Najlepšie korenie na omáčky

Recepty na omáčky sú často súčasťou rodinného dedičstva a hlavne, žiadna omáčka nechutí tak, ako tá mamičkina. Chute omáčok bývajú zábavnou témou mnohých dámskych večierkov. Je až prekvapujúce, ako sa jednotlivé postupy napríklad pri bešameli môžu líšiť. Rôzne polotovary šetria síce čas, nie je ale nad vlastnou domácou kôprovou, cesnakovou alebo orientálnou omáčkou, ktorú pripravíte jednoducho napríklad z karí zmesí. Láska prechádza žalúdkom.

 
Viac

Najobľúbenejšie korenie na omáčky

Africké korenie

Africké korenie

Korenie dodá exotickú chuť ako grilovanému, pečenému alebo dusenému mäsu, tak aj kuskusu alebo zeleninovým šalátom....
barbecue korenie

barbecue korenie

Špeciálne vyladená zmes korenia s dymovou arómou na grilovanie všetkých druhov mäsa, rýb, ale na hranolky alebo pečené zemiaky. Zmiešaním tejto zmesi korenia s ...
Berbere

Berbere

Tradičná etiópska zmes korenia na prípravu pikantných jedál, predovšetkým pri ochutení pečeného a grilovaného mäsa, dusenej a pečenej zeleniny, varení ryže aleb...
bobkový list

bobkový list

Bobkový list patrí k základným koreniam slovenskej i svetovej kuchyne. Dobre podporuje trávenie a preto sa obvykle pridáva k ťažším pokrmom. Hlavný prím hrá pri...
borievka

borievka

Modročierne plody dreviny borievky sa nazývajú borievky, obsahujú mnoho aromatických látok, ktoré vydávajú charakteristickú lesnú vôňu. Borievka je obľúbeným ko...
bylinky do polievky

bylinky do polievky

Zmes korenia obsahuje tradičnú polievkovú koreňovú zeleninu s nezameniteľnou chuťou zeleru. Hodí sa ako do klasických polievok a omáčok, ktorým dodá príjemnú arómu, tak napr....
Café de Paris

Café de Paris

Legendárna jemná bylinková zmes je vynikajúca na prípravu syrových a smotanových omáčok, dresingov, bylinkového masla a mnohých ďalších pokrmov. Je ideálny pre ...
cesnak

cesnak

Jemný cesnakový prášok, vďaka ktorému si v kuchyni ušetríte veľa práce s lúpaním a roztieraním cesnaku. Je univerzálnym korením pre všetky pikantné pokrmy, hodí...
cibuľa

cibuľa

Už žiadne slzy pri krájaní čerstvej cibule a žiadne prekvapenie veľkými kúskami cibule vo vašich pokrmoch. S touto jemne mletou sušenou cibuľou získate dokonale...
čierne korenie

čierne korenie

Čierne korenie z indickej oblasti Malabar je po celom svete tiež známe pod názvom tigrie korenie. To, že sa v tejto oblasti Indie takisto pestuje ďalší slávny k...
dlhé korenie

dlhé korenie

Dlhé korenie sú plody tropickej rastliny korenistého v tvare šištičiek asi 2,5 cm dlhých. Jeho chuť je ostrá a mierne sladká, s obľubou sa používa vo francúzskej kuchyni....
estragón

estragón

Estragon je jedno z najvýznamnejších korenín, ktoré prináša kúzlo francúzskej kuchyne priamo na váš stôl. Táto aromatická bylinka je známa pre svoju jemnú, hork...
fenikel

fenikel

Fenykel ako korenie sa používa predovšetkým do vianočného pečiva, perníka, koláčov, pudingov, do nakladanej zeleniny, zvlášť do červenej repy. Okrem kuchyne sa ...
guinejské korenie

guinejské korenie

Guinejské korenie nepochádza z korenovníka, ale zo zázvorovitej rastliny, ktorá je podobná tŕstia. Plody v podobe dlhého struku obsahujú malé čierne semená nepr...
Gulášové korenie Angula

Gulášové korenie Angula

Vďaka tejto pikatnej a jemnej zmesi je príprava guláša či gulášovej polievky naozaj jednoduchá. Keďže obsahuje cibuľu a múku na zahustenie, stačí už iba mäso, v...
horčica

horčica

Horčica biela je semienko rastliny horčice siate. Má štipľavú chuť, používa sa na výrobu pokrmovej horčice, do nakladaných uhoriek a zeleniny v kyslom náleve, n...
hubové korenie

hubové korenie

Korenie dodá vynikajúcu hubovú chuť zemiakovej polievke, rizotu, kuskusu, pečenému mäsu, omáčkam a nátierkam. Korenie môžete použiť aj v kombinácii s menej výra...
Chakalaka

