Najlepšie korenie orientálnej kuchyne

Keď sa povie orientálna kuchyňa, tiež máte hneď na jazyku chute Indonézie, Kambodže alebo Thajska? Po Hodvábnom chodníku sa k nám vďaka cestovateľom dostalo množstvo korenín a zdomácnelo tak, že ich vnímame ako "naše". Taká škorica patrí predsa do každej poriadnej štrúdly. Základnou surovinou orientálnej kuchyne naprieč krajinami je ryža. Korením ju zafarbíte, dochutíte a priostríte. Orient láka k experimentom s kuchyňami, ich prepojovaniu a miešaniu ingrediencií. Kombinácia vôní si môžete namiešať alebo sa inšpirovať niektorou zo zmesí. Vítaným darčekom môže byť sada korenia nielen pre milovníkov cestovania.

 
Viac

Najobľúbenejšie korenie orientálna kuchyňa

Adžika

Adžika

Obľúbené korenie pôvodom z Gruzínska je skvelé na pečené a grilované mäso alebo na ochutenie mletého mäsa a rýb. Ojedinelú chuť dodá zelenine či tofu a ďalším v...
Africké korenie

Africké korenie

Korenie dodá exotickú chuť ako grilovanému, pečenému alebo dusenému mäsu, tak aj kuskusu alebo zeleninovým šalátom....
ajowan

ajowan

Ajowan (Adžvan), tiež u nás známy ako koptská rasca, sa v indickej kuchyni obvykle praží či smaží na prepustenom masle ghí, aby sa rozvinula aróma korenia....
aníz

aníz

Aníz je korenie s mnohostranným využitím a to nielen pri varení a pečení, ale aj pri nakladaní zeleniny, ako napr. repy, mrkvy, kapusta, uhoriek a pod....
Arabské korenie

Arabské korenie

Mierne ostré korenie vhodné najmä pre pečené, grilované a mleté mäsa. Tiež je výborné na dochutenie grilovanej a dusenej zeleniny, kuskusu, strukovín, sójových ...
badián

badián

V starých slovenských kuchárkach sa badiánu pre jeho tvar hovorí hviezdičkové korenie a aj v zahraničí naň narazíte pod názvom star anise, teda hviezdicový aníz....
Baharat

Baharat

Baharat je korenie, ktoré vystihuje podstatu perzskej kuchyne, kde sa používa na ryžu, zeleninu, mäso aj exotické omáčky....
barbecue

barbecue

Popularita kórejského grilovania dávno prekročila hranice tejto ázijskej krajiny. V kórejskej kuchyni sa na grile najčastejšie stretneme s hovädzím, bravčovým a...
Berbere

Berbere

Tradičná etiópska zmes korenia na prípravu pikantných jedál, predovšetkým pri ochutení pečeného a grilovaného mäsa, dusenej a pečenej zeleniny, varení ryže aleb...
biele korenie

biele korenie

Korenie biele je rovnako ako čierne a zelené plodom korenistého čierneho, líšia sa rôznymi stupňami zrelosti a spôsobom spracovania. Všetky tieto korenia majú p...
bobkový list

bobkový list

Bobkový list patrí k základným koreniam slovenskej i svetovej kuchyne. Dobre podporuje trávenie a preto sa obvykle pridáva k ťažším pokrmom. Hlavný prím hrá pri...
cesnak

cesnak

Jemný cesnakový prášok, vďaka ktorému si v kuchyni ušetríte veľa práce s lúpaním a roztieraním cesnaku. Je univerzálnym korením pre všetky pikantné pokrmy, hodí...
cibuľa

cibuľa

Už žiadne slzy pri krájaní čerstvej cibule a žiadne prekvapenie veľkými kúskami cibule vo vašich pokrmoch. S touto jemne mletou sušenou cibuľou získate dokonale...
citrónová kôra

citrónová kôra

Citrónovú kôru používame ve slovenskej kuchyni tradične do ciest ak mäsu (predovšetkým rybám), ktorým dodá citrónovú príchuť. Možno ju použiť aj ako náhradu cit...
citrónová tráva

citrónová tráva

Svieža chuť citrónovej trávy je obzvlášť obľúbená v thajskej a vietnamskej kuchyni na kuracie mäso, polievky, zeleninu, ryby a morské plody. Pri varení sa skvel...
černuška

