Najlepšie korenie indickej kuchyne

Žltá rieka Ganga je symbolom Indie, rovnakej farby ako kurkuma, ktorá svojou žltou farbou zafarbí každé jedlo a pitie. Spoločne s cejlónskou škoricou si pripravíte teplý zdravý čaj. Môžete ju použiť samotne alebo siahnite po jednej zo zmesí, ktoré ponúkame. India je rozľahlá a kuchyňa je rovnako rozmanitá. Čo región, to iná masala – teda zmes tradičných korenín, ktoré si domácnosti miešajú samy. Hlavnou zložkou je zelenina, mäso, ryža a tradičné pečivo. India je fascinujúci ohňostroj chuťou a vôňou, vyskúšajte, chutnajte, meditujte. Jedlo pre blízkych s láskou pripavené je ako citát od Mahagma Gandhího „Pravá láska je tá, v ktorej máme väčšiu radosť z druhého ako zo seba.“

 
Viac

Najobľúbenejšie korenie indickej kuchyne

ajowan

ajowan

Ajowan (adžvan), známy aj ako egyptská rasca, je korenie s výraznou chuťou a ešte intenzívnejšou vôňou. Pripomína tymian, ale má ostrejší, koncentrovanejší char...
aníz

aníz

Aníz je korenie, ktoré má silu. Jeho aróma je sladká ako cukrík, ale zároveň trochu štipľavá, s jemným nádychom sladkého drievka a dotykom korenia....
biele korenie

biele korenie

Korenie biele je rovnako ako čierne a zelené plodom korenistého čierneho, líšia sa rôznymi stupňami zrelosti a spôsobom spracovania. Všetky tieto korenia majú p...
cesnak

cesnak

Cesnak je základným stavebným kameňom mnohých receptov a keď je pekne nakrájaný na tenké plátky, je radosť s ním pracovať. Tento sušený cesnak si zachováva inte...
cesnakové korenie

cesnakové korenie

Táto zmes dodá pikantnú chuť minútkovým mäsám, pečeným a grilovaným rybám, hydine, pečenej huse či kačici, mletému mäsu a dusenej zelenine či polievkam....
cibuľa

cibuľa

Hotová vyprážaná cibuľka je skvelou alternatívou k čerstvej vyprážanej cibuľke, ktorá je pripravená ihneď na použitie. Stačí ju zahriať na panvici a ušetríte ni...
černucha

černucha

Černucha, známa aj ako čierna rasca, je taký nenápadný zázrak v kuchyni. Malé čierne semienka majú jemne korenistú, mierne horkastú a ľahko pikantnú chuť, ktorá...
čertovo lajno

čertovo lajno

Jemne mletá asafoetida, ľudovo nazývaná „čertovo lejno“, je variant tohto jedinečného korenia, ktorá sa ľahko dávkuje a rýchlo mieša s ostatnými ingredienciami....
Čertovo lajno s kurkumou

Čertovo lajno s kurkumou

Hlavnou zložkou tejto zmesi je asafoetida, čo je živica z koreňov tropických stromov rodu Ferula. Pre svoju veľmi špecifickú vôňu sa odporúča ju používať vo veľ...
čierna soľ

čierna soľ

Čierna soľ, v Indii nazývaná Kala Namak, je prírodná nerafinovaná soľ s vysokým obsahom minerálov a železa. Aj keď sa jej hovorí čierna, jej farba je skôr ružov...
čierne korenie

čierne korenie

Čierne korenie patrí medzi najuniverzálnejšie a najpoužívanejšie korenie na svete. Má výraznú korenistú chuť, ktorá sa najprv prejaví rýchlym štípnutím, no násl...
čierny kardamóm

čierny kardamóm

Kardamom čierny má struky väčší ako viac známy kardamóm zelený. Chuť je podobná, ale ťažšia a doplnená dymovou arómou. Pochádza z východného Himaláje, používa s...
dlhé korenie

dlhé korenie

Dlhé korenie je výraznejší bratranec klasického čierneho korenia, no s jedinečným aromatickým profilom. Jeho chuť je nielen ostrá a korenistá, ale zároveň príje...
fenikel

fenikel

Mletý fenikel sa používa na ochutenie polievok, do omáčok, pri pečení sladkého pečiva, chleba, na bravčovú pečienku, do plnky hydiny, na moriaka, plnené jahňaci...
galgán

