Najlepšie korenie talianskej kuchyne

Špagety, lasagne, gnochi, penne, pizza, prosciutto, mortadella, parmezán, ricotta, gorgonzola, mozzarella, tiramisu, gelato. Len pár názvov úžasných jedál, ktoré si môžeme vychutnávať vďaka talianskej náruživosti v kuchyni. Taliani si jednoducho vedia užívať jedlá, príchute a ingrediencií. Len cestovín vymysleli skoro 400 druhov, neúrekom syrov a variantov na úpravy mäsa, zeleniny, rýb a morských plodov. Jednoducho La Dolce vita! Favoritom v korení je bezkonkurenčne bazalka. Vytipovali sme charakteristické druhy korenia, ktoré môžete miešať alebo siahnuť po niektorej zo zmesí a pripraviť jednoducho výbornú večeru. Výber kvalitného talianskeho vína potom bude len na vás.

 
Viac

Najobľúbenejšie korenie talianskej kuchyne

Aglio peperoncini

Aglio peperoncini

Talianske stredne ostré korenie na špagety aj iné cestoviny, pizzu, šaláty, grilovanú zeleninu alebo do marinád na grilované mäso....
bazalka

bazalka

Bazalka je bylinka s ostrejšou aromatickou chuťou, ktorá povzbudzuje stravníkov k jedlu a podporuje trávenie. Sušená bazalka sa používa na ochutenie rôznych dru...
bobkový list

bobkový list

Bobkový list patrí k základným koreniam slovenskej i svetovej kuchyne. Dobre podporuje trávenie a preto sa obvykle pridáva k ťažším pokrmom. Hlavný prím hrá pri...
borievka

borievka

Plody červenej borievky sú na rozdiel od u nás bežnej čiernej borievky obyčajnej mäkšie a majú mierne sladkastú, ale ostrú chuť. Červená borievka sa používa pre...
bruschetta

bruschetta

Sušená zmes paradajok, bazalky, cibule, cesnaku, oregana, soli a byliniek na bruschette. Správna výslovnosť je brúska, ale v Čechách je známa tiež pod názvom brušeta....
bylinkové maslo

bylinkové maslo

Zmes korenia vhodná na prípravu bylinkového masla, nátierok a na ochutenie šalátov. Bylinkové maslo ľahko pripravíme rozotrením kocky masla do hladka s touto zmesou korenia....
cesnak

cesnak

Cesnak je základná surovina každej poriadnej kuchyne. Ale ruku na srdce – kto má vždy čas a chuť ho lúpať, drviť a potom si drhnúť ulepené prsty?...
cibuľa

cibuľa

Už žiadne slzy pri krájaní čerstvej cibule a žiadne prekvapenie veľkými kúskami cibule vo vašich pokrmoch. S touto jemne mletou sušenou cibuľou získate dokonale...
čierne korenie

čierne korenie

Čierne korenie v drvenej podobe je presne to, čo potrebujete, keď chcete v jedle cítiť jeho silu, ale nechcete ho mať rozomleté na prach. Hrubšie kúsky korenia ...
estragón

estragón

Estragon je jedno z najvýznamnejších korenín, ktoré prináša kúzlo francúzskej kuchyne priamo na váš stôl. Táto aromatická bylinka je známa pre svoju jemnú, hork...
fenikel

fenikel

Fenykel ako korenie sa používa predovšetkým do vianočného pečiva, perníka, koláčov, pudingov, do nakladanej zeleniny, zvlášť do červenej repy. Okrem kuchyne sa ...
granulovaná paprika

granulovaná paprika

Ak chcete jedlu dodať chuť, farbu aj zaujímavú textúru, táto hrubo drvená zelená paprika je presne pre vás. Má jemne nasladlú, sviežu paprikovú chuť, ktorá sa v...
horčica

horčica

Horčičné semienko patrí medzi tie najnenápadnejšie, no zároveň najúčinnejšie koreniny v kuchyni. Má jemne horkosladkú chuť s postupne sa rozvíjajúcou pikantnosť...
chilli

chilli

Keď sa na tanieri objaví chilli, je jasné, že nuda to rozhodne nebude. A tieto drvené sušené chilli papričky dodajú jedlu presne tú správnu dávku pálivosti, kto...
Korenie farebné