černuška

Černuška sa používa na ochutenie chleba, na pečenie hydiny, bravčového a hovädzieho mäsa, na zeleninu, strukoviny. Má mierne ostrú chuť....
čertovo lajno

čertovo lajno

Čertovo lajno, alebo asafoetida, je aromatická živica z koreňa rastliny Ferula assa-foetida z čeľade miříkovité. Má veľmi špecifickú vôňu, niekto by povedal záp...
Čertovo lajno s kurkumou

Čertovo lajno s kurkumou

Hlavnou zložkou tejto zmesi je asafoetida, čo je živica z koreňov tropických stromov rodu Ferula. Pre svoju veľmi špecifickú vôňu sa odporúča ju používať vo veľ...
čierne korenie

čierne korenie

Čierne korenie je rovnako ako biely a zelený plodom korenistého čierneho, líšia sa rôznymi stupňami zrelosti a spôsobom spracovania. Čierne korenie sa získava f...
čierny kardamóm

čierny kardamóm

Kardamom čierny má struky väčší ako viac známy kardamóm zelený. Chuť je podobná, ale ťažšia a doplnená dymovou arómou. Pochádza z východného Himaláje, používa s...
Data Chai Masála

Data Chai Masála

Korenie na prípravu vynikajúceho tradičného indického čierneho čaju s mliekom, ktorý má povzbudivý účinok....
dlhé korenie

dlhé korenie

Dlhé korenie sú plody tropickej rastliny korenistého v tvare šištičiek asi 2,5 cm dlhých. Jeho chuť je ostrá a mierne sladká, s obľubou sa používa vo francúzskej kuchyni....
estragón

estragón

Estragon je jedno z najvýznamnejších korenín, ktoré prináša kúzlo francúzskej kuchyne priamo na váš stôl. Táto aromatická bylinka je známa pre svoju jemnú, hork...
fenikel

fenikel

Fenykel ako korenie sa používa predovšetkým do vianočného pečiva, perníka, koláčov, pudingov, do nakladanej zeleniny, zvlášť do červenej repy. Okrem kuchyne sa ...
galgán

galgán

Koreň galgánu pripomína chuťou aj vôňou zázvor. Na rozdiel od zázvoru je ale jeho chuť podstatne jemnejšia a navyše doplnená príjemným citrusovým nádychom....
Garam Masála

Garam Masála

Legendárne indické korenie, ktoré sa používa ako na mäso, tak aj vo vegetariánskej kuchyni pri príprave polievok zo strukovín a zeleniny....
guinejské korenie

guinejské korenie

Guinejské korenie nepochádza z korenovníka, ale zo zázvorovitej rastliny, ktorá je podobná tŕstia. Plody v podobe dlhého struku obsahujú malé čierne semená nepr...
Harissa

Harissa

Pôvodom tuniské ostré korenie sa používa na ochutenie pečeného mäsa, dusenej aj grilovanej zeleniny, pri príprave kuskusu, ryže, polievok, omáčok, strukovín a z...
horčica

horčica

Horčica biela je semienko rastliny horčice siate. Má štipľavú chuť, používa sa na výrobu pokrmovej horčice, do nakladaných uhoriek a zeleniny v kyslom náleve, n...
hummus

hummus

Špeciálna zmes korenia, ktorá vášmu hummusu dodá pravú chuť orientálnej kuchyne. Korenie môžete použiť ako do klasického hummusu z cícera, tak aj do rôznych alt...
chilli

chilli

Chilli papričky Kashmiri pochádza z Indie a so svojou miernejšou pálivosťou okolo 5 000 - 10 000 SHU sa radí k najmenej pálivým chilli papričkám v tejto krajine....
chilli Habanero

chilli Habanero

Jemne mleté vysoko pálivé chilli papričky (pálivosť 250 000 SHU). S opatrnosťou pridávajte do pálivých mexických omáčok, do polievok, k pečeným a mletým mäsám....
chilli Jalapeno