Chakalaka

Veľmi originálne stredne ostré juhoafrické korenie na dusenú zeleninu, pikantné omáčky a rôznu úpravu mäsa....
chilli

chilli

Chilli paprička Naga Bhut Jolokia bola dlhú dobu (až do roku 2007) so svojou pálivosťou 1 000 000 SHU (jednotka pálivosti) uznávaná ako najpálivejšia paprička na svete....
chilli Jalapeno

chilli Jalapeno

Tieto jemne mleté chipotle sú červené chilli papričky jalapeño s charakteristickou dymovou arómou, ktorá dodá vašim pokrmom príjemne údenú pikantnú chuť....
Chmeli-Suneli

Chmeli-Suneli

Chmeli-Suneli je zmes korenia a byliniek, ktorá pochádza z arménskej a gruzínskej kuchyne. Užíva sa do mletého mäsa, pri príprave mäsa na grilovanie, do šalátov...
chren

chren

Chren sa tradične používa v kombinácii s hovädzím pečením a hovädzím jazykom, ale svoje miesto nájde aj v šalátoch, na zemiakoch aj v korenenej zelenine....
Chrumkavé umami

Chrumkavé umami

Spoznajte kúzlo umami, vytúženej piatej chuti, s touto špeciálne namiešanou zmesou korenia, ktorá dodá vašim obľúbeným studeným i teplým pokrmom jedinečnú hĺbku a bohatosť....
kajenské korenie

kajenské korenie

Kajenské korenie (niekedy sa tiež píše cayenské, kayenské) sú mleté chilli papričky, ktoré sa pestujú v tropických a subtropických oblastiach. Mleté kajenské ko...
kari

kari

Silne štipľavé karí thajského typu na mäsové a zeleninové zmesi, zeleninové polievky, ryža, cestoviny, strukoviny, kura, králika alebo ryby....
kari listy

kari listy

Kari (curry) listy je korenie s veľmi ľahkou delikátnou vôňou aj chuťou. Pochádza zo stromu Kari, ktorý rastie v juhozápadnej Ázii. Pozor na zámenu tohto koreni...
klinček

klinček

Klinček je sušený kalich s púčikom z tropického stromu klinčekovca korenistého. Je to veľmi aromatické korenie. Používa sa pri príprave sladkých pokrmov a pečiv...
kôpor

kôpor

Vrcholové lístky kôpru, ktoré môžete použiť rovnako ako čerstvý kôpor do omáčky, šalátov, nátierok a pri výrobe bylinkového octu. Nevyhnutný je pri príprave kôp...
korenie

korenie

Lampong je čierne korenie, ktoré pochádza z indonézskej oblasti Lampung v Južnej Sumatre. Hlavným exportným trhom tohto druhu korenia je predovšetkým USA, kde s...
Koreňová zelenina

Koreňová zelenina

Zmes sušenej nasekanej koreňovej zeleniny, ktorá Vám uľahčí prípravu polievok, omáčok alebo šalátov....
koriander

koriander

Sušené drvené listy koriandra v kuchyni nahradí čerstvý koriander, ktorý je u nás horšie dostupný. Jednu lyžicu sušených listov koriandra použite namiesto hrsti...
kurkuma

kurkuma

Táto kurkuma pochádza z ekologického poľnohospodárstva, čo zaručuje vysokú kvalitu a čistotu....
ligurček

ligurček

Ligurček je príjemne aromatická rastlina. Hodí sa do každej polievky, väčšiny omáčok aj k zelenine alebo mäsu. Podporuje dobré trávenie....
Maharani Masála

