Mleté chilli papričky

Nie len mexická, indická či thajská kuchyňa sa nezaobíde bez chilli. Pre mnohých z nás patria chilli papričky medzi najdôležitejšie koreniny v kuchyni – či už varíme polievku, pečieme mäso alebo chystáme marinádu na grilovanie.

Chilli totiž nie je len o pálivosti – správna dávka dokáže prepojiť chute, zvýrazniť sladkosť paradajok, prehĺbiť chuť strukovín alebo dodať grilovanému mäsu zábavnú dávku pikantnosti. A dokonca si dobre rozumie aj so sladkými receptami – napríklad v čokoláde dokáže hotové zázraky.

Ako používať mleté chilli?

Toto chilli má strednú pálivosť, a preto si svoje miesto v kuchyni nájde pokojne každý deň. Mletá forma papričiek sa ľahko dávkuje, takže či skončíte len s jemne pikantným nádychom alebo poriadnym ohňom závisí len od množstva. Ale aj tak platí – radšej pridať menej než viac, pretože odobrať sa už nedá.

A kde teda mleté chilli využiť?

  • Polievky a omáčky – mleté chilli papričky sa hodia do gulášu, paradajkových a strukovinových polievok, karí alebo do boloňskej omáčky.
  • Marinády a grilovanie – chilli je perfektné na kuracie krídelká, rebierka, steaky aj grilovanú zeleninu.
  • Mexická a ázijská kuchyňa – chilli je základ exotickej kuchyne, takže ho nájdete v tacos, burritách, karí a stovkách ďalších jedál z Ázie aj Ameriky.
  • Pikantné sladkosti – možno to znie zvláštne, ale chilli a čokoláda sú kamaráti z jednej dediny – skvelo si rozumejú.

Tip na záver: Na chilli je super, že môžete objavovať rôzne odrody, takže ak vás táto pikantná radosť baví, pozrite si aj ďalšie druhy – napríklad jemne nasladlé Kashmiri, údené Jalapeño alebo extrémne ostré Trinidad Scorpion, ktoré vás pošle do inej dimenzie. Každá odroda má vlastný štýl a dá jedlu úplne nový charakter.

Dátum minimálnej trvanlivosti 31. 7. 2027
Krajina pôvodu Malawi
Chilli ponúkame v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa chilli s obľubou používa
 
Na čo sa chilli väčšinou používa