Korenie farebné

Klasická zmes červeného, zeleného, čierneho a bieleho korenia je obohatená o sečuánske korenie. Sečuánske korenie je jedno z najstarších čínskych korení s príje...
korenie na mleté mäso

korenie na mleté mäso

Papriková ostrejšia stredne hrubá zmes na mletá mäsa, fašírky, sekanú, hamburgery, mäsové gule, mäsové náplne a pod....
korenie na mozzarellu s rajčinami

korenie na mozzarellu s rajčinami

Zmes byliniek a soľného kvetu na šalát z rajských jabĺčok a talianskeho syra Mozzarella. Stačí korenie zmiešať s olivovým olejom, nechať chvíľu odležať a hotovo...
korenie na pizzu

korenie na pizzu

Zmes korenia, ktorým stačí posypať pizzu pred pečením a dostanete tú správnu taliansku chuť vašej pizze....
korenie na ryby

korenie na ryby

Pre milovníkov rýb sme pripravili túto špeciálnu zmes bylinkového korenia, ktoré je ideálne na prípravu morských aj sladkovodných rýb....
korenie na šaláty po taliansky

korenie na šaláty po taliansky

Zmes korenia na prípravu šalátov, ale aj na dochutenie cestovín alebo paradajkových omáčok....
korenie na špagety

korenie na špagety

Špagety, alebo správne taliansky spaghetti, patria medzi jednoduché a rýchle recepty. S touto koreniacou zmesou však bude ich príprava ešte jednoduchšia a výsle...
korenisté korenie

korenisté korenie

Jemne mletá pomarančová kôra, rozmarín a zelené korenie je ideálny predovšetkým na ryby, hydinu a zeleninu. Príjemná kombinácia citrusu a jemnej pálivosti zelen...
koriander

koriander

Sušené drvené listy koriandra v kuchyni nahradí čerstvý koriander, ktorý je u nás horšie dostupný. Jednu lyžicu sušených listov koriandra použite namiesto hrsti...
Levanduľový kvet

Levanduľový kvet

Levanduľa ako korenie je obľúbená predovšetkým vo francúzskej kuchyni na nakladanie syrov, do džemov, ovocných kompótov, čajov a na výrobu bylinných octov....
ligurček

ligurček

Ak existuje korenie, ktoré vonia ako poctivý domáci vývar, tak je to práve ligurček. Jeho silná, jemne korenistá vôňa dokáže vytvoriť naozaj čarovnú chuť....
majorán

majorán

Keď sa povie majorán, väčšina z nás si hneď vybaví zemiakové placky, zabíjačkové dobroty alebo poctivú zemiakovú polievku. Táto aromatická bylinka má však oveľa...
miešané vajíčka

miešané vajíčka

Aj tak zdanlivo obyčajné a jednoduché jedlo, ako sú miešané vajíčka, môže s touto špeciálnou zmesou korenia a soli získať úplne novú chuť. Jednoducho korenie pr...
muškátový orech

muškátový orech

Strom muškátovník vonný plodí bobule, ktoré obsahujú semeno - muškátový oriešok. Svojou horko-sladko-pálčivou chuťou dokáže okoreniť značné množstvo rozličných jedál....
nové korenie

nové korenie

Tieto malé guľôčky nesú prezývku jamajské korenie a niet sa čomu čudovať. Majú v sebe chuť trochu ako klinčeky, trochu ako škorica, jemne ako korenie a množstvo...
oregano

oregano

Hneď ako sa povie oregano, vybaví sa nám vôňa stredomorskej kuchyne, najmä tej talianskej. Bez neho by pizza nebola pizza, cestoviny by postrádali ten správny š...
pálivá paprika

pálivá paprika

Táto vysoko kvalitná mletá pálivá paprika BIO sa hodí do všetkých jedál, ktoré chcete mať s ostrejšou a intenzívnejšou chuťou. S obľubou sa pridáva do polievok ...
paradajkové vločky

paradajkové vločky

Keď sa rajčiny sušia pomaly, ich chuť sa krásne koncentruje a získava príjemne sladký, jemne kyslastý podtón. Sušené rajské jablká vo forme jemných vločiek sú s...
pažítka

pažítka

Keď nie je po ruke čerstvá, sušená pažítka zachráni situáciu. Jemná, voňavá a vždy pripravená, dodá jedlám jemne cibuľkový nádych bez toho, aby bola príliš ostrá....
petržlen