Maharani Masála

Jemnejšia indická zmes, ktorá sa skvele hodí k pokrmom z paradajok, zelenine, polievkam, omáčkam, šošovke a ďalším....
majorán

majorán

Majorán je aromatická bylina, bez ktorej sa nezaobíde zemiaková alebo hrachová polievka, zemiakové placky a zabíjačkové hody. Pridávať by sa mala až na záver te...
masála

masála

Pre tých, ktorí milujú indickú kuchyňu, je Chicken Tikka Masála pokrmom, ktorý netreba predstavovať. Táto klasika si našla cestu do srdca svetovej gastronómie v...
medvedí cesnak

medvedí cesnak

Medvedí cesnak má korenistú chuť, s ľahkým nádychom cesnaku. S obľubou sa pridáva do smotanových polievok, zemiakovej kaše, bylinkového masla, šalátových záliev...
muškátový kvet

muškátový kvet

Strom muškátovník vonný plodí bobule, ktoré obsahujú semeno - muškátový oriešok. Miešok, ktorý slúži ako obal semena - to je "muškátový kvet". Oproti muškátovém...
muškátový orech

muškátový orech

Strom muškátovník vonný plodí bobule, ktoré obsahujú semeno - muškátový oriešok. Svojou horko-sladko-pálčivou chuťou dokáže okoreniť značné množstvo rozličných jedál....
nové korenie

nové korenie

Nové korenie sú plody stromu pimentovníka pravého. Ako jedno z mála korenia pochádza zo Strednej Ameriky. Používa sa do marinád, mäsitých pokrmov, polievok, omá...
pálivá paprika

pálivá paprika

Mletá pálivá paprika sa hodí do všetkých jedál, ktoré chcete mať s ostrejšou a intenzívnejšou chuťou. S obľubou sa pridáva do polievok a gulášov, ale aj ako efe...
Piri-Piri

Piri-Piri

Pikantná zmes korenia Piri-piri sa s obľubou používa predovšetkým na kuracie alebo rybie mäso a omáčky. Najslávnejší je recept na Piri-piri kura z Portugalska, ...
pomarančová kôra

pomarančová kôra

Sušená mletá pomarančová kôra dodá pokrmom ľahký ovocný nádych. Hodí sa napr. do omáčok, ázijských zeleninových a mäsových jedál, ovocných múčnikov, perníkov a vdolkov....
Pracharanda

Pracharanda

Vyvážená zeleninová zmes typu Vegeta, ktorá neobsahuje glutaman ani žiadne ďalšie chemické prísady. Je bez lepku a bez cukru. Pomôže Vám vylepšiť každú polievku...
rasca

rasca

Racia je jedno z najstarších používaných európskych korenín. Je to typické korenie do chleba a slaného pečiva. Používa sa pri príprave zemiakov, kapusty, bravčo...
sladká paprika

sladká paprika

Táto paprika je najvyššej kvality, teda ASTA 160. Asta je kolorimetrický index, teda toto číslo udáva množstvo červeného farbiva obsiahnutého v paprike....
Svanská soľ

Svanská soľ

Táto tradičná gruzínska bylinková soľ je vynikajúca k mäsu, rybám a do všetkých pokrmov z vajec....
šafran

šafran

Pravý šafran sú sušené červené čnelky (nesprávne blizny), ktoré sa ručne vytrhávajú z kvetov pestovaných rastlín. Používa sa predovšetkým v južnej Európe a na b...
Šalátové talianske

Šalátové talianske

Zmes korenia na prípravu šalátov, ale aj na dochutenie cestovín alebo paradajkových omáčok....
škorica

škorica

Škorica cejlónska má, na rozdiel od u nás najviac známe škorice čínskej, kôru mäkkú ako papier a jej chuť oveľa jemnejšie. Cejlónska škorica v kuchyni Vďaka jem...
Ticinské korenie

Ticinské korenie

Pikantná zmes korenia z talianskej časti Švajčiarska Ticino, ktorá má v kuchyni široké využitie. Môžeme ju použiť na dusené hovädzie mäso, šalátové dresingy, ro...
Toskánske korenie

Toskánske korenie

Zmes korenia talianskej kuchyne na mäso, cestoviny či rajskú omáčku....
Trstinový cukr údený

Trstinový cukr údený

8 dní údený trstinový cukor vás príjemne prekvapí v barbecue omáčkach, šalátoch a rôznych mäsových pokrmoch. Vyskúšajte týmto údeným cukrom ozdobiť zmrzlinu ale...
zelené korenie

zelené korenie

Korenie zelené je rovnako ako biele a čierne plodom korenovníka čierneho, ale v rôznom stupni zrelosti. Všetky tieto korenia majú podobnú piepornú chuť....
zeler

zeler

Sušený zelerový list je vhodný dochutenie polievok, omáčok, šalátov, pokrmov z rýb a darov mora....