galgán

Koreň galgánu pripomína chuťou aj vôňou zázvor. Na rozdiel od zázvoru je ale jeho chuť podstatne jemnejšia a navyše doplnená príjemným citrusovým nádychom....
horčica

horčica

Horčičné semienko patrí medzi tie najnenápadnejšie, no zároveň najúčinnejšie koreniny v kuchyni. Má jemne horkosladkú chuť s postupne sa rozvíjajúcou pikantnosť...
chilli

chilli

Chilli Naga Bhut Jolokia nie je pre slabé povahy. Toto nie je žiadna jemná paprička do leča, ale pekelná nálož, ktorá dlhé roky držala titul najpálivejšej papričky sveta....
chilli Habanero

chilli Habanero

Hľadáte niečo medzi jemne mletým práškom a celými chilli papričkami? Drcené chilli habanero je presne tá správna voľba! Ostré, výrazné, no stále vo forme malých...
chilli Jalapeno

chilli Jalapeno

Ak hľadáte chilli, ktoré dodá jedlu príjemnú pálivosť, ale nezničí vaše chuťové poháriky, jalapeño je ideálna voľba. Existuje v dvoch variantoch – zelené a červené....
chilli jalapeño

chilli jalapeño

Jalapeño vo svojej červenej variante dozrieva dlhšie na slnku, čo mu dodáva plnšiu chuť, jemnú sladkosť a o niečo vyššiu pálivosť než jeho zelený náprotivok....
kajenské korenie

kajenské korenie

Táto zmes korenia svojim názvom trochu mätie. Kajenské korenie (niekedy sa píše aj cayenské, kayenské) totiž nie je korenie, ale v skutočnosti ide o drvené chil...
kardamóm

kardamóm

Plody byliny kardamovníka obyčajného (zelené zrná) obsahujú semená a sú vysoko ceneným korením. Kardamóm (tiež nesprávne kardamón) chutí korenisto a sladkasto, akoby citrónovo....
kari

kari

Jedna z najobľúbenejších variantov karí anglického typu, ktorá je vhodná predovšetkým na mäsové a zeleninové zmesi, zeleninové polievky, ryže, cestoviny, struko...
kari listy

kari listy

Kari (curry) listy je korenie s veľmi ľahkou delikátnou vôňou aj chuťou. Pochádza zo stromu Kari, ktorý rastie v juhozápadnej Ázii. Pozor na zámenu tohto koreni...
klinček

klinček

Klinček je sušený kalich s púčikom z tropického stromu klinčekovca korenistého. Je to veľmi aromatické korenie. Používa sa pri príprave sladkých pokrmov a pečiv...
kôpor

kôpor

Tieto vrcholové lístky kôpru, jemne sušené a drvené, si zachovávajú plnú chuť a vôňu čerstvej bylinky. Vďaka tomu ho môžete použiť rovnako ako čerstvý kôpor, al...
korenie Data Chai Masála

korenie Data Chai Masála

Korenie na prípravu vynikajúceho tradičného indického čierneho čaju s mliekom, ktorý má povzbudivý účinok....
korenie Fish Masála

korenie Fish Masála

Špeciálne namiešaná zmes korenia indickej kuchyne na prípravu rýb a morských plodov....
korenie kuskus

korenie kuskus

Kuskus je tradičná severoafrická príloha z pšeničnej krupice, ktorá na tanieri funguje podobne ako ryža či bulgur. Je rýchlo hotový, krásne nasaje chute korenia...
korenie Maharani Masála

korenie Maharani Masála

Jemnejšia indická zmes, ktorá sa skvele hodí k pokrmom z paradajok, zelenine, polievkam, omáčkam, šošovke a ďalším....
korenie na Biryani Masala

korenie na Biryani Masala

Pálivá zmes korenia na prípravu indického Biryani a ďalších exotických receptov. Ideálne pre hovädzie alebo jahňacie mäso, krevety a morské plody, ryžu alebo šošovku....
korenie na garam masála

korenie na garam masála

Legendárne indické korenie, ktoré sa používa ako na mäso, tak aj vo vegetariánskej kuchyni pri príprave polievok zo strukovín a zeleniny....
korenie na Chicken Tikka Masála

korenie na Chicken Tikka Masála

Pre tých, ktorí milujú indickú kuchyňu, je Chicken Tikka Masála pokrmom, ktorý netreba predstavovať. Táto klasika si našla cestu do srdca svetovej gastronómie v...
korenie na kari