chilli Jalapeno

Chilli papričky jalapeño, ktoré pochádzajú z Mexika, sú v porovnaní s ostatnými papričkami skôr mierne pálivé. Hodnota SHU sa pohybuje okolo 10 000 jednotiek pálivosti....
chilli jalapeño

chilli jalapeño

Chilli papričky jalapeño, ktoré pochádzajú z Mexika, sú v porovnaní s ostatnými papričkami skôr mierne pálivé. Hodnota SHU sa pohybuje okolo 10 000 jednotiek pálivosti....
Chmeli-Suneli

Chmeli-Suneli

Chmeli-Suneli je zmes korenia a byliniek, ktorá pochádza z arménskej a gruzínskej kuchyne. Užíva sa do mletého mäsa, pri príprave mäsa na grilovanie, do šalátov...
Chrumkavé umami

Chrumkavé umami

Spoznajte kúzlo umami, vytúženej piatej chuti, s touto špeciálne namiešanou zmesou korenia, ktorá dodá vašim obľúbeným studeným i teplým pokrmom jedinečnú hĺbku a bohatosť....
kajenské korenie

kajenské korenie

Kajenské korenie (niekedy sa tiež píše cayenské, kayenské) sú chilli papričky, ktoré sa pestujú v tropických a subtropických oblastiach. Drvené kajenské korenie...
kardamóm

kardamóm

Plody byliny kardamovníka obyčajného (zelené zrná) obsahujú semená a sú vysoko ceneným korením. Kardamóm (tiež nesprávne kardamón) chutí korenisto a sladkasto, akoby citrónovo....
kari

kari

Silne štipľavé karí thajského typu na mäsové a zeleninové zmesi, zeleninové polievky, ryža, cestoviny, strukoviny, kura, králika alebo ryby....
kari listy

kari listy

Kari (curry) listy je korenie s veľmi ľahkou delikátnou vôňou aj chuťou. Pochádza zo stromu Kari, ktorý rastie v juhozápadnej Ázii. Pozor na zámenu tohto koreni...
Kari Maurícius

Kari Maurícius

Maurícius je známy pre svoju bohatú a rozmanitú kuchyňu s vplyvmi z Indie, Číny, Európy a Afriky vytvárajú jedinečnú zmes chutí, ktorá je stelesnením tunajšej kultúry....
Kari zelené

Kari zelené

S touto zmesou korenia objavíte chuť legendárneho thajského kuracieho alebo vegetariánskeho zeleného karí....
klinček

klinček

Klinček je sušený kalich s púčikom z tropického stromu klinčekovca korenistého. Je to veľmi aromatické korenie. Používa sa pri príprave sladkých pokrmov a pečiv...
kôpor

kôpor

Vrcholové lístky kôpru, ktoré môžete použiť rovnako ako čerstvý kôpor do omáčky, šalátov, nátierok a pri výrobe bylinkového octu. Nevyhnutný je pri príprave kôp...
korenie

korenie

Lampong je čierne korenie, ktoré pochádza z indonézskej oblasti Lampung v Južnej Sumatre. Hlavným exportným trhom tohto druhu korenia je predovšetkým USA, kde s...
Korenie Andaliman

Korenie Andaliman

Andalimanské korenie je vzácnou a výraznou rastlinou, ktorá pochádza z oblasti severnej Sumatra v Indonézii. Toto korenie, často označované tiež ako Batak koren...
Korenie do kávy

Korenie do kávy

Aróma orientálneho korenia tejto zmesi, ktorému dominuje kardamóm a škorica, sa príjemne rozvinie v horúcej káve, kakau alebo čokoláde a dodá jej exotickú chuť i vôňu....
korenie kuskus

korenie kuskus

Toto organické korenie na kuskus je dokonale vyvážená zmes, ktorá dodá vašim pokrmom sviežu a exotickú chuť. Kombinácia rímskej rasce a kurkumy vytvára ľahko ex...
korenie na čínu

korenie na čínu

Základná univerzálna zmes korenia pre jednoduchú prípravu jedál v štýle čínskej kuchyne....
korenie na kuskus

korenie na kuskus

Ak máte radi kuskus a chuť exotickej kuchyne, rozhodne vyskúšajte túto zmes korenia na prípravu ako zeleninového, tak aj mäsového kuskusu v marockom štýle....
Korenie piatich vôní