petržlen

Bez petržlenovej vňate si snáď ani klasickú slovenskú kuchyňu nevieme predstaviť. A vďaka tejto jemne sušenej a nadrcenej verzii máte petržlen po ruke celý rok,...
pomarančová kôra

pomarančová kôra

Použitie citrusov v rôznych receptoch nie je žiadna novinka. Ale sušená mletá pomarančová kôra je skvelý spôsob, ako si túto sviežu chuť užiť kedykoľvek, bez nu...
provensálske korenie

provensálske korenie

Zmes byliniek obíbených vo francúzskej Provence, ktorá sa hojne používa predovšetkým na korenenie všetkých druhov mäsa, ale aj na dusenú zeleninu, omáčky, cesto...
rozmarín

rozmarín

Rozmarín je vždyzelená liečivá rastlina a tiež veľmi aromatické silné korenie (využívajú sa úzke listy, ktoré vyzerajú skôr ako ihličky). Typickú príchuť dáva j...
saturejka

saturejka

Saturejka je príjemná bylinka, ktorá má výraznú, pikantne korenistú chuť a skvele doplní nielen strukovinové jedlá, ale aj mäso, zeleninu a syry....
senovka

senovka

Ak vám v poličke s korením niečo chýba a ešte o tom neviete, budú to sušené listy pískavice. Toto exotické korenie má jemne horkastú, feniklovú až zelerovú chuť...
sladká paprika

sladká paprika

Maďarská paprika je legendou európskej kuchyne. Žiadny iný druh papriky nedodá gulášu, polievkam alebo domácim klobásam takú chuť a farbu. A táto konkrétna papr...
šafran

šafran

Šafran je kráľom korenín – nielen pre svoju jedinečnú chuť a vôňu, ale aj preto, že jeho zber je nesmierne náročný. Každé vlákno, teda sušená blizna šafranu sia...
šalátové korenie

šalátové korenie

Vyvážená zmes na dochutenie zeleninových a cestovinových šalátov, do jogurtov, majonézových a octových zálievok....
šalvia

šalvia

Šalvia je aromatická bylina známa ako korenie a liečivka už od staroveku. V USA sa používa na bravčové mäso a klobásy, v Anglicku je tradičným korením do plnky ...
škorica

škorica

Táto mletá škorica sa vyrába zo sušenej kôry škoricovníka pestovaného v Indonézii. Na rozdiel od škorice cejlónskej je jej chuť ostrejšia až štipľavá....
Talianske bylinky

Talianske bylinky

Doprajte si aromatickú esenciu talianskej kuchyne s našou vynikajúcou zmesou korenia Talianskej bylinky. Toto trio chutí, vytvorené z rozmarínu, bazalky a orega...
ticinské korenie

ticinské korenie

Pikantná zmes korenia z talianskej časti Švajčiarska Ticino, ktorá má v kuchyni široké využitie. Môžeme ju použiť na dusené hovädzie mäso, šalátové dresingy, ro...
Tiramisu BIO

Tiramisu BIO

Táto zmes korenia dodá vášmu tiramisu ten správny taliansky šmrnc! Tento lahodný topping kombinuje tradičnú kakaovú chuť s jemnou sladkosťou sušenej panela trst...
toskánske korenie

toskánske korenie

Zmes korenia talianskej kuchyne na mäso, cestoviny či rajskú omáčku....
trebuľka

trebuľka

Kerblík je jedna z najjemnejších byliniek, ktorá v kuchyni dokáže vytvoriť krásne svieži a jemne nasladlý podtón s tónmi petržlenu a anízu. V porovnaní s čerstv...
tymian

tymian

Tymián sa používa pre svoju výraznú chuť i vôňu samostatne alebo ako súčasť zmesí korenia na ryby, hydinu, zverinu a do sekanej. Tip pre Vás: zmiešajte tymián s...
zelené korenie

zelené korenie

Celé zelené korenie si zachováva svoju prirodzenú sviežosť a jemne trávnaté aróma, ktoré sa počas varenia postupne uvoľňuje. Oproti mletej variante dodáva jedlu...
zeler

zeler

Keď sa povie zeler, väčšina ľudí si predstaví polievkovú zeleninu alebo zelerovú vňať v debničke so zeleninou. Lenže sušený zelerový list je úplne iná liga – ko...