korenie na kari

Silne štipľavé karí thajského typu na mäsové a zeleninové zmesi, zeleninové polievky, ryža, cestoviny, strukoviny, kura, králika alebo ryby....
korenie Tellicherry

korenie Tellicherry

Názvom Tellicherry sa označuje výberové čierne korenie, ktoré sa, na rozdiel od bežného korenia, žne v čo najvyššom štádiu zrenia. Vďaka tejto dlhšej dobe dozri...
koriander

koriander

Celé semienka koriandra sú nenápadné, ale v kuchyni dokážu veľké veci. Len čo ich nasucho opražíte, rozvonia sa tóny pomarančovej kôry, sladkého korenia a orien...
kurkuma

kurkuma

Kurkuma je kľúčovou zložkou tradičnej indickej kuchyne a je cenená pre svoju schopnosť obohatiť jedlá o nezameniteľnú chuť a farbu....
mangový prášok

mangový prášok

Sušený pomletý mangový prášok, alebo ako sa mu v Indii hovorí amchur, je tajnou zbraňou miestnych kuchárov. Dodáva jedlám jemnú ovocnú kyslosť, ktorá krásne zvý...
masála

masála

Stačí namarinovať kuracie kúsky, krídla alebo stehná v zmesi jogurtu a korenia. Potom grilujte alebo pečte, aby ste získali lahodný pokrm, ktorý je vo vnútri kr...
muškátový kvet

muškátový kvet

Muškátový kvet je vzácna a voňavá časť muškátovníka voňavého, ktorá obaľuje muškátový oriešok. Na rozdiel od samotného orieška má jemnejšiu, sladko korenistú ch...
muškátový orech

muškátový orech

Strom muškátovník vonný plodí bobule, ktoré obsahujú semeno - muškátový oriešok. Svojou horko-sladko-pálčivou chuťou dokáže okoreniť značné množstvo rozličných jedál....
paradajkové vločky

paradajkové vločky

Keď sa rajčiny sušia pomaly, ich chuť sa krásne koncentruje a získava príjemne sladký, jemne kyslastý podtón. Sušené rajské jablká vo forme jemných vločiek sú s...
rímska rasca

rímska rasca

Rímska rasca (po anglicky cumin) je nepostrádateľná v indickej, arabskej aj mexickej kuchyni. Nájdete ju v karí, garam masale, chilli zmesiach, kebabe či pilafe...
Sambal

Sambal

Veľmi ostrá zmes korenia, pôvodom zo Západnej Indie, ktorá sa hodí sa na grilovanie, pečenie do omáčok, ale aj na rezne alebo k zelenine. Dobre sa vyníma na sto...
sečuánske korenie

sečuánske korenie

Sečuánske korenie je jedno z najvýraznejších a najzaujímavejších ázijských korenín. Hoci sa mu hovorí korenie, v skutočnosti nejde o plod korenia pravého, ale o...
senovka

senovka

Ak milujete vône indickej, arabskej alebo severoafrickej kuchyne, s pískavicou ste sa už určite stretli. Možno ste ju poznali pod názvom fenugreek alebo grécke ...
šafran

šafran

Šafran je kráľom korenín – nielen pre svoju jedinečnú chuť a vôňu, ale aj preto, že jeho zber je nesmierne náročný. Každé vlákno, teda sušená blizna šafranu sia...
škorica

škorica

Kôra škorice cejlónskej je, na rozdiel od u nás najviac rozšírené škorice čínskej, mäkká ako papier a jej chuť oveľa jemnejšia a vďaka tomu sa môže konzumovať p...
zázvor

zázvor

Zázvor je aromatické a univerzálne korenie, ktoré sa používa v sladkej aj slanej kuchyni. Má výraznú, pikantnú chuť, ktorá sa pri varení krásne prepojí s ostatn...
zelené korenie

zelené korenie

Celé zelené korenie si zachováva svoju prirodzenú sviežosť a jemne trávnaté aróma, ktoré sa počas varenia postupne uvoľňuje. Oproti mletej variante dodáva jedlu...
zeler

zeler

Celerové semienka majú podobnú aromatickú a zvieravú chuť ako ostatné časti zeleru. Ich pikantná, zemitá a horká chuť sa skvele hodí k paradajkám a ďalšej zelen...