Korenie piatich vôní

Zmes piatich druhov korenia, ktorá sa používa v Číne na korenenie pečeného mäsa či hydiny (napr. populárnej pekinskej kačice), rýb, plodov mora i zeleniny a na ...
korenie Tellicherry

korenie Tellicherry

Názvom Tellicherry sa označuje výberové čierne korenie, ktoré sa, na rozdiel od bežného korenia, žne v čo najvyššom štádiu zrenia. Vďaka tejto dlhšej dobe dozri...
korenisté korenie

korenisté korenie

Jemne mletá pomarančová kôra, rozmarín a zelené korenie je ideálny predovšetkým na ryby, hydinu a zeleninu. Príjemná kombinácia citrusu a jemnej pálivosti zelen...
koriander

koriander

Sušené drvené listy koriandra v kuchyni nahradí čerstvý koriander, ktorý je u nás horšie dostupný. Jednu lyžicu sušených listov koriandra použite namiesto hrsti...
Kreolské korenie

Kreolské korenie

Inšpirácia pre túto zmes pochádza od reštauratérov z Réunion, ktorí majú hlbokú znalosť miestnej kreolskej kuchyne. Tento ostrov ponúka kulinárske zážitky, ktor...
kubebové korenie

kubebové korenie

Plody kubebového korenia sú malé zelené bobule, ktoré sa, podobne ako u čierneho korenia, po zbere sušia na slnku, až ich šupka sčernie. Avšak na rozdiel od čie...
kurkuma

kurkuma

Kurkuma je kľúčovou zložkou tradičnej indickej kuchyne a je cenená pre svoju schopnosť obohatiť jedlá o nezameniteľnú chuť a farbu....
mangový prášok

mangový prášok

Sušený rozomletý mangový prášok (v Indii nazývaný Amchur) má medovú vôňu a kyslú ovocnú chuť. V kuchyni sa používa ako príchuť do marinád, polievok a nápojov al...
masála

masála

Stačí namarinovať kuracie kúsky, krídla alebo stehná v zmesi jogurtu a korenia. Potom grilujte alebo pečte, aby ste získali lahodný pokrm, ktorý je vo vnútri kr...
muškátový kvet

muškátový kvet

Strom muškátovník vonný plodí bobule, ktoré obsahujú semeno - muškátový oriešok. Miešok, ktorý slúži ako obal semena - to je "muškátový kvet". Oproti muškátovém...
muškátový orech

muškátový orech

Strom muškátovník vonný plodí bobule, ktoré obsahujú semeno - muškátový oriešok. Svojou horko-sladko-pálčivou chuťou dokáže okoreniť značné množstvo rozličných jedál....
Nasi Goreng

Nasi Goreng

Neostrá zmes korenia nielen na prípravu tradičnej indonézskej vyprážanej ryže s kuraťom, ale aj na ochutenie pohánky alebo dusenej zeleniny....
nové korenie

nové korenie

Nové korenie sú plody stromu pimentovníka pravého. Ako jedno z mála korenia pochádza zo Strednej Ameriky. Používa sa do marinád, mäsitých pokrmov, polievok, omá...
oregano

oregano

Oregano - dobromyseľ obyčajná je rastlinou, ktorá sa využíva ako korenie aj ako liečivá bylina. Oregano je typickou prísadou do pizze a súčasťou provensálskeho korenia....
Orientálne korenie

Orientálne korenie

Jemne pikantná zmes na úpravu pokrmov na orientálny spôsob....
pažítka

pažítka

Pažítka je obľúbená vňaťová zelenina. Sušená pažítka je vhodná náhrada čerstvej v zimnom období alebo ako rýchla záchrana do vývarov, polievok, do šalátov, náti...
petržlen

petržlen

Sušená drvená petržlenová vňať je všestranná bylinka, ktorá nahradí po celý rok čerstvú petržlenovú vňať do polievok, šalátov i nátierok. Používa sa aj do bylin...
pomarančová kôra

pomarančová kôra

Sušená mletá pomarančová kôra dodá pokrmom ľahký ovocný nádych. Hodí sa napr. do omáčok, ázijských zeleninových a mäsových jedál, ovocných múčnikov, perníkov a vdolkov....
Ras el Hanout

