriander je parťák do nálevov na kvasenú aj sterilizovanú zeleninu. Hodí sa k uhorkám, cibuľkám, kapuste aj hubám. Jemne citrusová nota spraví z nálevu chuťovú delikatesu.
  • Pečenie chleba a žemlí – Chcete chlebu dodať zaujímavú vôňu? Pridajte pár podrvených semienok do cesta alebo nimi posypte bochník pred pečením. Skvele funguje v kombinácii s rascou či anízom.
  • Mäso a údeniny – V klobásach, paštétach alebo pečenom mäse koriander krásne prepojí ostatné koreniny. Celý alebo podrvený, s cesnakom a korením tvorí výborný základ do marinád a výpekov.
  • Do omáčok a vývarov – Dlhé varenie koriandru prospieva. Pridajte ho do vývaru alebo paradajkovej omáčky. Skvele funguje aj v paradajkových základoch pre dusené mäso či strukoviny.
  • Zmesi korenia – Koriander je základnou súčasťou garam masaly, adobo, berbere či zmesí na grilovanie. Ak si doma radi miešate korenie, nemal by vám chýbať.
  • Aj do sladkého? Jasné! – V malom množstve dodá koriander zaujímavý nádych aj perníkom, sušienkam či varenému vínu. Stačí trochu a vôňa vás prekvapí.

Tip na záver

Ak ste si doteraz mysleli, že koriander je len také obyčajné semienko, skúste ho nabudúce nasucho opražiť a podrviť tesne pred varením. Tá vôňa vás dostane. A ak vám čerstvý koriander nechutí, môžete byť pokojní – semienka chutia úplne inak. Jemne, sladko a s príjemnou citrusovou linkou.

Míša z Království doporučuje
Michaela Schneedorferová Pokiaľ v kuchyni radi experimentujete, vyskúšajte pridať plod koriandra pri varení zemiakov namiesto rasce.
 
Dátum minimálnej trvanlivosti 31. 8. 2027
Krajina pôvodu Taliansko
Koriander ponúkame v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa koriander s obľubou používa
 
Na čo sa koriander väčšinou používa