Ras el Hanout

Ras el Hanout je aromatická a na prvé privoňanie typicky exotická zmes korenia zo severnej Afriky. To, čo je pre Indiu karí, je pre Maroko Ras el Hanout....
rímska rasca

rímska rasca

Rímsky rasca, alebo cumin, sú semená rastliny s názvom šabrej rascovitý. Má svetlejšiu farbu a je pretiahnutejšia ako tradičná rasca. Rovnako chuťovo je odlišný...
ružové (červené) korenie

ružové (červené) korenie

Ružové korenie, niekedy tiež nazývané červené, nie je pravé korenie, ale plod stromu brazílskeho poprovca. Červené bobule sú krehké a skôr aromatické....
Sada korenia na grilovanie - Afrika

Sada korenia na grilovanie - Afrika

V Afrike narazíte ako na divokú džungľu, kam nevkročila ľudská noha, tak aj na moderné mnohomiliónové metropoly. A rovnako tak pestrá je africká kuchyňa, v ktor...
Sada korenia na grilovanie - Orient

Sada korenia na grilovanie - Orient

Orient je plný magických chutí od aromatického kardamómu cez sladkú a teplú chuť škorice až po ostrý zázvor. Každé korenie je kľúčom k autentickej chuti a vôni,...
sečuánske korenie

sečuánske korenie

Sečuánske korenie je jedno z najstarších čínskych korenín. Aj keď má v názve korenie, nejedná sa o korenistý a na rozdiel od klasického korenia nemá takú ostrosť....
senovka

senovka

Semená pískavice, ktoré sa tiež hovorí fenugreek alebo grécke seno, sa používajú celé alebo pomleté v ázijskej a arabskej kuchyni. Pískavicu možno nájsť v známy...
Soľ morská so zeleným čajom

Soľ morská so zeleným čajom

Kombinácia krehkých soľných kryštálov a zeleného čaju otvára dvere kulinárskeho neba, v ktorom sa jemné chute dokonale miešajú do jedného celku. Jemný podtón ze...
sumah

sumah

Sumah je červený prášok kyslej chuti z pomletých plodov kríky škúmpy garbiarske. S obľubou sa používa v tureckej, arabskej a libanonskej kuchyni na kebab, šašli...
Svanská soľ

Svanská soľ

Táto tradičná gruzínska bylinková soľ je vynikajúca k mäsu, rybám a do všetkých pokrmov z vajec....
šafran

šafran

Pravý šafran sú sušené červené čnelky (nesprávne blizny), ktoré sa ručne vytrhávajú z kvetov pestovaných rastlín. Používa sa predovšetkým v južnej Európe a na b...
škorica

škorica

Táto škorica pochádza zo škoricovníka pestovaného v Indonézii. Na rozdiel od škorice cejlónskej je jej kôra tvrdá a chuť ostrejšia až štipľavá. Škorica sa použí...
trstinový cukor

trstinový cukor

Tento jemný cukor s kardamómom má delikátnu karamelovú príchuť sprevádzanú korenenou chuťou a orientálnou vôňou kardamómu. Kardamóm má výraznú sladkú a korenenú...
Zatar

Zatar

Arabský Zatar zmiešaný s olivovým olejom sa používa na ochutenie pečeného chleba....
zázvor

zázvor

Zázvor je korenie získavané z podzemkov rastliny zázvoru lekárskeho. Používa sa predovšetkým v indickej a čínskej kuchyni do slaných aj sladkých pokrmov....
zelené korenie

zelené korenie

Zelené korenie je rovnako ako biele a čierne plodom korenovníka čierneho, ale v rôznom stupni zrelosti. Všetky tieto korenia majú podobnú piepornú chuť....